Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Operada müsamere!..

Böyle şey olmaz.. Gerçekten olmaz.. 1955'ten beri Devlet Opera ve Balesini izlerim, ben böyle maskaralık görmedim..
Yani bu kadar güzel bir proje, bu kadar mı berbat edilir..
Rossini Menüsü'nü duyunca nasıl heyecanlanmıştım.. Operanın, hele komik operanın en büyüklerinden, Sevil Berberi yaratıcısı Rossini'nin operalarından en seçme bölümler, aryalardan oluşan bir konser.. Ama öyle bildiğiniz konserlerden değil. Orkestranın önüne gelen solistler aryalar okuyor, tamam.. Hayır, öyle değil.. Emek var, masraf var.. Dramatize.. Rossini'nin yaşamından kesit gibi bir senaryo hazırlanmış. En ünlü operaların, en ünlü bölümleri yaşatılacak.. Orkestrasyon bölümler bale eşliğinde sunulacak.
Yani opera ve baleyi bilmeyen, tanımayanlar için bu sanat dalı ancak böyle sevdirilir işte.. Bir operayı baştan sona izlemek, hele ilk defa zor.. Ama böyle seçmeler olursa, hele böyle danslarla süslenirse..
Rossini Menüsü.. Sonra Verdi Menüsü.. Sonra Bizet.. Mozart.. Projenin ihtişamına bakar mısınız?.
Nasıl koştum..
Ve de sonunda nasıl bir hayal kırıklığı.. Uygar bir vatandaş olsam, salondan "Yuh" diye bağırarak ayrılırdım. Biz kibarız.. Gene de alkışlayan oldu, dörtte üçü boş salonda.. İyiki de boşmuş. O koltuklar dolu olsa, bir daha opera ve baleye müşteri bulunmazdı.
Yani "Bu kadar mı amatör" diyeceğim, amatörlere hakaret olur..
Ayrıntılara girip, kimseyi aşağılar duruma düşmek istemiyorum. Çünkü her şey, ama her şey olabileceği son noktaya kadar kötüydü, fiyaskoydu.
İsveç jimnastiğinin 40 yıl önceki 19 Mayıs'larda kalmış hareketleri koreografiyse, balerinlerin o komik, o zevksiz kılıkları kostüm, Rossini'yi bir palyaço gibi yorumlayıp, ezberleyemediği için önüne konan metni bile doğru dürüst okuyamayan adamın yaptıkları aktörlükse, yazıklar olsun..
Yahu Rossini deyince dünyanın aklına ilk gelen Sevil Berberi üvertürüdür.. Hani?.
Yahu Rossini deyince, dünyanın ezber bildiği aryadır, berber Figaro'nun şarkısı Largo al factotum.. "Figaro.. Figaro.. Figaro" diye ezber söyler millet..Hani?..
Adamın en ünlü eserlerini menüye koymazsan, bu millet gerzek mi?.. Bu rezilliği yer mi?.
Madem millete operayı sevdirecek iş yapıyorsun. Sevil Berberi'ni Ulvi Cemal Erkin ve Necil Kazım Akses türkçeleştirdiler. Onları söyletsene, gençlere, millet anlasın..
Rossini Menü, opera ve balenin itibarı adına derhal ama derhal kaldırılmalı..
Yıllardır kapalı gişe oynayan ve bu yıl "Zaman ve yer yok" diye çekilen Folklorama hazır.. Koyun yerine, bitsin gitsin!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA