Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Kadına şiddet, podyumda..

"Perşembe gecesi ilk defilemi yapıyorum" dediğinde Nihan, yılların gerisine gittim.. Sedefhan Hocam, sevgili dostum, Yeditepe Üniversitesi Rektör yardımcısıydı. Beni aradı.. "Mutlak gel. Tasarım bölümümüz mezuniyet defilesi hazırladı. Çocuklar kendi tasarımlarını kendileri sunacaklar" diye..
Gittim.. Harika bir gece geçirdik. Ertesi gün de yazdım.. "En arka sıralarda beyazlı bir öğrenci vardı. Uğurkan onu yakında keşfeder" diye..
O genç öğrenci, Nihan Akkuş'tu işte.. Önce ünlü bir manken, ardından ünlü bir televizyon sunucusu oldu. Sonra sevgili Okan Buruk kardeşimle evlendi. Sesi duyulmaz oldu. Meğer kendi dükkanını açmış.. Kendi adını marka yaparak..
İşte bu markanın ilk defilesi..
Konulu defile.. Konulu ve mesajlı.. Kadına şiddete tepki ve adaletin yerine gelmesi için, podyumdan sesleniş..
Santralİstanbul'a, Uğurkan Erez koreografili defileye koşarak gittim.
Tasarımları el bombası formları, elektrik kabloları, kesik ve darbe izleri taşıyor. Böylece hem fizikseli hem psikolojik şiddeti anlatıyor.
Şiddet karanlığını siyah, şiddetle savaşı haki, kadının yaralarını da kırmızı ve turuncu renkler simgeliyor..
Nihan, bu ülkenin tanıdığım en zarif ve en dişi mankenlerinden biriydi..
Hangi ünlü tasarımcı demiş, aklımda değil.. "Kadın elbisesi, dişiliğini gösterecek kadar dar, zarafetini ortaya koyacak kadar bol olmalıdır" diye.. Nihan'ın ilk defilesinde, onun çıktığı podyumların ilhamı ile böyle tasarımlar umarken, tam tersi düşünce çok çarpıcı geldi. Yürekli ve inançlı bir davranış..
Onca zaman, onca masraf, onca emek, güncel bir mesaja katkıda bulunmak için..
Alkış..
Son zamanlarda, iletişim araçlarının hızla gelişmesinden her halde, her gün yığınla "Kadına şiddet" haberi okuyoruz. Hayır.. Eskiye göre daha fazla değil şiddet. Hatta daha da azaldı bile.. Ama eskiden haber bile olmuyordu. Bugün oluyor, fark orda.. İkinci fark.. Kadın yazarlarımız hızla arttı. Onlar sorunlarına çok iyi sahip çıkıyorlar. Hemen her gün, bir kaçını "Şiddet" konusunda okuyorum..
Peki sonuç?.
Şiddeti nasıl azaltacağız?..
Polisle mi?. Hızlanan adaletle mi?. Eğitimle mi?. Nihan benzeri, her ortamı kullanarak verilen mesajlarla mı?.
Tabii hepsinin yararı var.. Ama çözüm, sorunun temeline inip işe ordan başlamakta... O zaman göreceğiz ki, bize önce "Sabır" gerek..
İneceğimiz temel bizi çok şaşırtacaktır. Hazır olun..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA