Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Tecelli'den Abuzittin'e mektuplar

Abuzittincim,
Turizm sezonu bitmek üzere..Antalya ve İstanbul'daki durumu bilmiyorum ama Marmaris' in cennet İçmeler'i, neredeyse, ıssız kasabaya döndü. Dün oradaydım, kıyıdaki bazı büyük oteller şezlonglarını bile toparlamışlar. Evet, bu yaz genelde kötü geçti ama sezonun bu kadar çabuk kapanacağını düşünmemiştim.
Bugünlerde İspanya kıyılarında, İtalya kıyılarında, hatta Yunan adalarında hâlâ bi canlılık vardır ama niye bizde böyle? Marmaris, bayramlar sonrası yarıdan fazla boşalmış durumda. Bodrum da öyle.. Turizmde süreyi mutlaka ve mutlaka uzatmanın yollarını bulmalıyız Abuzittincim..
Uzatmanın yollarını bulmalıyız da nasıl bulmalıyız? İşletme sahipleri bir araya gelip projeler üreteceklerine birbirlerinin boğazını sıkmakla meşguller. Seyahat acenteleri dersen, yalnız kendi keselerine giren parayı düşünüyorlar.. Hükümetten de korktuklarından, koca koca birlikleri olmasına rağmen, turizmi baltalayan politikalar konusunda ağızlarını açamıyorlar.
Ülkenin oldum olası bir turizm politikası olmadığı için "Zavallı" sektör direniyor. Esasında tabii "zavallı" değil koca bi dev ama, aldıran yok, Abuzittincim.
Neden böyle dediğimi biraz daha açayım, koca Muğla bölgesi, içinde Bodrum'u var Marmaris'i var, İçmeler'i var, Fethiye'si, Göcek'i, Datça'sı var. Var oğlu var, Eyfel Kulesi'nin bi yılda çektiği turistin ancak yarısını (3 milyonun biraz üzerinde) turist ağırlayabiliyor. Böyle saçmalık olur mu? Bu zavallılık değil de nedir kardeşim. Sen bakma atılan palavralara, Türkiye genelinde durum budur!
Elimizde muazzam potansiyel var kullanamıyoruz. Öylesine kullanamıyoruz ki bu yıl yabancı turistlerin kişi başı harcaması az daha 500 doların altına düşecekti.. Taa 700 dolarlardan bu hallere geldik.
Turizmin, bi master plan çerçevesinde, hükümetin öncülüğünde ele alınması gerekiyor. Gerekiyor ama 2013 bütçesine bakıyorum, yanlış hesaplamadıysam ayrılan para, 2 milyar liraya yakın bi şi.. Sporu asla küçümsemem.. Spora ayrılan 5 milyar liradan fazla. Diyanet'e verilen 4 buçuk milyar.. Peki turizm bu kadar mı üvey evlat? 2 milyarla nereye ne yatırımı yapacaksın, hangi fuarlara katılacaksın, tanıtıma ne kadar ayıracaksın ?
Bak Abuzittincim kardeşim kaçıncı defadır yazıyorum, şu haliyle bile turizm bu yıl ülkeye 20 milyar dolardan fazla para getirecek. Hangi sektör Türkiye'ye bu kadar döviz kazandırabiliyor.
Hani olacak iş değil ama turizm işletmecileri bu ilgisizlikten, KDV ve ÖTV'lerdeki haksızlıktan tepeleri atıp "Gelecek yıl sezonu iki ay geç açacaz" deseler genel bütçemiz 7.9 deprem görmüş gibi sallanır.
Bizim sektör, elimizdeki dev gücün farkında değiliz. Olsak bile fiyat kırıp birbirlerimizi yemekten ortak eylem de yapamıyoruz..
Bir dokun bin ah dinle dertlerimle gene de münasip yerlerinden öperim Abuzittincim.
tecelligunes@yahoo.com.tr

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA