Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERMAN TOROĞLU

En sonunda Türk futbolu işten atıldı!

Yıllar önceydi, yayın ihalesi yapıldı, Aziz Yıldırım ile Digiturk Genel Müdürü yan yana oturdular ihaleden sonra. Büyük büyük açıklamalar yaptılar. "Türk futbolunun marka değerini yükselttik, bu kadar milyon dolarlara çıkardık, daha da çıkaracağız" dediler. Hatta marka değerini benim bozduğumu söyleyerek, "Onu da işten çıkaracağız" dediler. Evet, beni işten çıkardılar. Benimle beraber çalışan bir vatandaş da yalancı şahitlik yaptı. Ve bugünlere geldik.
Futbolumuzun marka değeri nerede? Digiturk'ün teklif ettiği para nerede? Demek ki Türk futbolunun içinde olanlar federasyonlar ve kulüpler, hep yanlış işler yaparak bugünlere geldi. Bakınız, 3 büyük kulüp bu sezonun ilk yarısında havlu attılar. Fenerbahçe 5, Beşiktaş 6, Galatasaray 15. sırada. Peki, bunlar neden buradalar? Kulüplerde idareciyiz diye geçinen şahısların sayesinde buradalar. Buraya 2-3 günde değil yıllar içinde gelindi. O dönem bunları tenkit ettiğim için o yöneticiler beni Digiturk'e şikâyet ediyordu. "Bu Erman Toroğlu bizleri tehdit ediyor, bunu işten atın" dediler. Sonunda Türk futbolu işten atıldı.
Peki, nasıl düzelir? Hâlâ saçma sapan işler yapıyorlar. Bu işi iyi yapan takımlar başarılı olmaya başladı. Ama 3 büyükler hâlâ akıllanamadı. Trabzonspor çok doğru işler yapmaya başladı. Abdullah Avcı, Trabzonspor'a geldiği ilk gün Takım Oyunu programında "Trabzon'a Abdullah Avcı lazımdı, Abdullah Avcı'ya da Trabzon lazımdı" dedim. Bakınız, sakın Avcı'yla Trabzonspor şampiyonluğa gidiyor diye bu cümleyi tekrar ettiğimi düşünmeyin. Çünkü Avcı prensipleriyle yürüyen, ileriyi düşünen bir teknik direktör. Bu sene şampiyon da olmayabilir ama yapılanlar çok doğru. Az hata yapıyorlar, geçmişlerinden ders almışlar. Devre arasında kaç tane Türk genç futbolcu transfer ettiler ortada.

AVCI'NIN BÜYÜK HATASI
Abdullah Avcı'yı methettik. Peki, onun hatası yok mu, var. Saçma sapan bir yerde oyundan atıldı ve 1 maç ceza yedi. O yediği cezada da takımın durumu belliydi. Sonra ne oldu? Galatasaray maçına geldiler, Avcı kulübedeydi. İlk yarı iyi bir Galatasaray vardı ama devre arasından sonra sahaya başka bir Trabzonspor yayıldı. Abdullah Avcı 2 maç ceza alsaydı, Trabzonspor bu maçı kazanır mıydı? İddia ediyorum, kesinlikle hayır. Sen teknik adama tonla para veriyorsun, futbolculara da veriyorsun, sonra teknik adamın sahada takımı satıp tribüne çıkıyor. Burada 'satıp' kelimesini mecazi kullanıyorum ama çok doğru bir kelime. Geminin kaptanı gemiyi ve mürettebatı satamaz. Kaptan köşkünde olur.

TERİM BAŞKAN OLAMAZ
Galatasaray'da işler niye kötü gidiyor? Sen Fatih Terim'i başkan olmak için kullanmaya kalkarsan sonunda olacağı budur. İddia ediyorum, Başkan Burak Elmas, sezon başındaki ilk aşamada Fatih Terim'i düşünmedi. Güney Amerika'da ve Almanya'da teknik direktör aradı, sonra baktı ki olmadı Terim'e döndü. Bana bunu söyleyenin ismini vermem ama kulübün içindeki çok etkili kişilerden biridir.
Yani Galatasaray hâlâ daha tuhaf işler yapıyor. Gelen teknik adam Guardiola'nın yardımcısıymış. Sen Terim'in yerine Guardiola'nın yardımcısını getirirsen, attan inip eşeğe binmiş olursun. Bu duruma gelinmesinde Terim'in hatası yok mu? Hem de çok var. Bir grup Galatasaraylı Özhan Canaydın'ı vefat ettirdiler, bir grup da Mustafa Cengiz'i. İkisiyle de zaman zaman konuşmalarım oldu. Çok söyledikleri de bende kalmıştır. Ama o çok söyledikleri de zaten kamuoyunun önünde oynanan oyunlardı. Birazcık dikkatli bakan büyük resmi görür. Terim'in bence teknik adamlık süresi bitmiştir. Ama hâlâ tribünde etkisi vardır. Peki, Terim, Galatasaray'a başkan olur mu? Kesinlikle olamaz. Neden derseniz, o seçim sandıkları Galatasaray Lisesi'nde durduğu müddetçe bu üyelerden Terim başkan çıkmaz. O sandıkları NEF Stadı'na koyarsanız, belki çıkabilir.
Terim bu takımda hakikaten çok iyi işler yaptı ama bir türlü ayrılma zamanını ayarlayamadı. Bu duruma düşmeden gitmesi gerekirdi. Hırs çoğu zaman iyi ama bazen de kötü sonuç veriyor.

PEKİ GOMİS NEDEN GİTTİ?
Galatasaray, Gomis'i alıyor... Peki, şu anda 36 yaşında olan Gomis'i Galatasaray neden gönderdi? Takım içinde huzursuzluk yaratıyordu. Bir gün Fatih Terim, Mustafa Cengiz yönetimine Antalya kampında şu cümleleri kurdu: "Lütfen acil kampa gelin, manzarayı görün."
Nitekim Cengiz ve yönetimi gittiler sabah kahvaltısına, bir baktılar ki Gomis takımdan ayrı bir masada oturuyor ve takıma sırtını dönmüş tek başına kahvaltı yapıyor. Ondan sonra zaten bileti kesildi. Gomis'i alacaksın da Gomis sana ne yapacak? Gol atacak. Bu sezon artık küme düşmemeye oynuyorsun. O girdaba girersen sistemin bozulur. Bu takımla da düşmezsin çok büyük aptallık yapmazsan. O zaman gelecek sezonun planını yapacaksın, günlük yaşamayacaksın. Transfer yapmak için yapılmaz.

VAR GELDİ, KEL GÖRÜNDÜ!
Bakınız, bu 3 Büyükler yıllarca sıkıştıklarında masa başında oynadılar, akıllara gelebilecek her şeyi yaptılar. Yıllar sonra şampiyon oldular, diğer takımlara da yaşama hakkı vermediler. Peki, ne oldu da işler bu hale geldi? Kötü idare edilirken bile haksız puanlar kazanıyorlardı, hakemler veya rakipler (!) sayesinde. Ne değişti? Şapka düştü, kel göründü. VAR geldi de ondan. Türkiye'de VAR çok mu iyi idare ediliyor? Hayır ama artık bariz ofsaytlardan gol atmalar, top çizgiyi geçti mi, geçmedi mi tartışmaları bitti. Büyükler artık bunları atamaz oldular, gol yiyen oldular. Net penaltıları aleyhlerine verilmezdi. Yıllarca bunları yaşadığım için söylüyorum. VAR futbola namusu getirdi. Biraz daha iyi işleyebilse çok şey değişecektir. Çünkü adaletin olmadığı yerde hiçbir şeyden bahsedemezsiniz. Ben bu adaletsizlikler yüzünden futbolu bıraktıktan sonra hakem oldum. Elimden geldiği kadar da bu işleri çomakladım, hâlâ daha çomaklıyorum. Elimde düdük yok ama uzun bir çubuğum televizyon başında var.

BEŞİKTAŞ'TA İBRA DEVRİMİ
Beşiktaş'taki Fikret Orman'ın ibra olayı, bence Türk futbolunda bir devrimdir. İnşallah Beşiktaş camiası, bu ibraya sahip çıkar. Sonuna kadar gider. Bu diğer kulüpler için de örnek olacaktır. Bazı şeylerin kolay kolay yapılamayacağını anlayacaklardır. Yani Türk futbolu için Beşiktaş kongresinde ibra olayı milat olacaktır. Merak ediyorum, bu ibra olmayanlardan bazıları yurt dışına gidip orada yaşayacaklar mıdır?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA