Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Allah rızası için 'Temiz' ekranda maç yayını..

Geçen hafta sonu İzmir'deydik, hoş bir kutlama vardı da.. Pazara sakladım yazmak için..
Yakın dost, arkadaş bir yığın arkadaş toplandık, İstanbul'dan, Ankara'dan, Antalya'dan, tabii İzmir'den..
Hemen hepsinin ortak şikayeti neydi bilir misiniz?. DigiTurk ve özellikle de Lig TV maç yayınları..
Bir kaçı zaten iptal ettirmişti. Bir bölümü, ödediği paranın süresi biter bitmez sözleşmesini yenilemeyeceğine yemin billah ediyordu. En insaflı olanlar "LigTV'den vazgeçeceğim" diyorlardı, en azından..
Oysa DigiTurk'un on abonesinden en az yedi sekizi maç yayınları için getirmiş sistemi evine.. Diyelim gelecek ihaleyi DSmart kazandı, ortada Digi, migi kalmaz..
Ben burda, şikayetler listesi yapmayacağım.. Sayfalar yetmez. Zaten kurumda meraklı yönetici varsa ve gelen şikayet mesaj ve maillerinin bir kaçını okursa, ana sorunun, üyelere sağmal inek muamelesi yapılması olduğunu görür..
"Okursa.."
Ben kimsenin umurunda olduğunu sanmıyorum, ne yazık..
Bu yazının konusu, şikayetlerin bir teki.. Bu hafta sonu başlayacak Lig Maçı yayınları.. Muhatabım da, RTÜK!..
Neden RTÜK?..
Çünkü yayını yapan DigiTurk/ Lig TV'nin bir kulağından bile girmeyeceğini biliyorum. Onlar ellerine geçirmişler bir Tekel.. Millete geçirip duruyorlar, zerre rahatsız olmadan..
Yayın hakkının sahibi kulüpler, devrettiği federasyonun da umurunda değil. Onlar ceplerine girene bakıyorlar iştahlı iştahlı, o kadar..
Peki dünya üzerinde benzeri olmayacak kadar kirli ekranda, reklamlara boğulmuş maç yayınlarını izlemek için bir de para ödeyen vatandaşın hakkını kim savunacak, bu durumda?.
Geriye kaldı RTÜK.. Ne var ki, onlar da ekranı izlenmez, maçı seyredilmez, yayını tahammül edilmez hale getiren reklamların hepsinden yüzde 5 hisse alıyorlar. Gelsin paralar, becerilsin vatandaş umurlarında mı?.
Yani pek umudum yok ama, ben gene de yazmak isterim..
Bakın RTÜK üyesi kardeşlerim,
LigTV maç yayınları şifreli ve paralıdır. Yani canı isteyen izleyemez. Parayı öder satın alırsın. Parasını verince de temiz mal istersin. Ama Lig TV sana en kirli malı sokuşturur. Bitmez tükenmez bir iştah ve ne yapsa yanına kâr kalır, denetlenmez bir sistem içinde, yayının başını, ortasını, sonunu, her saniyesini paraya çevirmek için elinden geleni yapar. Seyir zevkinin içine tükürür. Başka yerde görüntü olmadığı için mahkumsunuz ya.. Paralı müşterisine köle muamelesi yapar..
RTÜK üyelerinden bir, tek bir tanesi, bu hafta sonu bir gün bize maç izlemeye gelir mi, onlara rezaleti göstereyim.. On dakika İspanya, on dakika İngiltere, on dakika Almanya, İtalya maçı izleteyim. Sonra dönüp bize baksın. Seyircisine insan muamelesi yapanla eşek yerine koyanın farkını görsün..
RTÜK'ün seyirci istismarını önleyecek kuralları var güya.. O RTÜK üyesine bu kuralların nasıl hiçe sayıldığını, nasıl yerle bir edildiğini göstereceğim.. Tabii utanmadan, sıkılmadan izleyebilir, yıllardır bu rezilliğe nasıl göz yumduklarını bana ve arkadaşlarıma anlatabilirse..,
Reklam yayınları konusunda yönetmeliği var RTÜK'ün ve Lig TV'nin ihlal etmediği madde yok..
Hani ceza?.. Duyan var mı?.
Maç öncesi, ortası ve sonrası boğazına kadar reklam.. Seyircinin bütün sinkaflarla sövdüğü ve nefret ettiği reklamları hangi geri zekalı şirket niye verir bilmem ya.. Onları çoktan geçtik. Hiç değilse maç oynanırken "Temiz" olsalar razıyız.. Korner atılırken yazı biner mi ekrana, ey acımasız, insafsızlar?.
Bizde biniyor. Maç üzerine bin reklam biniyor. Bazen ekran küçülerek, bazen "Sanal" reklam diyerek, görüntünün üzerine kapı gibi marka girerek..
Yahu bu rezillik, dünya maçlarında niye olmuyor da sadece bizde var?.
Oralarda da kurallar ayni..
Fark..
Orda bir ticari ahlak var..
Orda bir de denetim var.. Halkı soyanların gözünün yaşına bakmayan denetim..
Bizde pervasızlık o düzeye varmış ki, 30 saniyede bir reklam bindirmeler yetmiyor, maçı anlatan spiker, yayını bırakıp reklam ve tanıtım spotu okuyor..
"Bilmem ne lastikleri falan falan.."
"Bu gece bilmem ne kanalında başlayacak yeni dizi, filan filan.."
Yahu RTÜK'ün en ağır kuralı.. Spiker reklam, tanıtım yapmaz.. Takan kim?.
Maçı anlatan spikeri görüyorsunuz.. Diyelim Galatasaray maçı öncesi.. Sanıyorsunuz, maçla ilgili bilgi verecek, yorum yapacak.. Hayır.. Önünde bir sarı kırmızı abur cubur paketi.. "Galatasaraylılar bu maçı, bunu zıkkımlanarak izleyin" diyor, Lig TV'nin en tanınmış naklen yayın spikeri..
Peki nerde RTÜK'ün kuralları..
Efendim onlar, Hürrem'in dekoltesi, siyah beyaz Humprey Bogart'ın ağzındaki sigaranın peşindeler, buzlandı mı diye.
Ey RTÜK üyeleri..
Bu bir resmi ihbar dilekçesidir..
Bu haftadan itibaren maçları, kendi koyduğunuz kurallar içinde denetleyip denetlemediğinizi ben takip edeceğim ve bizi gene bu kirli ekranla baş başa bırakırsanız, bu defa görevi ihmal, yüzde beş için görevi suiistimal diye hakkınızda ben dava açacağım, tamam mı?.
Üzerinize kaç kişilik bir gönüllü avukat ordusuyla geleceğimi tahmin edin..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA