Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Olunca oluyor işte!..

Bizim yerli habersiz haber, ya da "24 saat gevezelik" kanallarında izleyecek şey yok, yalan yanlış ve bir gün evvelki haberleri veren alt yazılardan başka.. Eve gelince birini açıyorum. Kırmızı yazı yoksa, geçiniz. Kırmızı "Son Dakika" haberi demek.. Yani gerçek televizyon haberciliği yaptıkları tek an.
Perşembe akşam üzeri geldim. Yığınla gazete birikmiş ben Kıbrıs'ta iken, onlara bakacağım. Gece ev hapsi yani..
O gün İngiliz Kraliçesi Elizabeth'in doksanıncı doğal doğum günü.. (Bir de geleneksel olarak haziranda kutlanan "Resmi Doğum Günü" var ya..)
Açtım BBC World'ü.. "Kraliçenin doğum gününden naklen yayın yaparlar nasılsa, ona bakayım" diye..
Gerçekten de yapıyorlarmış. Büyük Britanya İmparatorluğu'nda 90'ıncı Yaş Günü için tam 1000 meşale yakılacakmış.. O meşalelerin yanacağı bazı yerleri, İrlanda'yı, Galler'i falan gösteriyor, hazırlıklar yapılırken.. İlk meşaleyi, Kraliçe bizzat yakacakmış.
İlk meşale, Kraliyet ailesinin yaşadığı Windsor Şatosu'nda..
Yayın Windsor'a döndü. Kasaba halkı şatonun önündeki meydana yığılmış. Kraliyet Hassa Alayı'nın o kırmızı ceket, kocaman tüylü şapkalı bandosu hazır bekliyor.. Kraliçe şatodan bir otomobille çıktı.. Meşalenin olduğu meydanda, halkın arasına indi.. Yanında oğlu Prens Charles ve eşi Prens Philip..
Bando "Tanrı Kraliçeyi Korusun'u çaldı. Halk coşku ve sevgiyle söyledi. Hele de çocuklar.. Sonra Charles kısa bir konuşma yapıp annesini kutladı ve halka amigoluk yaptı, mikrofondan.. "Hip!.. Hip!.. Hip!." diye bağırdı üç defa.. Halk "Hurrah" diye cevap verdi üç defa.. Milli maçlarda olduğu gibi.. Sonra uzatılan meşaleyi aldı, annesine uzattı.. Kraliçe o meşale ile bir fitili ateşleyecek.. Bu fitil filmlerdeki barut izleri gibi meydanın ortasında bir direk üzerinde Olimpiyat Meşalesi gibi duran, yanmak için onun alevlenmesini bekleyen dünyanın 4 bir yanındaki 999 meşaleye işaret verecek esas meşaleyi ateşleyecek. Kraliçe fitili ateşledi. Yerdeki barut izleri çata pat gibi yana yana, esas meşale direğinin dibine kadar gitti.. Oradan direğin tepesine tırmanacak borunun içinden ve meşalede alevler yükselecek.. Bekliyoruz.. Bekliyoruz.. Alev yok.. Çıkan duman sadece..
BBC yayını kesti, başka habere geçti..
Düşünün üzerinde güneş batmayan ülkede oluyor bunlar, hem de nasıl bir günde..
İçimde bir soru..
"Belki yanmıştır da, BBC erken kesmiştir" diye.. İki saat sonra tekrar açtım, BBC'yi.. Bu defa haberler.. "Kraliçe için 1000 meşale" haberini verdiler. Görüntülü.. Gene alevler yok. Dumanlar var..
"Çanakkale geçilmez" geldi aklıma.. Güldüm!.
Nice yıllara Sevgili Elizabeth!..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA