Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Pasaportların yeniden değiştirilmesi kararlaştırılmış. Halbuki yenilerini daha geçtiğimiz haziran ayında dağıtmaya başlamışlardı. Neden değiştirilecekmiş dersen, yeni pasaportların çipli kapağı kalitesiz bi maddeden yapılmışmış.
Madem öyle gerekiyormuş, neden, bi sürü para verip (15 milyon euro) bunu bastırdınız bilader. Yazık değil mi bu kadar paraya Abuzittincim. Bu kadar parayı sokağa atıncaya kadar, KKTC' ye gönderseydiniz de, hiç değilse bi kaç Rum'un arsa tazminatları daha ödenseydi. Ben bu pasaport meselelerine bi akıl veremiyorum. Biliyorsun bizde çeşit çeşit renkte pasaportlar var. Dünyada başka hangi ülkeler vatandaşlarını sınıflara bölüp, böyle rengarenk pasaportlar veriyor bilemiyorum. Kırmızılar diplomatların, griler devlet tarafından görevlendirilen kişilerin, efendim yeşiller üst düzey devlet memurlarının, lacivertler de senin benim gibi normal (!) vatandaşların.
Son değişikliklerle, normal vatandaşların pasaportları koyu kahveyle kırmızının bi tonunun karışımı gibi oldu. Aynen AB ülkelerinin pasaportları gibi ama kapağı onlarınkine göre sanki biraz daha inceymiş gibi duruyor. Yani pasaportun dizaynında AB'yi yakaladık sayılır fakat öteki ülkelerin sınır kapısından içeri girerken, "eski lacivert" lerle bunun arasında hiç bi fark yok. Ön kapaktaki çipin yanına arka kapakta da, böyle yanıp sönen halojen lambalar bile koysak, daha bi süre, bizim pasaportların fonksiyon açısından, cazip olmayacağı anlaşılıyor. Yani, kuyruklarda beklemeye, zaman zaman kinayeli laflar işitmeye devam.. Çok da haksızlık da etmemek lazım Abuzittincim. Dışişleri Bakanlığımızın son aylardaki ciddi çalışmalarından sonra bazı ülkeler vizeyi kaldırdılar. Normal vatandaşlar değil de anormal pardon üst düzey yetkili vatandaşlarımıza (ki onlar yeşil pasaport taşıyorlar) bazı ülkeler sınır kapılarını açtı. Mesela bunların arasında Almanya da var. Basında, artık Rusya'ya da vizesiz gidebileceğimiz haberleri çıktı ama Rusların bundan haberi yok. Muhtemelen bununla ilgili yazışmalar daha yoldadır ve Rus devlet memurları son derece bürokratik adamlar olduğundan ancak yazı ellerine geçince vizesiz uygulamayı devreye sokarlar diye düşünüyorum Abuzittincim.
Dışişleri Bakanlığımızın internetteki sayfasına bakınca da Rusya'nın bize hâlâ vize uyguladığı anlaşılıyor. Gene bu sayfaya bakınca "Bir millet iki devlet" diyen Azerbaycan'ın bize vizede ısrar etmesi gibi, acayip bi durumla karşılaşıyorsun.. Mesela Tanzanya veya Burkine Faso'nun (Bunların haritada yeri nerede acaba?) diplomatik pasaportlar dahil vize uygulaması bi derece makul olabilir de Suudi Arabistanlılara ne demeli, anlamak zor! Ki Suudi Arabistan 194 ülke arasından sadece 57'sine vizesiz girebilen bi ülke. Biz 89'una gidebiliyoruz.
Bu arada diplomatlarımızın kullandığı kırmızı pasaportların rengi de siyah olmuş. Hiç beğenmedim. Ortada bi renk bulamadılar mı? Mor mesela. Evet pasaportlarla ilgili aldığım son bilgiler bunlar. Ha, bi şey daha var; yeni hazırlanacak pasaport kapaklarının ham maddesi polikarbondan olacakmış. Polikarbon çok daha sağlam ve dayanıklıymış. Ama ufak bi kusuru var. Geçen hafta hatırlarsan, içme suyu damacanalarıyla ilgili yazdığım mektupta polikarbonun BPA denen bi madde salgıladığını belirtmiştim. Kansorejen yani..
Münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
Kardeşin Güneş.
Tecellister@gmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA