Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

“Trump, Erdoğan’ı ikna etmek zorunda..”

Başlıktaki sözcük, Obama döneminde Dışişleri Bakan Yardımcılığı ve Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanlığı yapmış Antony J. Blinken'e ait.. Yani adam önemli..
The New York Times'da fevkalade ilginç bir makale yazdı. Oldukça uzun ve ayrıntılı. Ben, Türkiye ile doğrudan ilgili bölüme değineceğim.

***
Trump, IŞİD sorununun en hızlı şekilde bitirilmesi için Pentagon'a talimat verdi, biliyorsunuz.
Blinken "Yapılacak ilk iş Rakka'yı IŞİD'in elinden geri almak. Bugün ABD ile birlikte Rakka'yı muhasara eden güçler, Özgür Suriye Ordusu, Suriye Kürtleri ve Nato Müttefikimiz Türkiye. Suriyeli muhalifler ve Suriyeli Kürtleri silahlandırabilirsek Rakka kurtulur, Hilafet ilan eden IŞİD büyük darbe alır" diyor.
Ama Türkiye, sonunda PKK'nın eline geçtiği için Suriye Kürtleri'nin silahlanmasına ve IŞİD savaşına katılmasına şiddetle muhalif. O zaman nasıl olacak çözüm..
Blinken "Dışişleri Bakan Yardımcılığı yaptığım dönemde Türk meslektaşlarımla hep temasta oldum. Onları yakından tanıyorum. Trump'ın çözüm için Recep Tayyip Erdoğan'ı ikna etmesi, bunun için de tüm diplomatik yeteneklerini bir sanatçı gibi kullanması gerekir" diyor. Sonra Başkan'ın yapması gereken şeyleri madde madde sayıyor..
Okuyalım..
"1- Başkan Trump bugün için en acil işinin IŞİD'i yenmek olduğunu açıkça ifade etmeli. 'Rakka daha fazla bekleyemez' demeli.
2- Rakka'nın hızla kurtarılması için, ABD, Suriye Demokratik Güçleri'ni (SDG) silahlandırmak zorunda. Ama SDG'nin içinde Suriye Kürtleri de var ki, Türkiye bunlara yapılan her silah yardımının PKK'nın eline ulaştırıldığını söylüyor ve şiddetle karşı çıkıyor. Hatta bu durum Türkiye'de Amerika aleyhtarı bir algı yaratıyor. Amerikan Özel Kuvvetleri kaynaklarını sadece Rakka'yı geri almak için kullanmalı. ABD, hiçbir silahın, hiçbir şekilde PKK'nın eline geçip Türklere karşı kullanılmayacağına, Türkiye'yi inandırmalı. SGK'ya yapılacak silah yardımı sadece Rakka'yı geri almaya yetecek kadar olmalı.
3- SDG güçleri tamamen Rakka'da görevlendirilmeli ki, Suriye Kürtleri, Türkiye- Suriye sınırından uzak kalsınlar ve bu sınırda bir Kürt devleti ya da eyaleti kurmaya teşebbüs edemesinler. Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'ye bunu önlemek için girdi zaten. Başkan Trump, sınırda bir Kürt Bölgesine en önce kendisinin şiddetle karşı olduğunu açıklamalı
4- Türkiye IŞİD bölgesi El Bab'ı, Kürtlerden önce almak istiyor. Trump oradaki Türk askeri harekâtına yoğun bir hava desteği vermeli ve Türkiye- Suriye sınırında bir Tampon Bölge oluşmasında kararlı olduğumuzu ısrarla tekrarlamalı.
5- Trump, PKK savaşında Türkiye'ye desteğini misliyle artırmalı, Kandil'deki PKK liderlerinin saklandıkları deliklerin belirlenmesine Türkiye'ye yardım etmeli.
6- Ve nihayet, Başkan geçen hafta imzaladığı IŞİD'in ekmeğine yağ süren "Göçmen Kararnamesi"ni yeniden gözden geçirmeli.
***
Blinken'in yazdıkları ilginç değil mi?.
Rakka'nın düşmesi ve IŞİD'in en büyük darbeyi yemesi için, PKK ve Kuzey Suriye'de PKK kontrollü Kürt Bölgesi konularında Erdoğan'ın ikna edilmesi gerçekten şart.. Ama yeter mi, bilemem..
Eski Dışişleri Bakan Yardımcısının tek kelime söz etmediği bir de Fetö konusu var.
Bana sorarsanız, Trump asıl o konuda Erdoğan'ı ikna edecek bir şeyler yapmak zorunda..

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA