Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bu ne konserdir?.

Çarşamba gecesi saat 10'a yaklaşıyordu eve girerken.. O sırada cebim işaret verdi. Mesaj.. Serpil'den.. "Evdeysen 102'nci kanalı aç" diyor.
Hemen dokundum. Mezzo kanalı burası..
Ekran aydınlandığında gördüğüm bir İspanyol Balesi oldu. Dansçılar bir boğa güreşini canlandırıyorlardı. Gerilerinde bir bariton, Carmen Operasının o ünlü Toreador aryasını söylüyor..
Sonra bir soprano.. Bu defa Carmen'in dünyalar güzeli Habenerası..
Sahnede bir senfoni orkestrası ve bir koro var.. Nerde bu sahne..
St. Petersburg meydanında.. Sahnenin arkasında dünyanın en eski ve en büyük müzesi Hermitage var.. Rus çarlarının uzun yıllar oturduğu saray, şimdi, dünyanın en önemli, en zengin müzesi..
Yıllar önce British Museum'un düzenlediği, Londra'da başlayıp, Avrupa'yı dolaşan ama, nedense Türkiye'ye gelmeyen, yüz binlerce kişinin izlediği "Türkler" sergisinin yığınla parçası, Hermitage'dan gelmişti..
Konseri, opera tarihinin en popüler eserlerinden oluşturmuşlar. Dünya çapında solistler söylüyorlar. Önde çeşitli baleler eşlik ediyor..
Arada sırada gökyüzüne dönüyor kameralar.. Beyaz gecelerde, gök kuşağı.. Muhteşem..
La Donna e mobile.. E luce van la stelle.. Silva'nın aryası.. Yani repertuarı ben yapsam ancak böyle olur.. Daha neler neler.. Sonra napolitenler.. Catari, Funiculi, funicula.. Granada tabii.. Ve de müzikaller.. My Fair Lady'den.. Final tabii Verdi olacak.. Brindisi.. Gene harika bale eşliğinde.. Meğer bitmemiş. "Time to say good bye/ Elveda deme zamanı" demeden biter mi?.
Düşündüm de.. Bizim bunca operamız, kent meydanlarında opera ve baleyi herkese sevdirecek böyle konserleri neden yapmaz..
Yıllar yıllar önce, Mardin Cumhuriyet Meydanı'nda, Devlet Opera ve Balesi bir konser vermişti. Remzi Buharalı idi, genel müdür. Meydana açılan yollar bile tıklım tıklım dolmuştu, saatler öncesinden..
Niye yapmayız!. Bilmeyene, tanımayana bir Opera, baştan sona sıkıcı gelebilir. Ama sevdirmenin yolu işte böylesi popüler konserlerden geçiyor.. Kültür ve sanat, halkla böyle bütünleşir..
Mezzo bu ülkede temsil ediliyor mu, nasıl yayın yapıyor bilmem.. Ama bu konserin bir DVD'sini bana gönderen, hayatımın en güzel hediyelerinden birini vermiş olur..
Konserin adı, Gala Soire a St.Petersburg!..
Teşekkürler bacı.. Sayende harika bir gece yaşadım..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA