Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERMAN TOROĞLU

Hakemler artık dekor oldular!

Bakınız yıllarca hakem hataları, "Hakemdir hata yapar, hakemdir görmez" denilerek, es geçildi… Hatta bunların arkasına sığınan bazı hakemler, para karşılığı çok maç sattı… Sonunda milyar dolarların dolaştığı bu futbol aleminde hakemlerin başına VAR getirildi.
Bakınız hakemlerin başına VAR getirildi diyorum.
Neden?
Sahada bir hakem var, iki de yardımcı var. Merkezde de bir tane VAR , bir tane de AVAR var. Bunlar hakemin görmediklerine yardım ediyorlar.
Şimdi burada duralım. Yardımcı hakemin kaçırdığı ofsayt, top çizgiyi geçti mi geçmedi mi? Ne oluyor; bilgisayardan görüntüleri alıp çiziyorlar. Hakem bunu seyretmeye dahi gitmiyor. Yani bu şu demek: Yardımcı hakemler VAR'dan sonra bittiler… Bu sistem geldikten sonra da yine bunlar dekor vazifesi görüyorlar. İstenirse ceza sahası hizasına, köşe gönderine kameralar konur, kırmızı-yeşil yanar. Yukarıdan AVAR düğmeye basar, golse yeşile basar, değilse kırmızıya basar, tacı kimin atacağını söyler iş biter. Hallettik mi hallettik.


Peki hakemi ne yapacağız?
Hakem bir karar veriyor doğru ya da yanlış çarşı karışıyor. VAR hakemi çağırıyor veya çağırmıyor.
Ne oldu şimdi? Bence VAR şu anda hakemden daha etkili. Peki bu işin sonu ne olacak?
Beyler çok net söylüyorum dünyada hakem olayı bitmiştir. Hakem sahada koşacak. Küfür kafir varsa onlara şahit olacak, kırmızı mı sarı mı verecek, ortada tavuk gibi koşacak. Pozisyon kaçtı kaçmadı diye de kendisini kasmayacak. Mesela öyle pozisyonlar oluyor ki bir futbolcu dirseğini rakibe vurarak kullanıyor. Veya kolunu rakibin yüzüne iterek kullanıyor.
Birisi net kırmızı, birisi net sarı kart. Sahada hakem kaçırabilir ama televizyon başındaki kaçıramaz.

***


HEPSİNİN KAFASINDA ŞEYTAN VAR!
MERKEZDE oturan VAR maçı idare edecek.
Düğmeye basacak; 'Yeşilli takımın 10 numarasına sarı göster, mavili takımın 8 numarasına sarı göster' diyecek. Başka bir maçta yine düğmeye basacak 'Kırmızı takımın aleyhine penaltı. Penaltıyı yapan 4 numaraya kırmızı' diyecek.
Hakem düdüğü çalıp gösterecek. Bir başka maçta 'Mor takımın 10 numarası tehlikeli hareket yaptı, endirekt vuruş' diyecek.
'Rakibine küfür etti, beyazlı takımın 8 numarası kırmızı' diyecek. Bakınız maçı odadan VAR yönetecek. Rahat rahat yönetecek ve hatalar, olaylar azalacak. Hakem olayı bitecek. Mesela bunu tecrübeli veya emekli bir hakem rahat rahat yapabilir. Göreceksiniz ileride de böyle olacak. Mesela Erman Toroğlu VAR'a oturacak tıkır tıkır kararlarını verecek.
Kimse de bir şey diyemeyecek. Hatta VAR'ın yanında bir de yardımcısı olabilir.
Çok çabuk tartışabileceği. Ama kararı net olarak en baştaki VAR verecek. Sahadaki hakemlik bitecek. Bunun olacağı çok fazla bir zaman değil. Futbolda futbolu bilmeyen, futboldan nasibini almayan veya art niyetli olan veya korkak olan veya önündeki maçı nasıl alırım diye düşünen hakemlerden kurtulacak. Yani safralar temizlenecek. Arkadaşlar üst düzey ülkelerde bir hakem herhangi bir konuda şahitlik yaparsa bu çok önemli oluyor.

Hakeme inanılıyor.
Peki Türkiye'de bizim hakemler şahitlik yapsa inanır mısınız? Ben inanmam.
Çoğuna güvenmiyorum, kafalarında şeytan var.
Maç mı satıyorlar? Hayır… Onlar eskide kaldı ama bunlar para da iyi olunca o takımla kötü olmayayım, buna kötü görünmeyeyim, hakemlik bitince komitede yer alayım, sivri olursam beni istemezler düşüncesinde. Bir pozisyonu x kulübe ayrı, y kulübüne ayrı yorumlayan MHK komitesi üyeleri var Türkiye'de.
Şaka gibi değil mi?

***


TFF GİRİŞ YASAĞI GETİRMELİ!
EY Futbol Federasyonu yazacağınız iki tane cümle; "Oynanan maçlardan sonra kulübedeki teknik adamlar, futbolcular, doktor-masör hepsi oyun alanı çizgisine giremezler, doğru soyunma odasına giderler" diyeceksiniz. Türkiye'de bu sene yaşanan büyük rezilliklerin önüne geçeceksiniz.
Görevinizi yapmıyorsunuz, hatta kötüye kullanıyorsunuz. Ben savcı olsam Futbol Federasyonu'nu bu konuda uyarırım, futbolun ve toplumun genel menfaati için. Maç bitiyor, yöneticiler sahada, teknik adamlar sahada, hakemlerden hesap soruyorlar.
Zavallı hakemler de hazır ola geçip onları dinliyorlar. Aslında orada zavallı olan hakemler değil, hakemlerin göğsünde kokartlar var. Kiminde FIFA kiminde TFF… O yöneticilerin, yedek futbolcuların, teknik adamların fırçaladığı isimler ya da hakaret ettikleri aslında TFF. Çünkü o hakemler TFF'nin namusudurlar. Peki o zaman nereye geldik. Düz mantık yapalım, Futbol Federasyonu namusunu koruyamıyor.

***


STATLARIN PLANI YANLIŞ!
STATLAR yapılırken kulüp yöneticileri iyi niyetli değiller… Sonra çıkıp dostluktan, Fair-Play'dan söz ediyorlar. Hepsi yalan. Bu kanıya neden mi vardım: Yahu kardeşim her şeyi bir yana bırakın çoğu statta basın tribünleri fanatik seyircilerin yanına yapılıyor. Yorum yapılan yerlerin pek çoğu, statta buralarda. Yorumcular rahat konuşamasınlar, maçı yazacak olanlar kötü bir şey yazmasınlar. Eğer yazarlarsa bir hafta sonra tacize uğrasınlar diye. Futbolda ileri gitmiş ülkelerde basın tribünleri en sakin yerde konuşlandırılıyor. Seyirci ile yüz yüze, göz göze gelmezler. Bu tip olayları, hem yazar olarak hem de yorumcu olarak yaşadığım için net yazabiliyorum

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA