Türkiye'nin en iyi haber sitesi
TİMUR SIRT

Kapı açan robot vitrine çıkıyor

Merdiven çıkan ve kapı açan robot köpek SpotMini, gelecek sene vitrinlere çıkacak. Robot, insanların erişiminin zor olduğu sıra dışı işlerde veya doğal afetlerde hizmet almak için kullanılabilir

Hareketiyle insan ve hayvan davranışını taklit eden robotların sayısı gün geçtikçe artıyor. Geçtiğimiz hafta Google, insan konuşmasını olağanüstü doğallıkta taklit ederek randevu alan Akıllı Asistan uygulamasını tanıtmıştı. Şimdi de insan ve hayvan hareketlerini taklit eden örnekler piyasaya çıkıyor. Bir süredir video ve sosyal paylaşım ağlarında 'kapı açan robot' diye tanınan Boston Dynamics, köpeği andıran SpotMini robotunu 2019'un ikinci yarısında satışa sunacağını açıkladı. Japon Softbank tarafından satın alındıktan sonra ilk kez tüketici ürünü satışı hedefini koyan Boston Dynamics, geniş ölçekli üretimin düğmesine basmış oldu. SpotMini, zor işlerin üstesinden gelecek şekilde tasarlanmış. Şirketin kurucusu Marc Raibert, Kaliforniya'daki bir robot konferansında, biraz ürkütücü olan SpotMini'nin şu anda üretim öncesi tasarımının kullanıldığını belirtti. Raibert, 2019'un ortasından itibaren geniş ölçekli üretim ve genel kullanılabilirlik planlandığını da duyurdu.

GÖZETİM PAKETİ
Üçüncü parti geliştiriciler, farklı uygulamalar için SpotMini'ye monte edilecek sistemleri geliştirebiliyor. Ancak Raibert, Boston Dynamics'in birkaç yeni sistem üzerinde çalıştığını söyledi. Raibert, "Arka tarafa monte edilmiş özel düşük ışıklı kameralarımızın olduğu bir gözetim paketimiz bulunuyor. Kolda bir kamera daha var ve bilgisayar bu sayede kullanıcı kodunu alabiliyor" dedi. Tekerlekli güvenlik robotlarının kontrol edilmesinin zor olduğunu belirten Raibert, "Bacaklar için bir sürü uygulama var. Örneğin, gökdelenlerin merdivenlerinde gezinmek gibi yetenekler bulunuyor" diye konuştu.



KARMAŞIK SORUNLARI ÇÖZEBİLİR
Spotmını endüstriyel uygulamalar için geliştiricilerin hayal gücüyle orantılı zorlu işlerde kullanılabilir. Boston Dynamics'in sahibi SoftBank, tekerlekli robotu Humbon'un en tanınmış markalarından bir dizi robot satıyor. Pepper, 2014'te Japonya'da piyasaya sürüldü. Ancak 2016'da İngiltere'de ofis resepsiyonisti olarak kullanılmaya başladı. Pepper'ın iyi huylu bir varlık olarak boy gösterdiği yerlerde, SpotMini daha karmaşık işleri çözebilir.

KAMERASINI YAPAY ZEKÂYA BORÇLU
İnternetten satışın fiyat performans ürünü Çinli Honor, şimdi gözünü performans odaklı amiral gemisi modellere dikmeye başladı. Huawei P20 alamayanlar için Honor 10 biçilmiş kaftan. Telefonun renk ve tasarımı P20 beğenenleri etkileyebilir. Honor 10, 15 Mayıs'tan itibaren İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya ve İspanya'da satışa çıktı. Yeni amiral gemisi modelin, Türkiye'nin de aralarında olduğu diğer ülkelerde henüz çıkış tarihi belli olmasa da mayıs sonu veya haziran başında vitrine çıkması bekleniyor. Honor 10'un 24 MP ve 16 MP çift mercekli yapay zekâlı kamerası, Kirin 970 platformundaki NPU (yapay sinir ağı ünitesi) ile geliştirildiği belirtiliyor. Telefon bu yeteneğinden dolayı 22 kategorideki 500'den fazla senaryoyu gerçek zamanlı olarak tanıyabiliyor. Honor 10, 4 GB bellek, 64 GB / 128 GB depolama alanı seçeneği ile artan video ve fotoğraf depolama ihtiyacını karşılamayı sağlıyor. Honor 10'daki süper şarj teknolojisi ve 3 bin 400 mAh pili 25 dakikada yüzde 50 kapasiteye ulaşabiliyor.



TELEVİZYONLAR İNTERNET AKLIYLA YÖNETİLİYOR
Çok değil 2000'li yılların başında LCD ve plazma ekranlarla televizyonların ekranı büyüdü. Ancak 10 yılda internetle birlikte akıllı televizyon yetenekleri öne çıkmaya başladı. Tam 10 yıl önce Samsung'un Pavv Bordeaux TV 750[2] modeliyle akıllı televizyon örneğiyle hayatımıza girdi. Bu, şimdiye kadar yapılmış olan ilk akıllı TV cihazıydı ve internete ve USB cihazlarına kolayca bağlanan içerik odaklı TV cihazlarının doğuşunu simgeliyordu.



TV YENİDEN TANIMLANDI
Samsung'un ilk akıllı televizyonları o zaman için devrim niteliği taşıyan inanılmaz özelliklerle birlikte geliyor ve kullanıcılara haberleri, hava durumunu ve diğer çevrimiçi bilgileri gerçek zamanlı olarak kontrol etmekten USB sürücüsüne veya PC bağlantı portuyla bilgisayardaki bilgilere erişime kadar büyük olanaklar sunuyordu. Bu özellikler televizyon kavramını da yeniden tanımladı ve bir TV cihazının sunduğu içeriği ve işlevleri akıl almayacak ölçüde ileriye taşıdı. Çok kısa süre içinde kullanıcılar TV cihazları üzerinden fotoğraflarını ve videolarını paylaşabilir, doğrudan TV cihazları üzerinden uygulama ve içerik arayıp indirebilir, PC ve diğer aygıtlarına kablosuz olarak erişebilir, izle-öde içeriklerine erişebilir hale gelmişti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA