Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Türkiye dünyanın kaçıncı büyük ekonomisi? Devlet büyüklerimiz "16'ncı" diyorlar. Ekonomi Bakanımız Çağlayan da böyle diyor..
Ben diyorum ki "Türkiye Dünyanın En Büyük 15'inci Ekonomisi!" Şimdi sen de diyeceksin ki "Büyüklerimizden daha iyi mi bilecen?" Ama Dünya Bankası öyle diyor. Ben onların dediklerini söylüyorum.
Esasında bu "15 mi 16 mı?" meselesi biraz karışık. Dün, Wikipedia'da bi konuyu araştırırken gördüm ki ekonomik olarak ülkelerin dünya büyüklükleri 3 ayrı kuruluş tarafından sıralandırılmış. Biri IMF, biri Dünya Bankası diğeri de Factbook.. Bu Factbook CIA'nın sitesi ve bana sorarsan dünya ülkelerini en geniş onlar inceliyorlar.
İşte bu listelerden Dünya Bankası'na göre, Dünya 15'incisiyiz. Bu niye böyle? "Gayri Safi Yurt İçi Hasıla" açısından (SGP-GSYH ) Türkiye'nin geliri 1 trilyon doları aşmış, 1 trilyon 114 milyar dolar olmuş! Ötekiler bu rakamı 968 milyar dolar gösteriyorlar.. Fark bundan. Nominal değerlere göre yapılan sıralamadaysa (Bu uluslararası karşılaştırmada sağlıklı sonuç vermiyormuş ) üç otorite hemfikir. Bizi 17'nci sıraya koyuyorlar.
Daha önceleri de dünyanın 15'inci ekonomisi olmuşuz.. 1987 ile 2008 arası, bir iki yıl hariç, böyleymiş mesela. Son yıllarda Endonezya'nın atak yaptığı anlaşılıyor.
Şimdi iş neden karışık. Bizim total gelirimiz 1 trilyon doları aştığı halde bizimkiler işin farkında değil mi yoksa yanlış hesabı yapan Dünya Bankası mı? Bi de, her şeye rağmen nasıl oluyor da hem 15'inci hem 16'ncı hem de 17'nci olabiliyoruz..
Ben listede böyle garip durumda başka ülke görmedim. Acaba bu kafa karışıklığını yaratmak da Sarkozy'nin son numarası mı?
Internette, önümüzdeki yıllardaki projeksiyonlara girince ilginç notlara rastlıyorum. Mesela, 2023'te Türkiye'nin ilk 10 içine girmesi imkânsız gibi.. 2050 projeksiyonlarında Dünya'nın En Büyük 12'nci ekonomisiyiz.
Çok ilgimi çeken, şimdiki yıllarda hemen peşimizde olan İran o yıllarda 27'inciliğe düşüyor.. Neden acaba?
Dünyanın en büyük ekonomisi ise Çin! (2050 projeksiyonu) Amerika ikinci. AB tek ülke olarak düşünülürse Çin'le çekişecek. Şimdi de AB, dünyanın en büyüğü zaten. Amerika'ya göre yaklaşık 1 trilyon dolar fazlası var. Ekonomiden pek anlamam ama, Türkiye şu yıllanmış problemlerini çözümleyebilse, çok daha önlerde olacak.
Bi düşünsene, kendi ürettiğimiz otomobili küçümseyip binmediğimiz, gömlekti, ayakkabıydı, mobilyaydı, sarımsaktı yılda 40 milyar doları oraya buraya savurduğumuz halde dünyanın ilk 15-16'sı içindeyiz!
Türkiye gerçekten dev bi gemi.. Sorun kaptanlarda.. Gerçi bu "büyüklük meselesi"ni de tam kavrayamıyorum. Çin, Dünyanın En Büyük 2'nci Ekonomisi. Kişi başına düşen, günde 2 dolara sürünenleri saymazsak, yılda 8 bin dolar.. Dünya sıralamasında 97'nci Lüxemburg'da kişi başına düşen gelir ise 84 bin dolar.
N'apim ben böyle dünya 2'nciliğini Abuzittincim?!
Münasip yerlerinden öperim kardeşim.
Güneş.
tecelligunes@yahoo.com.tr


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA