Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Milion taşını kurtardık!..

Bizim gazetede gördüm. Milion Taşı'nın nihayet farkına varmışız.
Etrafını temizlemiş, turistlere açmışız.
Özellikle yabancı turistler yığılmaya başlamış.
Bilir misiniz, bu taşa dikkatleri ilk çeken Üstat Radi Dikici'ydi ve köşemizde yazmıştı.
Yazmakla da kalmamış, zamanın Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ı ziyaret edip bire bir de anlatmıştı.
Üstattan keyif dolu bir mail aldım.

***

Yerebatan Sarnıcı'nın yanında tam 1684 yıldır boynu bükük duran, İstanbul'un fark edilmeyen en büyük hazinelerinden biri, nihayet ortaya çıkarıldı. Bizans döneminde, dünya üzerindeki şehirlerin İstanbul'a mesafesinin hesaplanmasında kullanılan sıfır noktasını işaretleyen "Milion Taşı"na (Million değil. Tek "l" ile) çevre düzenlemesi yapılarak hakkettiği değer verildi.
Okuyucularımız hatırlayacaktır, "Bütün Yollar Roma'ya Çıkar" sözünün esas itibariyle bu taşın varlığı nedeniyle Konstantinople, yani İstanbul için söylendiğini yazmıştık. Deyişteki "Roma" bugünkü Roma kenti değil, o zamanın Roma İmparatorluğu başkenti İstanbul'dur. Kaçımız biliyoruz?. Kendimiz bilmezsek dünyaya nasıl anlatırız ki?.
Taşın öyküsünü gene özetleyelim.
İstanbul'un kurucusu Bizans İmparator'u Büyük Konstantin'in annesi Helena 326 yılında Kudüs'ü ziyaret eder. Kudüs Patriği Macarius ona, "Yüce İsa'nın elinin değdiği bir taş var majeste, onu görmelisin," der. Ertesi gün birlikte taşı görmeye giderler. Helena, Konstantinople'a (İstanbul) dönünce oğluna bu kutsal taştan bahseder. İmparator özel bir ekip göndererek Kudüs'ten taşı getirtir, onu bugünkü olduğu noktaya diktirir ve bir emirname ile taşın olduğu yerin dünyadaki bütün ölçümler için sıfır noktası olduğunu ilan eder. Hemen yanına bir büro kurulur ve bu bürodan imparatorluk içinde seyahat edeceklere harita satılmaya başlar.
Yerebatan Sarnıcı'nın yanındaki "Milion Taşı"nın kısacık hikayesi de budur.
Bu haritanın örneğini bugün Milion Taşı'nın önünde satsak, her yıl binlerce, ama binlerce alıcı buluruz. Siz turist olarak İstanbul'a gelseniz, bu taşa uğrasanız, taşla selfie çektirirken bir tane de tarihi harita almaz mısınız?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA