Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir "Felaket" oyun!..

Film beni öylesine çarpmıştı, sinemadan çıkar çıkmaz, daha yolda iPad'imden internete girmiş, bana en keyif ve heyecan veren sinema eleştirmeni Roger Ebert'in (Toprağı bol olsun) eleştirisini bulmuş, bir nefeste okumuştum.
"Bir felaket film diyordu" Ebert.. Hani "Felaket güzel.. Felaket heyecanlı" gibi deyim olarak kullanırız ya, o anlamda.. "Film beni dondurdu.. Sevdim diyemem.. Nefret ettim hiç diyemem. Acımasız bir kara mizah olarak yazılmış senaryo. Hayatta bir filmde gördüğüm en aptal ailenin öyküsü ve bu film bir komedi" değil diye giriyordu yazısına..
Şöyle de bitiriyordu.
"Bu film bir oyun olarak yazılmış. Bir kenar mahalledeki küçük bir tiyatroda başlamış. Sonra daha büyük salonlara, kentlere taşınmış, sonra film olmuş.. Ben filmde gördüklerimle dehşete düşerken, bunların nasıl sahnelendiğini hayal bile edemiyorum" demiş, Ebert, 2011'de..
Ve 2014'te, Tracy Letts'in bu gerçekten çarpıcı, gerçekten insanı sarsan cinsel içerik ve görüntülü, kan, revan ve her türlü şiddet, insanlık dışı her türlü düşünce ve eylem içeren oyunu "Katil Joe"yu, yepyeni bir tiyatro, Tiyatro İn'de, fevkalade deneyimli ve usta Mehmet Birkiye sahnelemeyi başarmış..
Bir "Felaket" oyun yapmış.. Gördükleriniz ve duyduklarınızdan nefret etseniz, iğrenseniz de, felaket çarpılırsınız öylesi..
Bir iğrenç aile.. Tabii, aile denirse.. Baba, anne boşanmış.. Baba yeni karısı ve kızı, anne oğulla yaşıyor. Oğul eroin satıcısı.. Malı kaptırmış, mafya peşinde. Öldürecekler. Beş kuruşu yok ödeyecek. Anası ölürse, sigortadan 50 bin dolar alacak. Baba oğul plan kuruyorlar. Kasabanın emniyet müdürü Joe, ayni zamanda paralı katil.. Paranın yarısını ona vermek üzere anlaşıyorlar.
Joe "Para peşin" diyor. "Para iş bitince" diyorlar. O zaman "Kızınızı rehin alırım" diyor Joe.. Baba ve oğul, kızlarını Joe'nun koynuna sokmayı kabulleniyorlar, anayı öldürsün diye..
Daha şimdiden mideniz bulandı değil mi?.
Bir de gördükleriniz?.
Filmde Matthew McConaughey (Bu yılın Oscarlı oyuncusu) oynamıştı Joe'yu.. Burada Engin Hepileri.. Felaket oynuyor.. Babada Mehmet Birkiye.. Olağanüstü felaket o da.. Defne Halman'ı izlerken gözlerinize inanmayacaksınız.. Akıllara seza felaket.. Ve iki genç.. İlk defa izlediklerim.. Öykü Karayel ve Taner Ölmez!.. Nasıl ama nasıl felaket iyiler.. Hele Öykü.. Hele Öykü..
Işık ve dekor Cem Yılmazer.. Harika işler başarmış. Kostümde Ebru Özaydın genelde iyi ama, 1960'lı yılların televizyonu ve buz dolabının olduğu evde, Joe'nun 2014 modası kıyafetler giymesini yadırgadım.
"Tek yadırgadığın o olsun" diyeceksiniz, eğer gidip görürseniz.. Görebilirseniz!..
Oyun 15 yaş ve yukarısı için ki, doğru karar..
Pazartesi geceleri Moda Sahnesi'nde.. Halkevi'nin hemen orası.. İçindeki değil, karıştırmayın, yanındaki.. Erken giderseniz, kulisteki sahaflar çarşısında saatler geçirebilirsiniz!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA