Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HINCAL'IN YERİ HINCAL ULUÇ

Habersiz “haber” kanalları!..

Haber kanalları ile ilgili eleştirilerime geçen hafta başlamıştım. Gelişmeler, başka konuları öne çekince, devamı bugüne kaldı.
Televizyonda izlediğim şeyler çok az.
Hafta sonları maçlar.. Orda da artık amaç maç seyretmekten çıktı. Futbol o kadar kalitesiz ve o kadar sahtekârca oynanıyor ve hakemler öyle dökülüyor ki, o çok üzerinde durdukları o "Marka değeri" var ya, "Sıfır.."
Ne seyredecek maç var, ne takım, ne de bir büyük futbolcu. Maksat arkadaşlar bir araya geliyor, eğleniyoruz.
Öğleden sonraları evde okuma saatlerimdir. Gazete, dergiler.. Okurken TRT Müzik eşlik eder.
Bir de yatarken, kaydeder izlerim.. Jimmy Fallon şov.. Uykuya keyifli dalmamı sağlar.
Bunun ötesinde..
Sabahtan öğleye kadar ofiste haber kanalları önümde açık olur. Evde olduğum saatlerde de, belli başlı haber kanallarını dolaşırım, "Ne var, ne yok" diye.. Önemli bir şey varsa, yazılar kırmızıdır zaten. Bakarım. Önemli bir gelişme ise öbür haber kanallarına da bakarım, daha fazla ayrıntı, görüntü var mı diye..
Bu sebeple de TV eleştirilerim, haber kanalları, maç yayınları, TRT Müzik üzerinde yoğundur.

***
Haber Kanalları'nın yetkililerine, yani patron, Ceo, Genel Müdür, Genel Yayın Müdürü dahil anlatamadığım bir şey var.. Çoğu da dostum onların üstelik..
"Haber kanalı, 'Alt Yazı' demektir.
Haber kanalı, ülkesinde ve dünyadaki gelişmeleri merak eden insanlar, genelde iş adamları, iş kadınları içindir. Evde boş oturan ve vakit geçirmek için TV açanlar, dizi izlerler. Tiryaki de olurlar. Yer yerinden oynasa dizilerinden ayrılmazlar.
Çalışan adamın vakti azdır. Ekran başında saatlerce kalamaz. Hatta çoğu zaman, bir bakar geçer, "Var mı önemli bir şey" diye. Ya da aklında bir olay vardır. "Ne oldu" diye açar, Haber Kanalını.. "Trump Cumhurbaşkanımıza ne dedi" diye merak eder mesela. Ya da "Falanca maç kaç kaç bitmiş?."
Bu sorunun cevabı o haber kanalının alt yazılarında olmalı ve merak ettiği haberi veren cümle, üç dört dakika içinde önünden geçmelidir.
Üç, dört dakika!.
Yani, o alt yazılar büyük bir titizlikle hazırlanmalıdır. Az.. Öz.. Yeni.. En çok merak edilen..
Bir örnek vereyim kendi kanalımız aSpor'dan.. Bir önemli voleybol maçının sonucunu öğrenmek için tıkladım.. Alt yazılar için hazırladıkları döner loop tam 14 dakika sürdü.. 14 dakika.. Hava durumu da verdi aSpor, dolar, euro fiyatlarını da.. Yahu spor kanalında bunların ne işi var?. 14 dakika süren loop olur mu?. Bir maç sonucu için 14 dakika bekleyebilir mi, işi gücü olan adam?.
Ve acısı.. O 14 dakika içinde alttan geçen yığınla palavranın arasında asıl "Haber" voleybol maçı yoktu.
Bir başka önemli spor kanalı..
"Dursun Özbek / İki nokta üst üste" diyorlar mesela ve arka arkaya tam 15 cümle.." Adam ne demişse, her cümlesini başına "Dursun Özbek" yazmışlar, al sana alt yazı.. O da kendi haberleri değil ha.. Ya bir gazete röportajından yürütmüşler, ya da kulübün sitesinden, o gün çıkan dergisinden falan..
Bir daha bir şeyi merak edip o kanala bakar mısınız?.
Tam bir felaket, tam bir utanç alt yazılar..
Bu alt yazı konusu çok önemli.. Kanal yöneticilerinin kafalarına sokabilmek umudu ile ayrıntılı yazıyorum.. Yarın da devam edeceğim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA