Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Taksim Kışlası'na bir bilet!.

Ergun Hiçyılmaz'la bugünde n, dü ne

Taksim Kışlası ile ilgili düzenleme girişimleri dünden bu yana sürüp gitti Cumhuriyet'in ilanından sonra, şehir plancısı Prost'un teklifiyle 1940'ta yıkıldı, yerine gezi parkı yapıldı.
Şimdilerde Taksim'in çehresinin değişmesi çalışmalarında kışlanın yeniden yapılması planlandı. Taksim Kışlası'nın mimarı ünlü Balyan ailesinden Kirkor Balyan.. 1780'de, Üçüncü Selim zamanında inşa etmiş. Osmanlı Ordusunun tüm yenileşme hareketlerinin başladığı yer bu kışla..
Askerin eğitildiği avlu, spora tahsis edilince İstanbul'un en eski stadı doğdu.
Yıl 1921.. Kum ve kömür tozu ile kaplı toprak zeminli statta ilk milli maçımızı Romanya ile yaptık ve 2-2 berabere kaldık. (26 Ekim 1923)
Sait Çelebi'den Menazırzade Abdülaziz Bey'e işletmesi devredilen statta lig maçları da oynandı 1926 yılında ise üç büyüklerin yıldızları Zeki Rıza (Fenerbahçe) Yusuf Ziya Öniş (Galatasaray) ve Ahmet Şerafettin (Beşiktaş) stadı kiraladılar.
Stat, muhterem zevatın mutat buluşma yeriydi. Özellikle kadın seyircilerin spor müsabakalarını erkeklerle beraber izlemesi, sosyal hayatımıza ayrı bir renk kazandırdı.
Sadece futbol değildi statta yapılan sporlar.. Boks ve bilhassa güreş nice rekabete sahne olurdu. Dinarlı Mehmet'in Cimi Londos ile sayısız kapışması efsane olmuştu.. İlana bakınız..
"Spora fevkalade meraklı İstanbul halkını Taksim'e davette ısrarlıyız. Biri Evropa'nın devi Bay Londos, diğeri Amerika'da yenmedik kimse bırakmayan Dinarlımız. Bu defa yenişeceklerine söz vermiş bulunuyorlar. Evvelden yer ayırınız ve izdihama sebep olmayınız. Ücretler maktu, ve biletler piyangoludur."
Hey gidi Taksim Kışlası hey!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA