Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

20 Kasım 2012

Devlet Tiyatrosu Ankara'da Cyrano de Bergerac oynuyor, 2012 yılı kasım ayında.. Cyrano, hayatıma, karakterime yön veren eserlerin başında gelir. Gitmeye davrandım. Hemen Devlet Tiyatrosu Basın Bürosunu aradım, Ankara'dan.. Telefonu "Alo" diyen bir kadın açtı.. Devletin telefonu nasıl açılır onu bile bilmiyor.
"Kimsiniz" dedim. Adını söyledi. Soyadı yok. Soru soruyorum. "Evet.. Hayır" tek kelimelik yanıtlar.. Sabah sabah Müge Anlı'nın programına dalmış olmalı. Kapatmam için her şeyi yapıyor.. Çarptım suratına telefonu ben de, onu mutlu etmek için ve 20 Kasım 2012 de okuduğunuz "Hey gidi Fatoş Sevengil Hey" başlıklı yazımı kaleme aldım.."
Son bölümü şöyleydi..
"Fatoş Sevengil'i o zaman andım işte.. Cüneyt Gökçer, Devlet Tiyatrosu, Operası ve Balesi'nin üçünün birden Genel Müdürüydü.. İmparator'du.. Fatoş Sevengil, basın danışmanıydı adı ama, Büyük Cüneyt'in sağ koluydu. Kurumda her şey ondan sorulurdu. Devlet memurunun ötesinde, edebiyatçı, çevirmendi. Türkiye, Damdaki Kemancı'yı onun çevirisiyle seyretmişti mesela..
Hıncal Uluç da, üç dört bin satan Yankı dergisinde çalışan isimsiz bir delikanlı..
Aradığım zaman, sesiyle kucaklardı beni.. "Tiyatro yazıyorum" diye.. Tiyatro yazan herkes sevgilisiydi onun çünkü.. Üstelik ben, zehir zemberek eleştiriler yazdığım halde.. "Yaz da nasıl yazarsan yaz.. Önemli olan bir gazetecinin tiyatroyu bu kadar sevmesi" derdi, bana..
Onun yerini alana bakın.."
Fatoş Sevengil ile bir daha yollarımız kesişti. Ben her pazartesi Cumhuriyet'te "Televizyon" sayfası yaparken büyük usta Refik Ahmet Sevengil'in kızı Fatoş da, "Dış Alımlar Şubesi"ni yönetiyordu.. TRT'nin efsane dizilerinin pek çoğunu seçen de oydu, çeviren de.. Tatlı Cadı, mesela..
Her çarşamba TRT'ye giderdim, haberleri derlemek için ve mutlak Fatoş'a uğrar, kahvesini içerdim.
Nasıl sıcak bir dostluğu vardı..
Salı günü Hürriyet'te ilanı gördüm. "Fatuş Sevengil" yazıyordu.. Öyleymiş demek kafa kağıdındaki adı. Yıllar yılı "Fatoş" demiştim. Odaya giren herkes de "Fatoş Hanım" derdi. Hiç düzelttiğini hatırlamıyorum.
Öylesi hoşuma da gitti.
Ölen Fatuş Sevengil!..
Fatoş Sevengil, ben yaşadığım sürece yaşayacak bende, çünkü..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA