Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Bir kere daha Cyrano de Bergerac!..

Yaptığı bütün oyunlara, başta Katil Joe ve Sessizlik, bayıldığım sanatçı Mehmet Birkiye, "Cyrano'yu sahneye koyuyorum" dediğinde nasıl mutlu olmuştum..
Cyrano de Bergerac, en sevdiğim tiyatro oyunudur.. Daha ilkokul ikideyken, babam bizlere satır satır okuduğunda ve çeviren Sabri Esat Siyavuşgil'in, yazarı da aşan dehasından söz ettiğinde etkilenmiştim. O kitabı bana verdi sonra babam.. Kaç defa okudum, hatta çoğunu nasıl ezberledim bilmem..
Hayatıma yön veren kitaplardandır.
Jose Ferrer oynuyordu, sinemada ilk izlediğimde.. Sonra tiyatroda seyrettim.. Hem de nasıl coşarak.. Büyük Mücap, Mücap Ofluoğlu Cyrano'ydu.
Ankara'da Cüneyt Gökçer'den, eşsiz Cüneyt Hocadan izleme mutluluğuna eriştim. Cüneyt Gökçer'i en az 10 defa izledim, Cyrano'da..
Sonra gene sinemada.. Bu defa Gerard Depardieu olmuştu, koca burunlu şövalye..
2012'de Ankara Devlet Tiyatrosu, Işıl Kasapoğlu yönetiminde Cyrano'yu sahneleyince koştum gittim.. Gitmekle kalmadım. Ailenin Ankara'daki tüm bölümünü, kardeşler ve yeğenler dahil götürdüm..
Sonuç?. Nasıl bir hayal kırıklığı oldu..
Sahnede benim rüyalarıma yerleşen şövalye değil, bir palyaço vardı..
Devlet Tiyatrosu allak bullaktı o sıralar.. "Bir tokat da ben vurmayayım" dedim. Yazmadım. Sevgili Kenan Işık oda komşumdu ya.. Bir gün kapımı araladı, kafasını uzattı.. "Neden yazmadın Cyrono'yu" dedi.. "Merakla bekliyorum.."
"Ben hayatımda bu kadar kötü Cyrano görmedim. Sahnede benim eşsiz şövalyem değil, bir palyaço vardı. Bu kadar kötü birine o rol nasıl oynatılır" dedim.. Kenan "Durukan Ordu, konservatuardan son yıllarda mezun olan en yetenekli gençtir. Onun kötü olması söz konusu değil. Yönetmenin yorumu öyle olmalı" dedi.
"Bilmem" dedim.. "Ben nefret ettim.."
Ben ettim ama, o Cyrano o yıl sonu tonla ödül kazandı Ankara'da..
Erhan Yazıcıoğlu, Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmeni dostum, beni galaya davet etmişti, büyük baskılar yaparak.. Galalardan nefret ederim. Ondan gizli bir gece, dostlarımla gittim, Muhsin Ertuğrul sahnesine..
Oturdum ve heyecanla bekledim..
Onu, Mehmet Birkiye'nin Cyrano'sunu yarın yazacağım..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA