Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AHMET ÇAKAR

İspanya maçında Volkan ve Burak şart

A Milli Futbol Takımımızın, EURO 2016 D Grubu’nda Cuma günü İspanya ile oynayacağı kritik maç öncesi SABAH Spor yazarı Ahmet Çakar’dan önemli tespitler

Bizi turnuvadaki diğer takımlardan farklı kılan özellik, takımın neredeyse yarısı geride kalan sezonda yeterli dakikalar alamadılar ve takımlarının ilk 11 oyuncusu değiller!

Milli Takımın ilk maçtan ağır eleştiri alması doğrudur. Çünkü büyük beklenti ile gittiler. Hırvatistan'a kaybetmek dünyanın sonu değil ama oynanan futbol çok çok üzücü!

İspanya, Barcelona gibi oynuyor. Topla kedi gibiler. Kazanmak istiyorsak Volkan Şen, Burak gibi adam eksilten, topla giden, rakip defans arkasına sarkan oyuncular gerekli...

Milli takım ilk maçını kaybetti ve oynadığı futbolla büyük eleştiri aldı. Geçmiş yıllarda kaybedilen ilk maçlardan sonra gelen zaferlere tanıklık edilmişken bu kadar erken eleştiri olması doğru mu?
Tabii ki doğru… Büyük umutlarla gittik, büyük beklentiler var.. Ama ilk maçtaki durum, tam bir hüsran. Hırvatistan'a kaybetmek dünyanın sonu değil ama ortaya konan futbol hazin ve üzüntü verici. Hırvatistan iyi bir takım. Kaybedebilirsiniz… Mesela Arnavutluk, İsviçre'ye 1-0 kaybetti. Ama Arnuvutluk'un ortaya koyduğu futbol, kazanma isteği ve mücadele azmiyle, bizimkileri karşılaştırdığımızda tablo son derece rahatsız edici. Düşünebiliyor musunuz? Farktan kurtulduk. En iyi oyuncumuz üst direğimizdi. Ümit bağladığımız yıldızlarımız sahada gezindi ve Türkiye olarak 80 milyon insanımız çok mutsuz oldu.

FUTBOLCU DEĞİL ARTİST OLDULAR

Ozan Tufan günah keçisi ilan edildi ama rakamlar takımın iyilerinden biri olduğunu gösteriyor. Yapılan eleştiriler Ozan'ı nasıl etkiler?
Bir mağlubiyeti bir oyuncuya yıkmak doğru değil… Kaldı ki Ozan Tufan'ı günah keçisi ilan etmek hem insan ahlakına hem de futbolda eleştiri adaletine hiç sığmaz. Bir mağlubiyet varsa hocadan tüm oyunculara kadar herkesin payı vardır. Hiç kimse Arda'dan, Oğuzhan'dan, Hakan Çalhanoğlu'ndan bahsetmiyor… Milli takım olarak bu üç oyuncudan çok şey bekliyoruz. Çünkü onlar bizim kalite olarak en üstte görünen oyuncularımız. Ozan Tufan'a da haksızlık etmeyelim. Ama şu konuda bazı eleştirmenlere hak veriyorum. Saçı düzeltmek, saça takılan taç ya da bantları düzeltmekten bazı oyuncularımız futbola tam konsantre olamıyorlar. Aslında rezillikler turnuva öncesi başladı. Reklam çevirmeler, magazin basınında şık kıyafetlerle pozlar vermeler, futbolcuyu futbolculuktan çıkartır, başka hale sokar… Ve bu da maalesef sahaya yansır ve ilk maçta da gördük ki maalesef yansıdı.

Fatih Terim maçtan sonra Arda ve Hakan Çalhanoğlu gibi yıldızlardan yeterli verimi alamadıklarından yakındı, iki yıldızın bu kadar kötü oynama nedeni nedir?
Türk Milli Takımı'nın turnuvaya katılan diğer milli takımlardan çok farklı ve sağlıksız bir özelliği var. Takımın neredeyse yarısı geride bırakılan sezonda yeterli dakikalar alamadılar ve takımlarının ilk 11 oyuncusu değillerdi. Örneğin Arda… Yarım sezon oynamayıp sezonun ikinci yarısında da istenilen şansı bulamadı. Mesela Cenk… Beşiktaş'ın ilk 11 oyuncusu değil, Gomez'in yedeği… Mesela Ozan Tufan… Dikkatli bakıldığında Fenerbahçe'nin direkt ilk 11 oyuncusu değil. Mesela Caner… Son aylarda futbol oynamadı. Mesela Mehmet Topal… Hayatı boyunca devamlı defansif orta saha oynamışken, stoperlik gibi çok stratejik bir mevkide oynatılıyor. İnanın bana bu tabloyu başka hiçbir katılımcı takımda göremezsiniz.

TOPLA KEDİ GİBİLER!

Volkan Babacan'ın performansını nasıl buldunuz? Yabancı yorumcular yenen golde Volkan'ın hatalı olduğunu söyledi? Siz Volkan'ın performansını nasıl buldunuz?
Kalecilikte tecrübe çok önemlidir. Volkan Babacan, geride kalan sezonda iyi oynadı ve hazırlık maçlarında göz doldurdu ama yediği golde de 'kesinlikle hatası yok' diyemem.

İspanyollar, Çekleri tek golle de olsa geçip 3 puanı aldı. Sıradaki rakibimiz İspanya ve bu maçta nasıl bir takım ve taktikle oynamalıyız?
İspanya seyrettiğimiz kadarıyla Barcelona gibi futbol oynamaya çalışıyor. Topla kedi gibiler. Pas yapıyorlar, rakip ceza alanı dışında çok etkililer ama kaybetmiş olmalarına rağmen Çekler gibi çok iyi kapanabilir miyiz bilmiyorum. Ama şurası muhakkak kazanmak istiyorsak Volkan Şen gibi, Burak gibi adam eksilten, topla gidebilen, rakip defans arkasına sarkabilen oyunculara ihtiyaç var. Karar Fatih Terim'in.

Turnuvadaki en büyük kazancımız Emre Mor olarak görünüyor. Bu genç yıldız için neler söylersiniz?
Emre Mor'u çok az dakikalar seyrettik. Onunla ilgili tek olumlu referans Dortmund'a transfer olmuş olması. 18 yaşında bir genç eğer Dortmund gibi çok önemli bir takıma transfer oluyorsa mutlaka çok kaliteli ve gelişmeye çok açık bir futbolcu olmalıdır. Bence Fatih Hoca, Emre'den daha fazla yararlanmalıdır.

GRUPTAN ÇIKAMAZSAK FATİH TERİM BIRAKMALI

Şu ana kadar oynanan maçları da göz önünde bulundurduğunuzda gruptan çıkma şansımız nedir?
İlk 2 şansımızı çok zor görüyorum. Çünkü İspanya'yı yenmek zorundayız. Kolay mı değil. Ama pekala en iyi üçüncülerden biri olup turnuvaya devam edebiliriz. Ama en iyi üçüncülerden biri olmak için de en az 2 veya 3 puana ihtiyacımız olacak. Ya İspanya ya Çek Cumhuriyeti maçlarından birini kazanmak zorundayız. Tabi Çek maçını kazanma ihtimalimiz daha yüksek olsa da Çekler bile asla çantada keklik değiller.

Fatih Terim ile Galatasaray arasında turnuva öncesinde sıcak mesajlar vardı. Bu durumu nasıl görüyorsunuz? Olası bir başarısızlıkta bu Terim'in önüne nasıl gelir?
Türk basını Fatih Terim'i 'İmparator' ilan etti. Çünkü Fatih Terim, Türk futbolunda bir çok başarının mimarı. Kariyerine söylenebilecek hiçbir şey yok. Ama gruptan çıkamazsak pek tabii ki 2016 dünyasında herkesin tartışılabildiği gibi Fatih Terim de tartışılacaktır. Gruptan elenip dönersek bence Fatih Terim, kendine yakışanı yapmalı ve görevi bırakmalıdır. Aksi halde kamu vicdanı futboldaki bu tek adamcılık statüsünün devam etmesini kaldıramaz ve kabul edemez.

TEŞEKKÜRLER SEPP BLATTER!

FIFA eski başkanı Blatter, UEFA'nın kura çekimlerinde hile yapıldığını itiraf etti. Siz de yıllardır bunu iddia ett-i niz ve TV programlarında da tatbiki olarak gösterdiniz. Bu açıklamayı nasıl değerlendirirsiniz?
Doğrudur... Ben bu iddiamı yıllardır sürekli tekrarladım. Çok uzun yıllar önce bu hileler rahmani ve ülke güvenlikleri yapılırdı. Yunanistan'la problemler yaşadığımızda asla Türk takımları Yunan ya da Kıbrıs Rum takımlarıyla eşleştirilmezdi. Bir kere bu hileyi başaramadılar. Onda da Beşiktaş çok uzun yıllar önce Kıbrıs Rum takımı ile eşleşti ama Rumlar İstanbul'a gelip oynamayınca Beşiktaş bir üst tura çıktı. Daha sonraki yıllar bu hile sistemi rant ve sponsor menfaatlerini kollamak amacıyla kullanıldı. Bu iş için UEFA'nın adamları aracılık ve hokkabazlık yaptılar. Ve ben bunun ne kadar kolay ne kadar basit olduğunu da Beyaz TV'deki spor programımda defalarca tatbiki olarak gösterdim. Sonuçta beklenen itiraf da geldi. Teşekkürler Blatter.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA