Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Moda’nın moda olduğu yıllar!..

Çocukluğum ve gençliğimde Moda'nın özel bir yeri vardır.. "Moda Plajı ilk denize girdiğim ve yüzmeyi öğrendiğim yerdir" dersem özetler belki.. Fransızca'dan aynen tercüme Moda Deniz Hamamları'ydı adı. Çoğul.. Çünkü iki kısım.. Bir yanı erkeklere, bir yanı kadınlara..
Denize girip, plajı çevreleyen kukaları aştığınızda görebilirdik ancak, kadınlar kısmını.. Bu yüzden de, sandal kiralayıp açıktan girmeyi tercih ederdik.
Akşam üzeri, Altıyol'daki evimizden Moda İskelesi'ne yürürdük..
Beş vapurunu karşılamak için..
Çünkü İstanbul tarafındaki kız liselerinin Dame de Sion başta öğrencileri o vapurla dönerlerdi. Delikanlılar olarak görevimizdi tabii karşılama işi..
Daha ileri senelerde yazlarım iskeleye 50 metrede Atıfet Sokak'ta geçti. Kuzen Doğan Şener'le.. Harika günler yaşardık.
Moda'nın hem de nasıl moda olduğu günlerdi.
Bir defa sosyete ordaydı. Moda Deniz Kulübü ve Lozan Plajı, tam sosyeteydi.
Cumartesi geceleri, Deniz Kulübü'nde smokin, tuvalet geceler düzenlenir, en ünlü sanatçılar çıkarlardı. Biz de 2 saatlik kiraladığımız sandalla yanaşıp dinlerdik denizden.. Bir yandan da içerdik..
Su tabii.. Paramız başka neye yeterdi ki..
Moda öyle modaydı ki o yıllar, hiç unutmam, Nuri Dayımlar, Ankara'da komşumuzdu.
Sarıyer'de bahçeli bir evleri vardı. Semiha Yengem, Moda'da bir apartmanın 100 metre karelik giriş katını almak için o muhteşem bahçeli villayı satmıştı.
Her ünlünün Moda'da evi vardı sanki..
Fenerbahçe ile Galatasaray derbi maçları öncesi Moda'da kampa girerlerdi. Hatta hatırlarım Mono Palas adlı pansiyonda bir defasında beraber kamp yapmışlardı..
Öyle güzel günlerdi onlar, her şeyi ile..
Bunları nerden hatırladım şimdi..
Ünal Özüak kardeşim bir kitap yazısı maillemiş bana.. "Modalı olmak bir ayrıcalıktır" diye başlıklayıp.. Modalı yazar çizer İzel Rozental "Moda Sevgilim" diye bir kitap yazmış. Onu anlatıyor Ünal..
Ünal da sıkı Modalıdır. Orda büyümüş, orda okumuş.. O heyecanla anlatmış kitabı..
Buyrun şimdi de Ünal'ı okuyun.. Sonra da kitabı alır, İzel Rozental'in keyfini sürersiniz.

***
Sanki birisi İzel beye (Rozental) "Yediğin içtiğin senin olsun bana gördüklerini, yaşadıklarını anlat" demiş. Yaşdaşım, komşumda oturmuş karakalem çizer gibi çalakalem Moda'sını yazmış.
O Saint Joseph'de, ben Kadıköy Maarifte okumuşum. Anlattıkları, daha doğrusu okurken yaşattıkları, anılarıma, yaşanmışlıklarıma dokundu. Kendisi karikatürist İzel Rozental'in Moda Sevgilim Yeniden kitabını okurken, teker teker Moda'nın simgeleri Koço Lokantası, Freréler Okulu Saint Joseph, Mimar Vedat Tek'in iskelesi, Emin Onat'ın evi, Mustafa'nın Çayırı gibi kent mobilyaları gözümde canlanıverdiler.
Kadınlar Hamamından "Annene söyle babanı da getirsin" diye kovulduğunda ergen olduğunu anlayan her Modalı delikanlının geçtiği yollardan geçmiş Rozental..
Levent Yüksel'in günümüze taşıdığı Orhan Veli'nin "Hani o Mualla'yı sandala atıp ..."şarkısı kıvamında delikanlı coşkusuyla Moda Kadınlar Hamamı önüne demir atmış. Rum kızlarıyla evcilik oynamış. Sandal sefaları akşamlarında Deniz Kulübü'nden gelen müzik ruhunun gıdası olmuş.
Rol modeli Mösyö Matalon'u Moda Deniz ve Lozan Kulüpleri briç dersleri özelinde anlatırken dönemin yüksek sosyete yaşamının karikatürünü ustalıkla çiziveriyor.
Kitap kapak fotoğrafındaki tramplenden jumping jack çekmişliğim olduğundan bana çok hitap etti o ayrı ama siz de okurken İstanbul'un en MODA semti özelinde dönemsel toplum değerleri arasında nostaljik anlar yaşayacaksınız. Neler anlatmıyor neler; Yıllardır ninelerimizin dilek adadıklarını sandığımız Moda'nın Koço'nun altındaki gizemli Aya Ekaterini'de aşka yer olmadığını öğreniyoruz. Meğerse burası Telli Baba'ya benzemez aşka dair hiçbir dilek tutmazmış.
Anneannemin Mektep Sokak'taki kâgir evi betonlaştırılırken geçici oturduğumuz Cem Sokağın adını ilk Türk karikatürcülerinden Cemil Cem'den aldığını ve bugün evinin cafe olduğunu yeni öğrendim.
Kitabın son sayfalarına gelirken Modalı olmanın ayrıcalık olduğunun ayırdına varıyoruz. Ünlü laf Moda için katmerli doğrudur. Hani nasıl derler "Modalı olmak üstüne siner insanın." Moda'lı her şeyin farkındadır.
Günümüze çıkarım yapacak olursak;
Modalıyı asla kandıramazsınız.
Moda'yı abartmıyorum bütün zamanların en Modalısı, kitapta yaşamından klipler okuduğumuz Haldun Taner bugün yazabilse böyle güzel, epik anlatırdı. Keşke Ömür ağabey (Göksel) Moda'da yaşadıklarını notalara dökse de şarkısını da dinlesek Moda'nın...
(Moda Sevgilim "Yeniden"/ İzel Rozental / Kırmızı Kedi Yayınevi)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA