Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Çizgi klasikler..

İKİ çizgi kitap var önümde.. Biri Küçük Prens (Turkuvaz Yayınları).. Öbürü Macbeth (NTV Yayınları). İki klasik.. Bana sorarsanız, herkesin, özellikle de çocukların ve gençlerin mutlak okuması gereken iki klasiğin uyarlaması bunlar..
Çizgi roman haline getirilmesi, okunmalarını çok kolaylaştırıyor ve özendiriyor.. Tabii, orijinalinden çok şey kaybettirerek..
Hiç itirazım yok..
Bu çizgi romanı okuyanlar, bir defa, klasik hakkında çok geniş fikir sahibi olurlar.. Hiçbir şey bilmemekten iyi.. İkincisi.. Burada yakalanıp, aslını okuma merak ve heyecanına düşebilirler..
Bu daha da iyi..
Ben çocukken hemen bütün klasiklerin çizgi romanı vardı, ama İngilizce.. Öyle meraklıydım ki okumaya.. İngilizcem ilerledi bu sayede..
Ve de öyle tahrik etti ki beni o yarım yamalak anladığım çizgi romanlar, daha ilkokul dörtte, İsmet İnönü/ Hasan Ali Yücel ikilisinin hazırlattığı o beyaz kapaklı "Dünya Klasikleri" hazinesinin tamamını okudum.. Sadece, Macbeth, Küçük Prens gibi okuyanlara macera heyecanı da verenleri değil, mesela Eflatun'un Devlet'i, Makyavel'in Prensi'ni de okudum.. İlkokul öğrencisi bunlardan ne anlar?.. Ne anladığımı bilemem, ama okudum.. Heyecanlı olan okumaktı çünkü.. Ne bulursan okumak..
Babam da okumaya meraklı olduğu ve eve kitap doldurduğu için, Dante'nin İlahi Komedisi, Dostoyevski'nin Karamazof Kardeşleri, Tolstoy'un Harp ve Sulh'ü, hep o yaşlarda okundu..
Jules Verneler, Abdullah Ziyalar, Michel Zevaco ve Aleksandre Dumasların yanında.. Cilt cilt Dünya Çocuk Masalları'nın, Grimm Kardeşler ve Hans Christian Andersen'in yanında..
Yahu ansiklopedi okunur mu, bakılır.. Ben ansiklopediyi de okudum, evdeki, madde madde..
Bunların hepsi o çizgi romanlarla başladı..
Küçük Prens'i de alın, Macbeth'i de.. Televizyona alışmış çocuklarınız, Antoine de Saint-Exupery ve William Shakespeare'i bu yolla daha kolay ve daha hızlı tanıyacaklardır.
Ötesi artık onlara kalmış..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA