Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RIDVAN DİLMEN

Özel bir maç gibiydi

Seyircisiz oynanan maçlar takımların coşkularını doğrudan etkiliyor. Özellikle Galatasaray içeride oynadığı karşılaşmaların hepsinde seyirci baskısını kullanan bir ekip... Taraftarın desteğiyle en kötü ihtimalle iki yarıda da 15'er dakika büyük bir baskı kurabiliyor. Fizik güçlerinin yetersiz kaldığı maçlarda dahi bu avantajlarını kullanarak coşkusu yüksek, tempolu bir aralık yakalayıp rakibini hapsedebilmeyi beceriyor.
Önemli eksikleri bulunan Eskişehirspor ise teknik direktör Ertuğrul Sağlam'ın pas alışkanlığı kazandırdığı bir takım... Bir ekip deplasmanlarda savunma yaparken ya takım halinde hareket ederek bunu yapar ya da pas yaparak savunma yaparsın. Eskişehir genellikle ikinci seçeneği tercih etti ve savunmayı paslaşarak yaptı. Eskişehirspor'un dün oynayan savunma dörtlüsü yan yana oynamaya alışkın bir dörtlü değil. Geçen sezon oynattıkları iki kenar oyuncusu bugün rakip takımdaydı: Tarık Çamdal ve Veysel Sarı. Göbekte oynattıkları Akaminko ile Diego ise sakatlıkları sebebiyle yoktu zaten. Bu duruma rağmen Galatasaray'a ciddi bir pozisyon şansı tanımadılar.
Galatasaray, dörtlü savunmanın önünde Yekta, Dzemaili ve Selçuk'u, onların önünde ise Sneijder'i, ileri uçta da Burak ile Bruma'yı kullandı. İleride Burak ve Bruma'yla başlayan Cesare Prandelli maçı Umut'la bitirdi. Eğer böyle bir sistem kullanıyorsanız bunun en önemli, belki de tek şartı vardır: Önde baskı kurmak. Galatasaray bunu gerçekleştiremedi, önde baskı kuramadı. Önde pres yapmanız lazım. Sezon başında, daha ligin ikinci haftasındayken bunu yapmanız çok güç... Yapamadı da zaten. Ne Eskişehirspor savunma yaparken zorlandı, ne de Galatasaray istediği gibi zorlayabildi. Bunun birinci sebebi kaleciler Muslera ve Boffin'in dahi oyuna rahatça elle başlayabildiği bir pres eksikliğinin bulunmasıydı. Adeta özel maç niteliğinde giden bir tempo mevcuttu ve aslında adaletli bir sonucun ortaya çıktığını söyleyebiliriz.
Bu tür savunma yapan takımları aşmanız için pres yapamazsanız ikinci silah olarak hücumunuzu kenarlara yığarsınız. Öndeki üç oyuncu Burak, Bruma, Sneijder ve daha sonra oyuna giren Umut hemen hemen tüm maç boyunca stoperlerin ve Hürriyet'in kucağında kaldığından kenarlara çıkamadı. Bu sebeple Galatasaray pozisyon bulmakta zorlandı.
Maçın hakemi için rahat bir karşılaşmaydı geride kaldı diyebiliriz. Galatasaray'ın yeni transferlerinden sadece Dzemaili'yi beğendim. Göbekte de, içte de oynayabiliyor. Tarık'ı bekleyeceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA