Türkiye'nin en iyi haber sitesi
RIDVAN DİLMEN

4-4-2 oyna! Ayıp mı!

Maç başlamadan önce Osmanlıspor takımının tehlikeli bir rakip olduğunu herkes biliyordu. Ligin ilk yarısında oynanan maçı, Fenerbahçe 1-0 kazanmıştı. Osmanlıspor, deplasmanda 23 puan toplamış, Fenerbahçe ise 24... Orada berabere kalsalar Osmanlıspor 1 puan önde olacaktı. Ürkütücü bir mücadele olacağı belliydi. Vitor Pereira da maç öncesi tedbirli başlayacağını söyledi oyuna... Git-gelli bir futbol istemediğini belirtti...
Ama Fenerbahçe'nin oyuna başladığı takım ile bitirdiği takım siyah ile beyaz kadar farklı..
Fenerbahçe dörtlü savunmanın önünde, üçlü orta saha ile oynuyor. Artı yetmiyor Pereira sağ tarafa da Alper'i koyuyor. O da orta saha... Dört tane orta saha oyuncusu ile oynamak zordur. Hele bir de topla çıkan defans oyuncun yoksa, mesela Pique gibi. Osmanlıspor, buna karşılık üçlü orta saha ile oynadı. Önde de iki ucun yanı sıra bir tane de sırtı dönük oynayabilen Webo ile çıktı sahaya. Ama Mustafa hoca burada hata yaptı. Çünkü o da Fenerbahçe'yi böyle beklemiyordu kadro olarak. İki antrenörün hesapları da tutmadı. İkisi de önce gol yemeyelim, son gol atalım diye çıkmış maça... Fenerbahçe, iki puanlı sistemde bu taktik anlayış ile şampiyon olabilir ama artık üç puan var. Fenerbahçe, oyunun son bölümünde Pereia'nın maçtan önce söylediği gittili-geldili oyuna döndü. Maç 20 dakika daha olsa 2-2 biterdi. Fenerbahçe, 3-4 tane pozisyon buldu. Osmanlıspor'un da son dakikada boş kaleye atamadığı top vardı.
Peki, Fenerbahçe madem üç puan geriye düşecek beraberlikle. Riske gir o zaman... Fenerbahçe'de Van Persie neden forvet arkası oynar. 4-4-2 oyna, ayıp mı bu! Caner'i koyarsın sola, sol ayaklı sağ bek Muhammed'in karşısına... Enteresandır o zaafı çözmedi, çözemedi Pereira. Ama bana göre böyle bir yeteneği de yok... Risk alırsın, çift santrfor devam edersin. Ama Van Persie'yi forvetin arkasında oynatmak sana bir şey katmaz. Pereira, bugün muhtemelen 6 puan geriye düşme ihtimalini düşündüğü için bu dizilişe döndü. Ama bari 4-4-2'ye dön 62. dakikada...
Fenerbahçe'nin maça başladığı 11'in anahtarı yok. Çalım atacak, orta yapacak bir Volkan Şen var. Buna bağlı Fenerbahçe.
Taraftar takımı neden ıslıkladı? Fenerbahçe kazandığı maçların bile yarısından çoğunu tek farkla kazanmış, oyunun sonunu zor getiren bir takım görünümünde. Bu yüzden 0-0 şaşırtmasın kimseyi. Ya defansif ya ofsansif oynuyorsun ama bunun ortasını da elindeki mevcut kadrodan yaratabilirsin. Ama 0-0'dan sonra 0-2'den 2-2'yi kovalayan bir antrenör moduna geçti Pereira. Zaten sezon başından beri 35-40 maç var geride kalan ama Pereira, ne 4-3-3'ü ne de 4-2-3-1'i doğru oynatamadı.

MÜCADELE YETMEZ!..
Beşiktaş, iyi top oynuyor. Ama Fenerbahçe için "İyi oynuyor" diyemezsiniz. "Mücadele ediyor' dersiniz ama bu şampiyonluk getirmez. İyi top oynamak şampiyon yapar. Barcelona, Bayern gibi... Basit bir soru; Galatasaray iyi top oynuyor mu? Hayır. Fenerbahçe? Hayır. En iyi topu kim oynuyor? Beşiktaş. İyi top oynayan takımlar hak ederek şampiyon olur. Geriye dönüp bakarsak iyi oynayan takım 3 puan önde. Deplasmanda da Beşiktaş 5 puan önde. Neden mi? İşte iyi top oynadığından. Şimdi iddia ediyorum Beşiktaş'ta, Kasımpaşa maçının motivasyonu daha farklı olacaktır. Ve yine iddia ediyorum Beşiktaşlılar bu maçın son 10 dakikasını izlememiştir heyecandan. Fenerbahçe kazansaydı üzerlerine yük binecekti ama şimdi olumlu motive olacaktır.

HEP RAKİBİ KONUŞMUŞ
Bence Pereira tamamen kendi takımından çok rakibi konuşmuş, onlarla ilgilenmiş hazırlanırken. Maçtan önce röportajını izledim; hiç Fenerbahçe'den bahsetmedi, hep rakibe nasıl önlem alacağından bahsetti. Zaten bu yüzten savunması daha iyi olan Hasan Ali'yi oynattı. Böylece deplasmanda çok iyi oynayan bir takıma karşı tek pozisyon verdi ama kendisi de pozisyona giremedi. Maç boyu bir türlü kadro dengesini bulamadı Pereira ve sonunda şuursuzlaştı. Sezon başındaki görünümüne girdi. İlk 11 ile son kadro arasında uçurum vardı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA