Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Gaziantep!.. Bir güzellikler kenti!..

Bir Kilisli olarak, 60 kilometre ötemizdeki Gaziantep'in bizden fersah fersah ilerde olmasını nasıl kıskandığımı anlatamam..
Ama bu ülkenin bir vatandaşı olarak, böyle bir güzellikler kentine sahip olmanın gururu, kıskançlığımı aşıyor.
1952'den beri ilk defa giderken memleketime, Antep'te de bir kaç saat geçirdim.
İnanılmaz..
Hayır, artık her lafın yanına bağladığımız, dilimizde sakız "İnanılmaz"lardan biri değil bu.. Kelimenin tüm anlamı ile "İ - na- nıl- maz" bir kent Antep!. "Bir gün emekli olursam, yaşayacağım şehir Eskişehir" derdim hep..
Bir büyük kentin bütün güzelliklerine hem de fazlasıyla sahipti, ama, büyük kentin yaşama getirdiği güçlüklerden hiçbirinin izi bile yoktu, orda da ondan..
Şimdi bu şehirler ikilendi..
Gaziantep'e de yerleşebilirim bu meslekten elimi ayağımı çekersem..
Yılmaz Büyükerşen Orta Anadolu'da bir mucize kent yaratmıştı.. Ankara'ya yakın olduğu için sık sık giderdim, eskisini iyi bilirim.. Yenisi mucize..
Eskişehir seçmeni de, mucize yaratan adamın hakkını verdi. Partilere bakmadan, hep Büyükerşen'e oy verdi. Başkan çalışmalarını hızla sürdürüyor.
Antep mucizesini de, Celal Doğan yarattı.. Güney Doğu'ya bir güzellikler kenti kondurdu. Antep'in talihi, Celal Doğan'ın arkasından gelenler, aldıkları bayrağı taşımayı bildiler. Gelişme devam etti.
Gaziantep tek kelime ile "Yaşanacak" bir kent.. Kilisliler de bunun farkında. Antep'te yaşayan Kilislilerin, Kilis'te yaşayanlardan daha fazla olması bu yüzden.
Bir şehirde ne arar insan?.
Geniş caddeler, bulvarlar, ferah meydanlar.. Antep'te var.. Keyif için yürüyeceğiniz yollar da var, vitrin bakarak vakit geçireceğiniz caddeler de..
Yerleşim bir kent planı üzerinden gelişmiş. Gece kondu usulü yığma binaların çarpıklığı ve çirkinliği yok Antep'te.. Eski korunmuş.. Yeni, mimari güzellikleri içinde taşıyarak yapılmış.
Yeşil alan mı?.
Antep bir park cenneti.. Kenti bir boydan bir boya kat eden Alleben çayının iki yanında kilometrelerce uzanan ayni adı taşıyan park, New York'un Central Parkı sanki..
Bir müthiş Hayvanat Bahçesi var.. Oraya gittim. Çocuklarla dolu.. Cıvıl cıvıl ana ve ilkokul öğrencileri.. Çocuklara hayvan sevgisi böyle aşılanır işte..
Yerel semt parkları saymakla bitmez..
Kilis'te aç kalmaktan beter oldum.. Antep bir Güney Doğu Mutfakları cenneti..
Bir yanda tarihi yapılar içine yerleşmiş lokantalar, öte yanda modern restoranlar.. Canınız hangisini çekerse..
Tabii, sanayi çarşısındaki işi artık büyütmüş Halil Usta ve merkezdeki İmam Çağdaş, Antep'in efsaneleri olmaya devam ediyorlar.
Oteller tam bu turistik kente yakışır bolluk ve zenginlikte.. Gündüz kafeler, gece eğlence yerleri zevkinize göre emrinizde..
Antep'in tadını çıkarmanız için en az bir hafta gerek.. Gidip oraya yerleşecek, sonra günü birlik civardaki turistik zenginlikleri göreceksiniz..
Asıl o.. Antep bir turistik cennet.. Doğal güzellikleri ve tarihi ile.. Gaziantep, insanlık tarihinin ilk yerleşim merkezi olarak geçmiş dünya kitaplarına..
İnsanoğlu, karnını avcılıkla doyurur ve av sürüleri peşinde koşarken, tarımı, ekip biçmeyi öğrenince, mağara mağara göçmekten vazgeçip, yerleşmiş.. İnsanoğlunun ilk yerleştiği bölge, işte Antep.. Yani insan eliyle yapılmış ilk barınaklar ve tapınaklar bu yörede..
O tarih zengin olmaz mı?. ..
Ve Zeugma!.. Dünyanın en ünlü müzelerini gezdim, yıllardır.
Hiçbiri beni Gaziantep'teki Zeugma Müzesi kadar çarpmadı. Hiçbiri Zeugma kadar büyülemedi..
Hayır, hayır.. Onu size ayrı anlatmam lazım. Aslında bir yazı yetmez ya.. On yazı, yüz yazı yazsam da yetmez..
Yarın yazmayı deneyeceğim!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA