Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

"Nobelim, Cumhuriyet'in eseridir!.."

Ne kadar yanılmışım dün "Bir Nobelimiz daha oldu. Tabii bu, Orhan Pamuk'unki gibi yüzde 100 bizim değil" derken..
Prof. Dr. Aziz Sancar, televizyon kameralarının önünde bizzat tekzip etti beni..
"Ben Türküm" dedi, "Ben Türküm, o kadar. Mardin'de doğmuşsam. Cizre'de doğmuşsam, Kars'ta da doğmuşsam ben Türküm!."
Daha ödülün gururunu, sevincini, keyfini yaşamadan tartışır olmuştuk çünkü, son zamanlarda ülkemizi her alanda, spordan siyasete, sanattan, sosyal yaşamın her dalına saran "Biz/ Öteki" kavgalarına balıklama dalıp..
Mardinliydi ya.. Arap olabilirdi. Kürt olabilirdi kökeni.. BBC de, hemen onu sordu zaten..
O zaman bağırdı işte Prof. Sancar "Ben Türküm, o kadar. Mardin'de doğmuşsam. Cizre'de doğmuşsam, Kars'ta da doğmuşsam ben Türküm" diye..
Bu vatanda doğan, büyüyen yetişen, bu vatanın çocuğu herkes, kanıyla değil, hukuku, yasaları, ruhu ile nasıl Türkse, o da Türk'tü, işte..
Bu vatanda doğan büyüyen, bu vatana göçen, yerleşen, Rum, Ermeni, Yahudi, Kürt, Laz, Süryani, Çerkez, Arap, Boşnak ve daha kimse, hepsi nasıl Türkse..
Ben nasıl Türksem!..
İçimizde etnik kimliklerini öne çıkaranlar var..
Kızmıyorum onlara.. Kabahati de onlarda aramıyorum.. Tarihsel hatalar yapmışız.. Dışlamışız, ezik bırakmışız.. Ezmişiz hatta.. 6-7 Eylül mesela.. Geri bırakmışız.. Doğu'yu bıraktığımız gibi..
Sırrı Sakık'la konuşuyorduk bir defasında.. Bana "Hıncal Bey, bizi birleştiren kan olmasın" dedi.. Ne kadar doğruydu..
Söğüt Kasabasına 300 Kayı aşireti insanı gelmiş, 1200'lerde.. Topu topu 300!.. Etraf Rum tekfurlukları ile dolu.. Oradan kız alarak, erkek devşirerek çoğalmış, Osmanlı'yı kurmuşlar.
Osmanlı olunca, padişahlar başta, kanlar iyice karışmış.. Osmanlı Sülalesine, Rum, Sırp, Bulgar, Çerkez, aklınıza ne gelirse artık onun kanı karışmış.. Son Padişahın kromozomlarında "Türk Kanı" yüzde 1 kalmış mıdır acaba?. Doğan çocuk kromozomların yarısını anadan, yarısını babadan alıyor.. Varın hesaplayın..
Ama Sırrı'nın yanılgısı da vardı "Bizi birleştiren kan olmasın" derken..
Peki ama, o zaman "Bizi ayıran niye kan oluyor, Sırrı?."
Bu ülkede, kanı birbirinin ayni kaç kişi bulabilirsiniz ki?.
Ama dedim ya, "Kan" üzerine konuşanlara kızmıyor, öfkelenmiyorum. Onların bu vatanın has çocukları, has sahipleri olduklarını tartışmıyorum bile..
Bu ülkede refah geliştikçe, tarihte onlara karşı yaptığımız hataları unutturdukça, bir daha olmayacağı inancını verdikçe, "Ne mutlu Türküm diyene" sözüne benim kadar gururla sahipleneceklerini düşünüyorum..
Bugün Amerika'da 177 milletten, insan yaşıyor..
Sorun bakalım "Vietnamlıyım.. Çinliyim, Japonum, Meksikalıyım, Arap, Hintli, Kenyalıyım" diyen var mı?. Amerika büyük devlet.. Amerika güçlü devlet.. Amerika süper devlet.. "Ben Amerikalıyım" der, havasını atarak.. Olmayan da olmak için çırpınır..
"Ben Kürdüm, ben Ermeniyim, ben şuyum, ben buyum" diyenlere kızma yerine, el ele verip, bu cennet vatanı dünyanın en önde gelen refah ülkelerinden biri haline getirelim.. Herkese sadece hukuk kitaplarında değil, yüreklerde de eşit davranalım.. Refahı vatanın her köşesine yayalım..
"Bizimkiler ve ötekiler" değil, "Hepimiz" olalım, söyleyerek değil, inanarak..
Prof. Aziz Sancar gibi.. "Ben Türküm, o kadar. Mardin'de doğmuşsam. Cizre'de doğmuşsam, Kars'ta da doğmuşsam ben Türküm" der miyiz, demez miyiz görürüz o zaman..
Prof. Sancar'ın ikinci cümlesi daha da çarpıcı bir tokat oldu bana..
"Bu Nobel'i bana kazandıran Cumhuriyet'in eğitim sistemidir!."
Ben, bilim alanındaki Nobellerde, çalışılan ülkenin payının daha önemli olduğunu düşünüyordum hatta, "Orhan Pamuk'unki gibi yüzde 100 bizim değil" derken....
Prof. Sancar, okuma yazması olmayan bir anne ve babanın, sekiz çocuklarını da hem de çok iyi okutma ve yetiştirme başarılarını "Cumhuriyet'in Eğitim Sistemi" olarak açıkladı. Doğduğu Savur kasabasındaki fedakar ilk ve orta okul öğretmenlerine teşekkür etti.. "Kasabamda lise yoktu. Mardin'e gittim. Orada da harika bir eğitim gördük. Benim sınıfımdan 20 profesör çıktı" dedi.
"Sonra dünyanın en iyi tıp fakültelerinden birine İstanbul Tıbba gittim.. Sonra da Tübitak bursu ile Amerika ve İngiltere'ye.."
Cumhuriyet'in eğitim sistemi olmasa bu olur muydu?.
Prof. Aziz Sancar, benim gibi bu vatanın çocuğu. Bizden biri. Benim parçam!.. Bu ne gururdur?.
Bu Cumhuriyet'in eseri Prof. Aziz Sancar!. Bu ne "Teşekkür"dür, bu Cumhuriyeti kuranlara..
Dr. Sancar'ın dünya medyasına, dev resminin önünde poz verdiği Büyük Öndere..
Atatürk'e!..
Bu Bilim Nobeli için Teşekkürler, Atam!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA