Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Turizm cennetinde “Turizm Kafası” yok!..

Valla, yılını hatırlamıyorum ama, 70'ler olmalı.. Londra'ya gittim bir milli maç için.. Gider gitmez de, kentin tiyatro bölgesi West End'e saldırdım..
Dünyayı sallayan müzikaller var orda.. Hangi tiyatroya dalsam kapıda "Sold Out" yazıyor.. Yani, "Biletler tükendi.."
En evvel 3 ay sonrasına bilet veriyorlar..
"Ben üç gün sonra döneceğim, bir yolunu gösterin" dedim.. Halime acıyan biri "Hangisini görmek istiyorsanız, temsilden bir saat önce gidin, kapıda bekleyin. Orada elinde fazla bilet olanlar havaya kaldırıp gösterirler. Biraz fazla verirsiniz ama, başka şansınız yok" dedi.
En çok görmek istediğim Cats!. Sarah Brightman'ın final şarkısı Memories dünya listelerinin tepesine çıkmış bile.. Ezber biliyorum ve ölüyorum..
Gittim gece Cats'in kapısına.. Yarı umutsuz bekliyorum.. Bir otobüs geldi.. Üzerinde boydan boya bir şirket adı yazıyor.. Bir İsveç Turizm Şirketi.. İçinden İsveçliler indi.. Aralarından birinin eli havada.. İki bilet tutuyor. Yıldırım gibi atladım üzerine.. "Birine talibim" dedim.. Uzattı.. Biletin iki misli fiyat istedi. "Dört" de dese vereceğim.. Merakımdan sordum..
"Bu İsveç otobüsü ne" diye..
Adam bir İsveç turizm şirketinin rehberiymiş.. Elindeki gelemeyen bir turistin biletleri.. Anlattıklarına inanamadım..
"Cats" adıyla Londra Turu düzenlemişler.. Her müzikale yaparlarmış zaten.. Müzikal bileti de dahil, Londra Turu..
Sonra öğrendim ki, Tiyatro Kapılarındaki "Sold Out"ın baş sebebi turizm şirketleri.. Çok önceden parayı bastırıp biletleri paylaşıyorlar, sonra İngiltere'nin içinden dışından, o bilete göre tur düzenliyorlar..
Bunu niye anlattım şimdi?.
O Sarah Brightman, şimdi dünyaca ünlü, ününe ün katmış ünlü olarak Antalya Expo16'da konser verdi geçenlerde.. Duydunuz mu?. Benim gibi Sarah Brightman delisi, benim gibi böyle konuları hatta tek yazan gazetecinin haberi yok, sizin nerden olsun?.
Expo 16'nın başından beri orada verilen konserin haddi hesabı yok.. Hangisini duydunuz?.
Tamam!.. Expo 16'da bu konserleri yönetenlerin "Tanıtım, duyurma" işinden haberleri yok.. Aldırmıyorlar bile..
Peki, Alanya'dan Fethiye'ye uzanan o dünya güzeli sahilde kaç tatil köyü, kaç turistik otel var?.
Onların da mı haberi yok?.
Gazetelerde sayfalar dolusu turizm reklamları yayınlanıyor her gün..
Herhangi bir tatil köyünün bu konserlerden birini içeren reklamını gördünüz mü?.
"Elton John Konseri dahil, Antalya'da bir hafta" diye bir şey gördünüz, duydunuz mu?. Dünyada kaç Elton John var?. Duyan gitmez mi?. Otel dolmaz mı?.
Expo Konserleri bedava üstelik.. Otelinize ilave beş kuruş masraf getirmeyecek. İki, üç otobüs kiralayacaksınız, ya da zaten vardır, konukları hava alanına getirip götüren.. Hepsi o.. Konser açık havada.. Millet piknik gibi yerlere oturacak.. Hazırla bir kumanya paketi, hepsine dağıt.. "Her şey dahil" otelde oturup sabaha kadar içeceklerine, o geceyi o kumanya ile geçirsinler, bir de kar et..
Yazmıştım.. Hani 15 temmuz gecesi, Cumhurbaşkanı'nı Marmaris'te konuk eden villanın sahibi Serkan Yazıcı ile, bir gece tatil köyünde yemek yiyor ve sohbet ediyorduk. Bir koca tekne yanaştı.. Otel müşterileri binmeye başladı.. O gece bir tekne turu ayarlamış, otel.. "Yahu zaten her şey dahil.. Bir de bedava tekne turu" dediğimde Serkan "Otelde kalsalar, saatlerce bedava yeme içmelerinin maliyeti ortalama 15 dolar.. Oysa geminin taşıyabilecekleri kısıtlı. Bunu konuklar da biliyor. 'Bitti' deyince itiraz etmiyorlar. Böyle olunca tekne turu maliyeti adam başı 5 dolar. Yani bu turdan karlı çıkıyoruz" dedi..
Yani!.
Yani, Turizm Bölgesinde önce "Turizm Kafası" gerek.. Hem işletmecilerde, hem kamu görevlilerinde..
Yapmak çok güzel.. Muhteşem.. Ama daha önemlisi işletmek..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA