Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Semiha!..

Hangi Semiha?.. Büyük Semiha tabii.. Semiha Berksoy!..
Ne mutlu bana ki, onu sahnede, hem de güldür güldür izleme fırsatı buldum, Gülriz Sururi Engin Cezzar Tiyatrosu'nun efsane Keşanlı Ali müzikalinde kenef bakıcısı Şerife Abla'yı (1964) ne harika oynuyor, ne muhteşem söylüyordu. Sırf onun için en az 10 kere gitmiştim, o temsile..
Avrupa'da sahneye çıkan ilk Türk opera sanatçısıydı.. Sanatçılığı müzik değildi sadece.. Ressamdı ayni zamanda..
Kızı, o da büyük tiyatro oyuncusu Zeliha Berksoy annesinin adını yaşatmak için, Semiha Berksoy Vakfını kurdu. Bir yandan Semiha Berksoy Müzesi ile uğraşırken, şimdi de, Pera'da Galerist'te bir Semiha Berksoy Sergisi açtı.
Bu sergi tematik.. Konu Semiha Berksoy ve Nazım Hikmet!..
Semiha Berksoy "Ben Nazım Hikmet'e önce kitaplarından vuruldum, aşık oldum" diyor. "Evren güzelliğinde bir adamdı, mitolojilerde yaşayan bir esrarlı varlığı vardı. Kağıt rengi beyaz bir ten, mavi gözler. Altın sarısı saçlar, yüksek bir boy üstünde altından bir taç şeklinde parlamaktaydı. Erişilmesi zor bir ilahtı."
Nazım'da da karşılığı var, bu hayranlığın..
"Semiha'nın Ankara Devlet Operasında çalışamaya başlayacağı da beni ayrıca bahtiyar etti. Semiha bizim Türk kadın sesinin pırlantasıdır. Haydi hayırlısı. Dünya onun. Yolu açık olsun.."
Sergide Semiha'nın çizdiği Nazım resimleri var. Nazım'ın Semiha'ya yazdığı mektuplar var..
Galerist ve Zeliha çok güzel bir sergi yapmışlar. Tıkış tıkış değil, geniş, rahat, aydınlık salonlarda her şeyi çok güzel görebiliyorsunuz.
Vakit ayırıp videonun başına oturursanız, 94 yaşındaki ölümünden iki yıl evvel, Berlin'de 2002 yılında sahnede, adına düzenlenen bir gecede Wagner söyleyişini dinleyebilirsiniz..
92 yaşında Wagner!..
10 Ocak'a kadar Galerist'e uğrayın derim!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA