Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Atları rüzgâr kanatlılar!..

Öcal ağbimden bir not aldım.. Geçen "Salkımsöğüt"ünü yazmıştım ya, Nâzım'ın. Onun üzerine.. Bakın ne diyor..
"Bugünkü Bandırma gecelerini anlatan yazını gözlerim nemlenerek ve o günleri yaşayarak okudum.
Ne güzel 'yokluk' günleriydi o günler!..
'Zenginlik' günlerimizdi ve bugünün 'varlık günlerinin fakirliğinde' o günleri öyle arıyorum ki...
Takıldığım bir yer var yazında..
Evin ilyasoğlu, yaptığın alıntıda özetle diyor ki; 'Nâzım'ın şiiri, bir çöküşü, bir yenilgiyi, bir sönüşü veriyor, tükenişi anlatıyor...'
Acaba?..
Yoksa şiir, 'kızıl Ordu süvarileri, Beyaz Ordu süvarilerini kovalarken, bir Kızıl Ordu süvarisinin yaralanıp, atından düşmesini ve Saint Petersburg'a, Çarlığın başkentine doğru (Güneş'in battığı yere) dörtnala giden süvarilerin uzaklaşışını ve süvarinin onların arasında olamamanın hüznü içinde ölümünü' anlatılıyor olmasın?..
Bilmem ki, bu konunun uzmanları ne der?.."
Valla Sevgili Ağabey,
Bildiğim ilk Nâzım uzmanları ve hayranları, bizim evde adeta her hafta sonu Nazım geceleri düzenleyen Aslan Amca (Türkeş), Ahmet Amca (Ellezoğlu) ve babamdı. (Fuat Uluç).
Nâzım'a hayran oldukları kadar da, zirvede komünizm düşmanıydı üçü de. O devir ne güzeldi.. İnsanlar, düşüncelerle insanları, sanatı ayırırlardı. Nâzım'ın düşüncelerinden nefret etmeleri, şiirlerine âşık olmalarını engellemezdi.
Şimdi bu üç ünlü antikomünist, Kızıl Ordu destanı gibi bir şiiri her hafta huşu içinde okurlar mıydı acaba?.
Kuvayı Milliye yazarı Nâzım, herkesin ezberinde olan "Davet" şiirine "Dörtnala gelip uzak Asya'dan/ Akdeniz'e bir kısrak başı gibi uzanan" diye başlar..
"Atları rüzgâr kanatlılar" Uzak Asya'dan, Akdeniz'e, yani güneşin battığı yere koşanların Türk atlıları olması, hatta Turancılık'tan tutuklanmış, Aslan ve Ahmet Amcalar için daha akla yakın değil mi?. Ya da Dumlupınar'ı kazanıp, gene güneşin battığı yere, İzmir'e doğru uçan Türk atlıları.. Kuvayı Milliye yazarı Nâzım, unutmayalım.. Kurtuluş Savaşı'nı en iyi anlatan adam.. Sevgili Dostum Hasan Bülent Kahraman ki, bu işlerin en iyi uzmanlarından biridir, ne der acaba?.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA