Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FATİH DOĞAN

Derbiler olmazsa olmaz

Sezona Cenk Tosun'un hat-trick yaptığı farklı Mersin İdmanyurdu galibiyetiyle başlayan siyah-beyazlılar, bu maçtan bir hafta sonra Trabzonspor yenilgisiyle kendini büyük tartışmaların içinde buldu

"Bilic'le bir tane derbi kazanamadık. Beşiktaş zaten derbi maçları kazanamıyor, yine şampiyonluk kaçacak" tartışmalarına bir de Quaresma'nın sorumsuzca gördüğü kırmızı, tuz biber ekiyordu

Şenol Güneş, şampiyonluğa giden yolun taşlarını, Avusturya'nın Marienfeld kasabasında döşemeye başlamıştı. Daha önce Türkiye'yi Avrupa üçüncülüğüne götüren oteli, kamp yeri olarak seçen Beşiktaş'ta Şenol Güneş'in disiplini, prensipleri, sert ve net tavrı, kampa damgasını vurmuştu. Güneş, "İyi bitirmenin yolu iyi başlamaktır… İlk düğmeyi doğru ilikleyelim ki sonrakiler doğru devam etsin" diyordu. Güneş'in Beşiktaş'a getirdiği disiplin ve gerilim, daha sonra yerini kaynaşma ve kardeşliğe bırakacaktı. Beşiktaş'ta bireysellik kaybolmaya yüz tutarken, takım ruhu yavaş yavaş ortaya çıkıyordu. Tecrübeli hoca kampın ikinci bölümüne geçildiğinde hazırlık maçlarında sonucu önemsemeyen bir görüntü veriyordu… Sahada yardımlaşan, birbirinin açığını kapatan ve daha önemlisi hücum futbolunu önemseyen bir yapı kurdu. 4-2-3-1 sisteminden 4-1-4-1'e geçişin temelleri atıldı. Geçtiğimiz yılın devre arasında alınan ve kampın yıldızlarından olan Tolgay'ın sakatlığı diğer formda oyunculardan Oğuzhan'ın önünü açmıştı. İdmanlarda Cenk, Oğuzhan, Olcay ve İsmail'in formu üst seviyedeydi. Önce Quaresma ardından Gomez kampa katılınca Güneş'in yüzünde güller açmaya başladı. Kafasındaki alternatif kadroya dair soru işaretleri netleşmeye başlamıştı.

GOMEZ'İN KALBİNİ KAZANDI!
Gomez gelince herkes Cenk'in kaygısına düşmüştü. Acaba hangisi oynayacaktı? Tecrübeli teknik adam, ilginç bir yönteme başvurdu. Küçük bir hamle ile sorunu başlamadan bitirdi. Gomez'i görüşme odasına almıştı. Tarihi bir konuşma yaptı. Konuşmada Alman yıldıza, "Sen hazır değilsin. Ama arkadaşların sen yokken burada çok çalıştılar. Oynamayı hak ediyorlar. Senden beklentim eksiklerini gidermen. Sana yoğun bir program uygulayacağım. Hazır olduğunda da sahada olacaksın. Seni biliyor ve değer veriyorum. Ancak doğru başlangıç önemli" demişti. Güneş, bu sözleriyle Gomez'in kalbini kazanmıştı… Fiorentina'da gördüğü, "Bunun içi geçmiş, bundan bir şey olmaz" düşüncesinden sonra Beşiktaş'ta babacan bir tavırla karşılanmıştı. Şenol Güneş yaşanacak bir sorunu tecrübesiyle kapatmıştı. "Benim oyuncum en iyisine layık" diyen Güneş, bir yandan takımı dizayn ederken diğer taraftan Ümraniye'de sakatlıklara neden olan çimleri ve tesisleri yeniledi. 2001'den beri tesislerde değişiklik yapılmamıştı. Ümraniye'nin de takımın da patronu Şenol Güneş'ti. Beşiktaş, ışık veriyordu. Herkes dört gözle sezonun ilk maçı olan Mersin İdmanyurdu deplasmanını bekliyordu.

QUARESMA SÖZÜNÜ UNUTU, ÖZÜR DİLEDİ
Mersin'de iki sürpriz vardı... Kampın yıldızı Cenk 11'de başlamış ve hat-trick yaparak hocasının adaletine gollerle teşekkür etmişti. Olcay ve Kerim'in golleri, 5-2'lik galibiyeti getirmiş ama önemli olan ortaya konulan ofansif ve muhteşem futbol, 'Güneş'li günlerin habercisi olmuştu. Ancak daha ikinci hafta Olimpiyat Stadı'nda Trabzonspor'a 2-1 yenilince Beşiktaş'ta var olan bir tartışma yeniden alevlendi. Beşiktaş derbi kazanamıyordu ve Şenol Güneş'in kariyerindeki derbi istatistikleri iyi değildi. Ancak bu karamsar tablonun içinde Güneş daha Trabzon maçının devre arasında ve sonrasında yöneticilere çok önemli iki mesaj vermişti. "Trabzon maçı ölçü değil. Bir takım eksiklikler var. Bunları birkaç hafta içinde bertaraf edeceğiz ve hepiniz kazanma karakterimizi göreceksiniz" demişti. O maçtaki bir başka sorun da Quaresma'nın kırmızı kartla oyun dışında kalmasıydı. Transfer olurken, Fikret Orman'a "Takım uyumu" konusunda söz veren Portekizli, bu sözü unutmuş muydu? Şenol Güneş sertti; emek, alın teri ve takımdaşlıktan bahsediyordu. Bu sözler Quaresma'ya yönelikti. Portekizli, hocası ve arkadaşlarından özür diledi. Genelde bu tarzı değildi! "Hata yaptım. Hakemin bunu fırsata dönüştüreceğini hesaplamadım. Sizi yalnız bıraktığım için özür diliyorum." Gaziantep deplasmanında alınan 4-0'lık galibiyet, Trabzonspor maçında baş gösteren endişeleri bertaraf etmişti. Yeni konu Gomez mi Cenk mi oynayacak olmuştu.

BERABERLİKLE YETİNDİ AVRUPA'YA VEDA ETTİ
Beşiktaş için bir yandan Avrupa mücadelesi başlamıştı… Önceki sezon Avrupa Ligi'nde çok iyi işler yapan, Liverpool ve Tottenham gibi devleri deviren siyah-beyazlılar, çıtayı yükseltmişti. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. 1-0'lık Skenderbeu galibiyetiyle başlayan grup serüveni, Sporting ve iki Lokomotiv Moskova maçından alınan 1-1'lik sonuçlara rağmen gruptan çıkma şansı ile sürdü. Rusya'da beraberliği yeterli gören siyah-beyazlılar, tarihi bir hata yaptı. Çünkü rakibi 10 kişi kalmıştı ve iyi oyuna rağmen sonuca gidemedi. Beşiktaş için son maç gruptan çıkması için kritik önem taşıyordu. Bir puana gruptan çıkabilirdi ama o Sporting'e 3-1 yenilip Avrupa defterini kapattı. Şenol Güneş, "Lotomotiv'i fırsatını bulmuşken Moskova'da yenecektik. Onun faturasını ödedik" diyerek itirafını yapmıştı.

YARIN

Beşiktaş'ta savunma krizi…
Ersan Gülüm kasayı doldurup gitti…
Rhodolfo sakatlanınca Başkan Orman ne yaptı?
Kupa hüsranı nasıl karşılandı?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA