Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

ABUZİTTİNCİM,
Bu yeni içki yönetmeliği benim de kafamı karıştırdı kardeşim. Ama peşinen şunu söyliyeyim, "..herşeye yasak geliyor, hükümet bizi İran'a benzetmek istiyor!" eleştirilerine katılmıyorum.. Biraz kafa karışıklığı tamam, İran'a benzetme asla! Niye asla... Yav Abuzittincim, orada içki içtin miydi, önce, en az 80 kırbaçlık falakaya çekiliyorsun. Bizdeki yeni yönetmelikte böyle bi şi var mı, yok.. Sonra İran' da dört defa içki içerken yakalandın mı adamı asıyorlar.. Hem de önce kırbaçlıyorlar sonra asıyorlar. Hani astıktan sonra kırbaçlasalar bi derece.. En son Mohsen denen birini astılardı, ama o da dördü de geçmiş, beş defa alkollü yakalanmış.. Bizdeki, 1920'lerdeki Amerika'daki içki yasaklarına da benzemiyor. Mesela orada "İçki içeni dilinden iple bağlayıp uçakla Washington'un üzerinden uçuralım!" diye kararlar alınmış. Şimdi elini vicdanına koy, bi böyüğümüz çıkıp da "İçki içeni dilinden bağlayıp, Ankara'nın üzerinde, uçaktan sarkıtalım" diye laf etti mi.. İması bile olmadı.. Ama bazı kafa karıştıran noktalar bulunuyor. Benim zamanımın çoğu köyde geçtiğinden ve arada sırada da, buralarda köy düğünleri yapıldığından, içki içildiğinde veya böyle bi istekte bulunulduğunda neler olacağına dair tereddütlerim var. Mesela yönetmelikte şöyle yazılmış : "...kır düğününün gerçekleştirildiği mekan 'Açık içki satış belgesini haiz' bir iş yeri adresi ise buralarda içki satışı ve sunumu yapılabilir."
İyi de, hadi köyde, "açık içki satış belgesine" sahip bi mekanı bulduk, düğünü yapıyoruz diyelim.. Peki, içki içilebilinecek mi? Çünkü bi maddede de "..ilgili mercilerden izin alınması gibi farklı mevzuatlardan kaynaklanan gerekliliklerin yerine getirilmesi kaydıyla" diyo. Neymiş bu "farklılıklar" neymiş bu "mevzuatlar" neymiş bu "gerekliklikler" ben çözemedim. Çözersen bana yaz. Zaten, şu anda, Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde çözebilen de yoktur gibime geliyor! Bu durumda, köy düğününde, devletimize karşı gelmeyelim, yasalara saygılı vatandaş olalım düşüncesiyle evde, birileri de görmesin diye saklı saklı içip, biraz da mekanı değiştirmek amacıyla, dışarı çıkarak, koşa koşa (koşmak lazım durunca belli olur, meret) evet koşa koşa gidip benim sandala bindik.. Kıyıdan biraz açıldık.. Ve sandalda içkiye devam ediyoruz diyelim. Sahil Muhafaza da geldi önümüzü kesti.. N'olacak.. Sandalda içki içilebilir mi, içilemez mi? İçilirse 20 cl, den büyük şişelerden mi içilebilir? Çay bardağının içindeki içkinin hukuki durumu nedir? Sandalın "kıyı kenar çizgisi"nden kaç metre ötede olması gerekir? Başta da dediğim gibi içki yönetmeliğine karşı değilim. Ama kafa karıştıran hususlar da yok değil yani .
Laf içkiden açılmışken, insanların idam edilmesine karşılık, İran'da her yıl 1 milyon litre alkollü içkinin tüketildiği gerçeği de kafamı karıştıran başka bi mesele. Emekli bi emniyetçi arkadaşım "Bizim sınırdan İran'a içki kaçakçılığını durdurabilecek bi siyasi irade çıksın 'Ben eşeğim' diye Kızılay meydanında anırırım.." dedi. Al işte, gene kafam karıştı.. Ne demek istedi ki?
Münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
Kardeşin Güneş.
Tecellister@gmail.com

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA