Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Verona’da bir Türk tenor!..

Shakespeare o gece orada, dünyanın en büyük Opera Festivaline ev sahipliği yapan Verona'da olsa, "Veronalı iki Centilmen"in yanına "Verona'da bir Türk"ü de yazar mıydı acaba?. Konu güzeldi çünkü..
Fatih Sultan Mehmet, "Rüzgar Gibi Veziri" Gedik Ahmet Paşa'yı İtalya'yı fethe göndermişti. Ama şehzadeliğinde beceriksizliklerini görüp "Bir gün Padişah olursan senin için kılıç kuşanmam" diyen Paşa'yı, Fatih'in ani ölümü üzerine tahta geçen II.
Beyazıt geri çağırınca Otranto'nun Fethi ile başlayan operasyon da durdu. Ordu geri çekildi.. Tarihler, Fatih'in Avrupalılar tarafından satın alınmış bir hain tarafından zehirlendiği iddiasını çok tartışırlar.
Osmanlı bir daha İtalya'ya, sahilleri vuran korsanları ve donanmaları dışında gitmedi, gidemedi ve İtalya'yı fethetme işi, Atatürk Cumhuriyeti'nin çocuğu bir Türk Sanatçısına kaldı.
Daha Cumhuriyet ilan edilmeden kurdurmuştu konservatuarı Atatürk.. Sofya'da ataşe iken gittiği, hayran kaldığı operanın Türkiye'de temellerini atmıştı. Kurtuluş Savaşı bitince "İşin askeri yanı bitti. Şimdi medeni yanı başladı. Bunu bilim, kültür ve sanatla yapacağız" demişti.
İşte o yoldan yürüyen Konservatuar ve Devlet Operası'nın dünyaya armağan ettiği bir ödüldü, tenor Murat Karahan..
Kış sezonunda Bolşoy dahil dünyanın en ünlü operalarında konuk sanatçı olarak baş roller seslendirmişti.
Sıra dünyanın 1 numaralı Yaz Festivali Verona'ya gelmişti. İşte orada, hem de Kurtuluş Savaşı'nı zaferle sonlandıran 26 Ağustos'ta Büyük Taarruz'un yıldönümünde sahneye çıktı.
Bir halk aşığı, ozanı (Trovatore o demek İtalyanca'da) Manrico'yu seslendirdi, İl Trovatore'de.. Baş roldeydi.
..ve İtalya'yı fethetti.. Daha ertesi gün, bu yılın iki ayrı festivaline davet ettiler onu İtalyanlar, gene İl Trovatore seslendirmesi için.
Verona Festivali yönetimi "Seneye Tosca" dedi ve şimdiden anlaşma yaptı..
Tosca, Murat için ayrı özel.. Çünkü Mustafa Kemal'in en sevdiği opera ve bu operadaki Atatürk'ün en sevdiği arya, "E Lucevan le stelle"yi söyleyecek Murat..
Benim de en sevdiklerimin başında gelir.
Yani!.
Allah sağlık versin, bu defa ben de orada, Verona'da olacağım..

***
Verona'daki 26 Ağustos Büyük Sanat Taarruzu Gecesi'ni Franfurt'ta yaşayan kardeşim Erdoğan Karatay, eşi ile izledi.
İzlenimlerini size yazdı. İtalyanların en önemli opera eleştirmeninin yazısıyla birlikte onu da sunuyorum köşemde size..
***
Kültür Bakanı Nabi Avcı, 27 Ağustos'ta Murat Karahan'ı arayıp başarısını kutladı.
Ona da teşekkürlerimle..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA