Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Kadın olmanın dayanılmaz ağırlığı..

Kitap / Begüm E. K.

Birleşmiş Milletler iyi niyet elçisi olan ünlü model Waris Dirie'nin ilk kitabı "Çöl Çiçeği" (Bilge Kültür Sanat) yazarın ezilmişliğe, toplumdaki kadınerkek eşitsizliğine, tabu olan geleneklere karşı korkusuzca mücadelesini anlatan gerçek bir yaşam öyküsü.
Waris, Somali'de kızların sünnet edilmesi geleneğinin uygulandığı göçebe bir ailenin kızıdır. Afrikalı birçok kadın gibi Waris için de "kadın olarak doğmak" toplumsal baskıyı üzerinde hissetmesi için yeterlidir. 5 yaşında sünnet edilen, 12 yaşında evlendirilmek istenen Waris çölden kaçıp; önce Afrika'ya sonra Londra'ya gider. Yeni düzenine alışmaya çalışırken bir fotoğrafçı tarafından keşfedilir ve model olur. Kraliyet Ailesi ve Prenses Di'nin de resimlerini çeken ünlü fotoğrafçı Terence Donovan'a sadece Afrikalı kadınların yer aldığı Pirelli takvimi için poz verir. Bir süre sonra New York'a gider ve Cindy Crawford, Naomi Campbell gibi ünlü modellerle birlikte çalışır. BBC tarafından hayatı filme çekilen Somalili göçebe kız artık ünlü bir top modeldir. Hayalleri gerçek olmaya başlasa da o gizlediği büyük sırrını sünnetinizihninden atamaz. Sünnetinin yol açtığı sağlık problemleri nedeniyle ameliyat olur, ancak bu onun hayatındaki bir gerçeği değiştirmez: Waris'in "kadınlığı" elinden alınmıştır. O, çevresindeki diğer kadınlardan farklıdır. Tıpkı annesi, ablası, sünnet edilen birçok Afrikalı kadın gibi..
Yaşadığı bu trajediyi hayatı boyunca sorgulayan Dirie, sünneti ve hayat hikayesini Marie Claire dergisine anlatır. Röportaj ve ardından yayınlanan televizyon programı büyük ilgi görür. Dirie, BM Nüfus Teşkilatı'nın isteği üzerine her yıl 2 milyon genç kızın hayatını kaybettiği, Afrika'nın 28 ülkesinde uygulandığı düşünülen bu insanlık suçuna karşı yürütülen çalışmalarda BM fahri büyükelçisi olarak aktif rol alır. Milyonlarca sünnet kurbanı kadının sessizliğine ses katan çalışmalarından ötürü kendisine 2007'de Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy tarafından "Şövalye Nişanı" verilir.
Kitabın anlatım dilinde sıradanlık, yer yer kopukluk olsa da konusu itibari ile yazarın çöldeki göçebe hayatından ünlü bir model ve BM iyi niyet elçisi olma yolundaki umut verici öyküsü sorunları farklı olsa da birçok kadına ışık tutacak nitelikte..
www.waris-dirie-foundation.com internet sitesinde Waris Dirie ile ilgili bazı önemli bilgilere ve kadın sünneti ile ilgili manifestosuna ulaşmak mümkün. begumerdemli@hotmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA