Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Happy Birthday!.

Müjdeler olsun. Sorun bize gelmeden çözüldü.. Hangi sorun mu?.
Sevgili Safter Yılmaz, Los Angeles'tan yazdı, "Mutlu" haberi..

***

Sevgili Hıncal,
Artık her doğum gününde çekinmeden "Happy Birthday" diyebilirsin.. "Çekinmeden" diyorum, çünkü bu şarkının sözlerinin hakkına sahip olduğunu iddia eden şirket söyleyen, çalan herkesten telif hakkı diye para alıyordu..
1893 yılında Amerika da Patty ve Mildred Hill adlarındaki iki kız kardeş "Good Morning to All" adlı şarkıyı bir çocuk kitabında yazdılar.. Bu şarkıya daha sonra "Happy Birthday" sözleri de ilave edildi. Aradan yıllar geçtikten sonra Hill kardeşlerin şarkı kitabının haklarına sahip olan şirketi, Warner Music Group satın aldı ve 1988' den itibaren de "Happy Birthday to You" kullananlardan telif istemeğe başladı ve sadece filmcilerden yılda 2 milyon dolar kazandı.
2013'te bir kaç yapımcı bir araya gelerek Warner Music Group'a dava açtılar ve "Happy Birthday" şarkısının telif hakkının artık kimsede olmadığını ve "Public Domain /Halkın Malı" haline geldiğini söylediler..
Warner Music Group üç sene direndikten sonra nihayet yenilgiyi kabul ederek şimdiye kadar ödeme yapanlara 14 milyon dolar iade edeceğini açıkladı. Davayı kazanan avukatlar da 4.8 milyon dolar vekalet ücreti talep ediyorlar.
Sevgili Hıncal anlayacağın gibi artık çekinmeden her doğum günü partisinde "Happy Birthday to You" diyebilirsin!.
Safter

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA