Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

İtalya Turu'nda bir efsane daha..

BİSİKLET sporunu tanımam, ortaokul öğrencisi iken bir komedi filmi sayesinde oldu.. O zamanlar çok ünlü bir İtalyan Komiği vardı.. Toto!.. Her filmine giderdik ağabeyimle.. Gülmekten öldürürdü çünkü..
Toto Bisikletçi idi filmin adı.. Goethe'nin ünlü Dr. Faust'undan ilhamla bir komedi yapmışlar. Toto ruhunu şeytana satıyor.. Karşılığında İtalya Bisiklet Turu'nu kazanacak.. Yürürken ayakları birbirine dolanan bir sakar, yeteneksiz için, hem de Coppi'lerin, Bartali ve Bobet'lerin döneminde tur kazanmak..
Kendileri oynamışlardı filmde de, ben Coppi'yi, Bartali'yi Bobet'yi görme şansına erişmiştim..
Giro nedir o filmde öğrendim.. İtalya Turu..
Coppi, bisikletin Pele'sidir.. Campionissimo'dur adı.. Şampiyonlar Şampiyonu..
Bisiklet turlarında takımlar yarışır.. Bu dünyanın en zor yarışını tek başına kazanmanız söz konusu değildir. Bütün takım, takım kaptanının kazanması için verilen taktikler ve talimatlar içinde koşar.. (Sevgili Mustafa Mutlu, şimdi de "Bisikletle nasıl koşulur" deme ne olur!..)
1940 Girosunda takım kaptanı Bartali idi. 20 yaşındaki Coppi ona yardım edecekti.. Ama Giro'yu Coppi kazandı.. Bugüne kadar bir daha bu turu 20 yaşında kazanan çıkmadı. 1940 Girosundan sonra Coppi ve Bartali İtalya'da ezeli rakipler haline geldiler. Bartali parlak bir kariyer çizdi ama, Coppi ile ayni zamanda yarışmak talihsizliğine uğradı.. Hep gölgede kaldı..
Şimdi, çocukluğumu ve o dönemin Girosunu nerden hatırladığımı merak edeceksin.. Türkiye'de gerçek bir spor medyası olsaydı etmezdiniz.. Çünkü o zaman palavra, atmasyon, asparagas, bugüne dek tek transfer yapmayan Galatasaray'a 86 adam aldıran yüz karası haberler değil, yurttan ve dünyadan gerçek spor olaylarını öğrenirdiniz..
İtalya Turu yüz yaşına yaklaşıyor ve bu yıl, Coppi'den beri ikinci defa, yarışı takım kaptanı değil, yardımcı bisikletçi kazandı.
Saeco takımının kaptanı Giro'yu iki yıl önce kazanan Simoni idi.. 22 yaşındaki genç Damiano Cunego ona yardım edecekti.. Ama tırmanma etaplarında Simoni beklenen gücü gösteremeyince Cunego öne atladı ve müthiş etaplarla Pembe Mayoyu (Giro'nun birincisi, sarı değil, pembe mayo giyer) ele geçirdi ve bir daha bırakmadı. Simoni kızdı, köpürdü ama, başta genç kızlar, İtalyan gençliği yeni şampiyona tapmaya başlamıştı bile.. "Yeni Coppi geliyor" diyorlardı.
Geliyor mu, gelmiyor mu, Fransa Turu'nda belli olur.. Testis, beyin ve akciğer kanserlerinden ameliyat olduktan sonra turu beş kez kazanan beş bisikletçiden biri olan ve bu yıl altıncı defa kazanarak Dünya tarihinde tek kalmak için hazırlanan Lance Armstrong ile Damiano Cunego mücadelesi gerçek işareti verecektir. Şu sıralar sızan haberler, Cunego'nun Tur'a katılmayarak Giro Şampiyonluğu hazzını en azından bu yıl yaşamak iste- ğinde olduğunu gösteriyor..
Bekleyeceğiz. Yarışırlarsa, Tur harika olur!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA