Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bu nasıl "Cumhuriyet Özel" Konseri, İstanbul Senfoni!..

Bugün Cumhuriyet Bayramı..
Yarın, İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO) Cadde Bostan Kültür Merkezi'nde "Cumhuriyet Bayramı Özel Konseri" verecek.
Caddebostan seçimi doğru.
Melih Gökçek'in Ankara Belediye Başkanı olup, Kızılay Meydanı ve Atatürk Bulvarı'nı yok etmesinden beri, Bağdat Caddesi, bu ülkede Cumhuriyeti en iyi kutlayan yer..
Kadıköy halkının klasik müzik kültürüne yakınlığı ise dillere destan zaten.
Şimdi Cumhuriyet Özel Programı'nda ne beklersiniz?.
Mesela, Cumhuriyet'in ilk bestecileri, Türk Beşleri diye tanınan Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Necil Kazım Akses, değil mi?.
..Ve de Cumhuriyet'in "Harika Çocuklar Yasası" ile dünya çapında ün yapan yıldızlarımız.. Suna Kan, İdil Biret başta, unutulmaz konuklar.. Ayla Erduran, her konsere koşuyor, dinleyici olarak..
Ulvi Cemal'in Köçekçe'si ile coşan, Cemal Reşit Rey'in Cumhuriyet için bestelediği Onuncu Yıl Marşı'nı koroyla söyleyen salon!.. Adnan Saygun'un Yunus Emre oratoryosundan mesela "Aşkın aldı benden beni.."yi seslendiren koro ve solistler. Ferit Alnar'ın Kanun Konçertosundan bir bölüm mesela.. Necil Kazım Akses'ten çok seslendirilmiş Türküler, ya da Külebi'nin, Orhan Veli'nin bir şiiri..
İstanbul Devlet Senfoni Cumhuriyeti böyle kutlar değil mi?.
Aklınızdan geçmesin..
İşte Cumhuriyet Konseri Programı..
Haydn.. Quantz.. Part..
Haydn'ı bilirim de, öteki ikisini benim gibi bir meraklı bile ilk defa duyuyor, anlayın seçimin (!) özelliğini.. Seçilen eserlerden hiç söz etmeyeyim daha iyi..
Yahu zaten durduk yerde Opera, Bale ve Klasik Müziği yok etmeye uğraşıyor, birileri.. Opera ve Bale Genel Müdürü Selman Ada da, onlara destek olmak için elinden geleni yapıyor..
Devlet Senfoni de mi, ayni kafa ile yönetiliyor?.
Cumhuriyet Konserine Te Deum'ları kasten mi koydular, alay eder gibi?.
Peki geçen haftaki o müthiş Birleşmiş Milletler 70 Yıl Konseri'nin programını kim yaptı o zaman?.
Birleşmiş Milletler mi?.

***

İDSO geçen cuma akşamı harika bir konser verdi. Yıllardır tam bir devlet memuru görüntüsü ile "Bitse de gitsek" diye çalan ve "Kimseler gelmesin" diye adeta, en dinlenmez repertuarları hazırlayan orkestra, Birleşmiş Milletler Özel konserinde, Fulya'da seyirciyi nasıl coşturdu, görmeliydiniz..
Bir defa program harikaydı.
Weber'in Eurvanthe Üvertürü'nden sonra, gecenin konuğu piyanist Hüseyin Sermet, Chopin'in 2 numaralı piyano konçertosunda, virtüözitenin doruklarına çıktı.. Muhteşem ötesiydi..
Yaşlı, fevkalade sempatik Şef, İ. İonescu- Galati'nin yönetiminde ikinci yarı Carmen Fantezisi ile başladı. Bizet'nin melodileri zaten emsalsiz. Zaten popüler.. Salon sallandı. Ardından gene çigan nağmeleri (Bu defa İspanyol değil, Romen) ile renkli Enescu'nun Romen Rapsodisi gelince, seyirciyi yerinde tutmak zorlaştı.. Dakikalar boyu alkışla, orkestra bise geldi. Seçim enfesti.
Şostakoviç'in Rus Valsi.. Hele Galati, valsin nakarat bölümünde seyircinin "La laaa la laa" diye orkestraya eşlik etmesini isteyince..
Birleşmiş Milletler Konserinde seyirciyi sokaklara dök..
Cumhuriyet konserinde, ilahilerle uyut!.
Ah, İDSO, ah!..

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA