Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

91 girişime 9 ayda 57 milyon $’lık yatırım

Startups.Watch verilerine göre temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan dönemde 23 girişime 13.1 milyon dolarlık yatırım yapıldı. 9 ayda 91 girişime yapılan yatırım tutarı 57 milyon dolara ulaştı

Yatırımcılar, iş geliştirme uzmanları, girişimler ve girişimcilik ekosisteminin birçok paydaşını bilgi ve veri odaklı bir platformda buluşturarak Türkiye'de bir ilke imza atan Startups.Watch, Türkiye Girişim Ekosistemi 2017 üçüncü çeyrek verilerini açıkladı.
Türkiye girişim ekosisteminde tohum aşamasındaki girişimlere ilgi devam ediyor.
Startups.Watch, temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üçüncü çeyrek verilerine göre 23 teknoloji girişimine, melek ve girişim sermayesi fonları tarafından toplam 13.1 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

AVRUPA'DA GİRİŞİME DESTEK
2017 yılının ilk 9 ayında yapılan toplam yatırım 57 milyon dolara ulaştı. Aynı dönemde sektörlere göre yatırımlara bakıldığında ise en çok yatırımı sırasıyla; seyahat, siber güvenlik, nesnelerin interneti girişimleri, reklamcılık, insan kaynakları ve biyoteknoloji aldı. Türkiye'nin elde ettiği rakamlar, tohum aşamasındaki girişimlere yatırımların ilgisinin devam ettiğini gösteriyor. Avrupa'da ise girişim sermayesi ve melek yatırım konusunda patlama yaşanıyor.
Kuzey Avrupa ülkelerinde ilgi hızla artıyor. 100 milyon dolar üstü yatırım alan altı ülkenin ikisi burada bulunuyor: İsveç ve Finlandiya.
Diğer dört ülke ise İrlanda, İspanya, İsviçre, Avusturya. Tüm dünyada 2017 üçüncü çeyrek yatırımlarına bakıldığında 1 milyar dolar üzeri yatırım alan üç ülke ise: Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa. Türkiye ise kendi coğrafyasındaki en iyi yatırım alan ülke.

ORTADOĞU'DA TÜRKİYE İLK 3 ÜLKEDEN BİRİ
Ortadoğu 'da İsrail ve Arap Emirlikleri'nden sonra Türkiye üçüncü sırada bulunuyor. İsrail'deki rakama çoğunluğu yurtdışında bulunan şirketler dahil edilmiyor. Türkiye'nin rakamlarına merkezini Türkiye dışına taşıyan, vergiyi Türkiye'de ödemeyen girişimler de dahil edilmiyor. İran'da hareketlilik olmasına rağmen üçüncü çeyrekte oldukça az yatırım yapılmış gözüküyor. Çeyreğe göre değişiklik gösteren İran, Türkiye ile en çok yarışan ülke konumunda.

"RİSK YOKSA, GELECEK DE YOKTUR"
KolektifHouse'da düzenlenen StartupsWatch Türkiye Girişim Ekosistemi 2017 üçüncü çeyrek verilerinin açıklandığı etkinlikte konuşmacı olarak yer alan Türk Telekom CEO'su Paul Doany, başarı için risk almanın önemini vurguladığı konuşmasında şunları söyledi: "Bugün dünya genelinde teknoloji alanında olan en güzel şey, hem gençlerin hem de yaşlıların bir şeyler yapabilmesidir. Piyasa buna olanak tanıyor. Risk yoksa, gelecek de yoktur. Biz Türk Telekom Pilot projesiyle girişimcilere tam destek veriyoruz. Türkiye'de teknoloji girişimci ekosisteminin büyümesi için elimizden geleni yapıyoruz. Girişimcilerin sadece kendi projelerine odaklanmalarını sağlayıp mentorluk ve eğitim desteği ile birlikte rekabet etmeye hazırlamak istiyoruz. "

GİRİŞİMCİLER YATIRIMCILARLA BULUŞTU
Girişimci yatırımcı buluşmalarında dört farklı girişim sahne aldı. Üçüncü çeyreğin dikkat çeken yatırımları arasında tohum aşamasındaki girişimlere yatırım yapan Diffusion Capital Partners, siber güvenlik konusunda çözümler geliştiren Atar Labs'e 2.5 milyon euroluk yatırım yaptı. Bir diğer yatırım da gündemdeki haberleri oyunlaştırma ile okuyucuya sunan "Bilemezsin" tahmin platformuna Demirören Ventures tarafından yapılan 1.2 milyon TL'lik yatırım oldu.
Sürekli büyüyen mobil reklam pazarına yönelik reklam çalışmalarını kolaylaştırıp hızlandıran AppSamurai ise ACT Ventures Partners'dan 1 milyon dolarlık tohum yatırım aldı. Galata Business Angels ise otomobil tutkunlarını dijital ortamlarda yakalamak isteyen oto tamir, aksesuar gibi şirketlere internet tabanlı pazarlama yetenekleri kazandıran Garaj Sepeti'ne yatırım yaptı.
2017 üçüncü çeyrekte yatırım alan Türkiye'deki tüm girişimler ise Appsamurai, Atar Labs, Bilemezsin, Comind Al, Episome Biotech, Ferge, FineDine, Garaj Sepeti, iCaked, Kodris, KolayIK, Manibux, Monument, otelz.com, Poltio, Recontact, Seyisco, Sweaters, Team- SQL, Temizlikyolda, Trendonline, Virasoft, Webgazer oldu.

6 FARKLI ÇÖZÜM SAHNE ALDI
Startups.Watch Türkiye Girişim Ekosistemi 3'üncü çeyrek etkinliğinde kurumlar tarafından desteklenen 6 girişim etkinliğin ikinci bölümünde yer aldı. Turkcell Arı Kovanı desteği alan ve görme engellilere akıllı baston projesini hayata geçiren WeWalk (Sponsored by Turkcell Arı Kovanı), İşbankası Work-up girişimi Octovan, Türk Telekom'un girişim programı Pilot'un desteklediği Optiyol, lise ve ortaokul seviyesindeki gençlere eğlenirken kodlama eğitimi veren Scode girişimi Android ve Workup tarafından desteklenen girişimler olarak sahne aldı. Toplantıda Startups.Watch tarafından desteklenen online kontrol edilen kilit projesi Onlock ve nesnelerin interneti projesiyle dikkat çeken Iven sunum yapma şansı buldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA