Türkiye'nin en iyi haber sitesi
METİN TEKİN

Sınırlama sadece futbolcuyu korur

TFF; 17 kulübün tavsiyesiyle bugün toplanarak yabancı sayısı hakkındaki nihai kararını verecek. Sizce hangi kararda Türk futbolu kazanır?
Benim hep vurguladığım bir şey var; Yabancı sayısını sınırlayarak Türk futbolunu kurtaracağınızı kesinlikle düşünmeyin. Yabancı sayısını düşürmek ve aza indirmek Türk futbolunu değil Türk futbolcusunu korumaktır. Bizim gençliğimizde Türk parasını koruma kanunu vardı. Diğer paraları yasaklayarak o zamanlar Türk parasının korunacağı düşünülüyordu. Ama bu konjonktürde yasaklanarak değer korunmaz. Bir şeyleri yasaklayarak değerini koruyamazsınız.
Yabancı sayısı kısıtlamasının Türk futboluna katkı yapacağı hakkında görüşlere rastlıyorum. Bu ancak Türk futbolcusunun iç piyasadaki gerçek olmayan değerini yükseltir, kesinlikle futbola bir katkısı olmaz.

Futbol Federasyonu kendini sorgulamalı
10 Temmuz'da UEFA Tahkim Kurulu kulüplerimiz hakkındaki karanını verecek. Cezalar onanırsa TFF UEFA'nın zorlamasıyla iki kulübe yaptırım uygulayabilir mi?
Tabii ki federasyon olası sonuçlara göre korumasını almalı ve yolunu belirlemeli. Ancak bizim bugünden yorumda bulunmamız çok da doğru değil. Ama federasyon bugüne kadar doğru adımlar atması konusunda kendisini kesinlikle sorgulamalı ve de sorgulanmalı. Mevcut federasyonun meşrutiyeti ancak böyle sağlanır.
Türk futbolu başında kendi içinde halledebileceği bu süreçten büyük zarar gördü. Bundan sonra ne gibi adımlar atılmalı?
Bundan sonrası için nihai kararı beklememiz lazım. Şu anda açıklanan cezalar onanır ve hayata geçerse birçok şey tekrar değerlendirilecektir. Buna şu anki federasyon da dahil. Olay umuyorum ki Milli Takım'a kadar gitmez.

Organize işler
Transfer edilmeye çalışılan Trabzonsporlu Tolga Zengin Beşiktaş'ın geçen sezon büyük sorun yaşadığı kalede aranan kan olur mu?
Tolga Zengin transferinin gerçekleşeceğine inanıyorum. Çünkü artık günümüzde futbolcunun isteği ve kararı çok daha belirleyici. Doğrusu da tabi ki budur.
Beşiktaş'ın geçen seneki yediği gol sayısına bakarak faturayı sadece kaleciye veya bunun düzelmesini sadece kaleci değişimine bağlamak çok yanlış olur. Önder Özen'in oyuncu planlamasında ve teknik direktör seçiminde bu fotoğrafı da kesinlikle göz önüne aldığını düşünüyorum. Bu sorunları aşmak kişisel performanslardan çok bir organizasyon gerektiriyor.
Geçen sezon gol yeme rekoru kıran Beşiktaş'ta defans hattına alınan Franco'yu nasıl buluyorsunuz?
Franco'nun oyunculuğuna hakim değilim ama bunu kısa sürede göreceğiz. Yukarıda vurguladığım gibi tabi ki kişilerin performansı ve yeterliliği çok önemli ama futbolda savunma bir organizasyon işidir. Bunu üzerine basarak vurguluyorum. İsimleri değiştirerek, yerlerine yeni isimler alarak bunu çözdüm diyemezsiniz. Lig başladığında nasıl bir sonuç verdiğini ipuçlarını ufak ufak görmeye başlarız.

Tribünler 'yeni' ister
Beşiktaş'ta başka hangi mevkilere takviye yapılmalı?
Beşiktaş Sportif Direktörü bunun ayrıntılı bir çözümü için vardır. Sportif direktörün en önemli misyonu budur. Takımın makro planını yapan ve oyuncu planlamasındaki en etkin yer sportif direktörlüktür. Biz şu gerekir bu gerekir demekten çok transfer bittiğinde neler olduğunu gördükten sonra değerlendirme yapacak tarafızdır. O zaman eleştirir, yorumlarız.
Eneramo ne derece faydalı olabilir?
Tribünler takımlarında yeni isimler görmeyi daha çok tercih ederler. Ama bütçe nedeniyle, yeninin riskine girmektense, bilinenlerle çözüm aramak da bir yoldur. Eneramo tabi ki katkı sağlayabilir ama dediğim gibi genellikle tribünler (ki önemlidir bu) yeniyi her zaman tercih ederler.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA