Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Bayan Harris’in ezoterik tanrıçası!

'Kamalatmika'… Kısaca 'Kamala' da diyorlar. Önemli Hindu 'devi'lerinden (Sanskritçe'de 'tanrıça' anlamına geliyor) biri. Hatta belki de en önemlisi.

Maddi manevi zenginlik tanrıçası Lakshmi'nin Tantrik (Hint Ezoterizmi) formu olarak da kabul ediliyor. Yani Kamala ile Sri Lakshmi aslında aynı 'tanrıça'.

Kamalatmika, onuncu ve sonuncu 'Mahavidya'. (10 Hindu tanrıçası!) Ayrıca evli kadınların kocalarına sağlık ve uzun yaşam dilemek için tapındığı; doğurganlık, aşk, güzellik, ahenk, evlilik, çocuk ve fedakârlık tanrıçası Parvati'nin de on formundan biri.

Gravürlerde dört fil tarafından banyo yaptırılan dört kollu bir kadın olarak resmedilmiş bu Kamala. Kollarından ikisinde nilüfer çiçeği tutuyor olması da önemli. Çünkü 'kamala' Sanskritçe'de nilüfer demek.

İSMİNİ ANNESİ VERMİŞ

Bu girizgâhtan anladığınız üzere bugün sabah.com.tr'de 2020 seçimlerini kazanan Joe Biden'dan daha fazla ilgi çeken 'seçilmiş' Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in portresini yazacağız. Zira Bayan Harris'in Amerika Birleşik Devletleri'ni, bir ayağı çukurda diyebileceğimiz Joe Biden'la birlikte iken 'gölge başkan' gibi yönetmesi bekleniyor. Kamala Harris'in kendisi gibi, konulan adından da anlayacağınız üzere ailesi de haris.

Bu ismi veren Kamala Harris'in anası Shyamala Gopalan. Meme kanseri üzerine çalışan ve gebelik hormonu alıcıları üzerinde similatüf çalışmalar yapan bir tıpçı imiş Gopalan. ABD'ye 1958 yılında henüz 19 yaşında iken Hindistan'dan gelmiş. Ve Kaliforniya Üniversitesi'nde tıp okumuş.

Kamala Harris, ana toprağına ayak da basmış birden fazla kez. Eskiden Madras olarak bilinen Chennai'yi kız kardeşi Maya Harris (O da bir avukat ve MSNBC politika analisti) ile birlikte ziyaret etmiş. O ziyaretinde annesinin babası P. V. Gopalan'ın kadın hakları ve demokrasi konusunda görüşlerinden de 'fevdakalenin fevki'nde etkilenmiş.

'İKİ NUMARA'YA YAKIŞAN BİRİ

Kamala Devi Harris (Devi'nin 'tanrıça' demek olduğunun tekrar altını çizelim)

20 Ekim 1964'te Joe Biden'ın kazandığı Kaliforniya eyaletinin Oakland şehrinde doğdu. Bir Terazi Burcu. Burcun 'stereotip'ine uygun olarak hukuk ve diplomasiden anladığını meslek hayatı boyunca göstermiş biri. Ve daha önemlisi bir numara değil, 'iki numara'ya yakışan bir isim.

Boşuna değil Aralık 2019'da başkanlık adaylığı kampanyasını sonlandırıp Mart 2020'de Biden'a destek vereceğini açıklaması. Ve yine boşuna değil, 11 Ağustos 2020'de Joe Biden'ın yanında başkan yardımcısı adayı olacağının duyurulması. (Harris, 1929 ile 1933 arasında Başkan Herbert Hoover'ın yardımcısı olarak görev yapan Kızılderili kökenli Charles Curtis'ten sonra Avrupa kökenli olmayan ilk başkan yardımcısı.)

Bu açıklamadan bir hafta sonra Forbes'ta 18 Ağustos 2020'de Kamala Harris'in esrarla ilgili ihtilaflı geçmişini hatırlatan bir yazı yayınlandı. Buna göre Harris, esrarın yasal olması için çaba gösteriyor. Hatta bunu bir röportajında gençlik yıllarında esrar içtiğini söyleyerek dile getiriyor. Ancak savcı iken esrar konusunda hiç tavizkâr olmadığı da biliniyor. ABD basınına göre Harris, San Francisco'da bin 900'den fazla esrar bağlantılı mahkûmiyet kararına imza atmış biri. Belki şimdi yasal olsun da hukukçular bu kadar ağır iş yükünden kurtulsun demek istiyordur, kimbilir!

YAHUDİ BİR AVUKAT İLE EVLİ

Kamala Harris'in anne tarafını anlattık. Babaya gelelim: Jamaika asıllı Baba Donald J. Harris, Stanford Üniversitesi'nden emekli bir ekonomi profesörü. Anne ve baba Berkeley Üniversitesi'nde tanıştılar. Ancak ikili, Kamala henüz yedi yaşındayken boşanınca ABD'nin müstakbel başkan yardımcısı iyiden iyiye 'anneci' birine dönüştü. Babasının soyadı yerine annesinin soyadının almamış olması bile şaşırtıcı.

12 yaşındayken kızkardeşi ile birlikte annesinin Kanada Montreal'daki evine taşındı. Notre-Dame-des-Neiges'de Fransızca eğitim gördü. Daha sonra McGill Üniversitesi'nde araştırma görevlisi oldu.

Eski evliliğinden iki çocuğu olan (Cole ve Ella) Kamala Harris, 22 Ağustos 2014'te Kaliforniya Santa Barbara'da Douglas Emhoff ile evlendi. Emhoff ABD'nin etkili avukatlarından biri. Yahudi kökenli.

Kamala Harris; Howard Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi'nden mezun. İlkinde siyaset bilimi ve ekonomi, ikincisindeyse hukuk okudu. Şubat 1998'de avukat olarak San Francisco'da cinayet, soygun, hırsızlık ve cinsel saldırı suçlarına bakmaya başladı. 2008'de Kaliforniya'da LGBT hakları için çalıştı. Yani gay ve lezbiyen evliliğini savunan biri.

TÜRKİYE KARŞITI ÇİZGİSİ VAR

Harris, 2004-2011 yılları arasında San Francisco Bölge Başsavcısı olarak görev yaptı. 2011-2016 arasında Kaliforniya eyalet başsavcılığı görevini yürüttü.

Harris'in siyasi kariyeri ise, 2016 yılında Demokrat Parti'den California Senatörü olarak seçilmesiyle başladı.

Senatör iken sağlık reformu yapmak, göçmenleri vatandaş haline getirmek için çalışma yürütmek ve vergi reformu gerçekleştirmek gibi önerileri oldu Harris'in.

İki araştırma, bir de çocuk kitabı bulunan Kamala Harris'in öne çıkan iki Türkiye karşıtı özelliği var: Birincisi doğrudan, ikincisi dolaylı... Harris, Ermeni soykırımı iddialarını yayma konusunda heveskâr biri. Hatta soykırım tanınsın diye imza verdi. Ayrıca ABD'nin Suriye'den asker çekmesine de şiddetle karşı çıkıyor. ABD o topraklarda PYD'nin hamisi olduğuna göre bu da Türkiye karşıtı bir strateji.

Türkiye karşıtı bir çizgiye yakın olmasının ya da Türkiye'ye mesafeli olmasının muhtelif siyasal sebepleri olabilir. (Gene de bizimle çalışmak zorunda kalacaktır o ayrı. Ama bunu içtenlikle yapacağını hiç sanmıyorum.)

Ancak bunun dinsel arka planında annesinin ona biçtiği ezoterik Budist misyonun da etkisinin olması ihtimal dâhilindedir.

Annesinin isim tercihinin bilinçli olduğunu Kamala Harris'in 2004'te Los Angeles Times'a verdiği röportajdan anlıyoruz. Şöyle diyor o röportajda: "Tanrıçalara ibadet üzerine kurulu bir kültür, güçlü kadınlar yaratıyor."

Fanlarının kendisi için söylediği 'Kadın Obama' teşbihinden de pek hazzetmiyor Kamala Harris. Nitekim gazetecilerin bu yöndeki sorularına, "Benim kendi mirasım var" diyor. O miras da annesinin Hint Ezoterizm'den esinlenerek verdiği isimle müsemma güçlü kadın imajında gizli.

Her iki cümlesine de "Hadi bakalım Wonder Woman! Seni bir de taç giydikten, yani iktidara geldikten sonra görelim" diyesi geliyor insanın. Bakalım, taç giyen baş akıllanacak mı, akıllanmayacak mı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA