Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Ürkek çocuğu eleştirmeyin

Arkadaşları teneffüste kızımı sürekli rahatsız edip tartaklıyorlarmış. Kendini koruyamayan ürkek bir çocuk. Ne yapmamı önerirsiniz? A.N./Isparta

Çocuğunuzun ürkek olmasının birçok nedeni olabilir. Öncelikli neden; anne-babanın sakin ve çekingen yapıda olmaları ya da diğer aile bireylerinde de bu tarz davranışların görülmesi olabilir. İkinci neden ise; çocuğun çok fazla kurala, sürekli eleştiriye ve yaşıtlarıyla kıyaslanmaya maruz kalmasıdır. Aynı şekilde her şeyi kafasına takan, kaygılı anne-babaların çocukları da ürkek olabilir. Çocuğunuzun bu durumu atlatmasını istiyorsanız, öncelikle eleştirmekten vazgeçin ve hata yapmasına fırsat verin. Çocuğunuzu sosyal ortamlara zorla sokmaya çalışmayın. En önemlisi; başka çocukların ona zarar vermesini kriz haline getirmeyin. Kızınıza savunma sporlarını öğretin; karate, judo, aikido gibi... Babası ise kızınızın kendi yaş grubundaki erkek çocuklardan kendisini nasıl savunacağına dair taktikler verebilir. Kızınızı hissettirmeden takip edin. Gerekirse, bu konuyla ilgili olarak öğretmenini bilgilendirin ve yardım isteyin.

Tuvalet alışkanlığı önemli

3.5 yaşındaki kızım mutfağın bir köşesine çişini yapmış. Kızımın bir sorunu olabilir mi? N.Ç./Uşak

Çocuklar için; 2-4 yaş arası kakayı, çişi tutup bırakmak değişik bir duygudur. Ayrıca nörolojik gelişimini de göz ardı etmemek gerekir. Çocuğun 5 yaşa kadar arada sırada altına kaçırması gayet normal. Ancak bu durum sürekli hale gelirse, rahatsız edici ve hastalık olarak değerlendirilebilir. Büyük ihtimalle kızınız ya çişini tuvalete yetiştirememiş ya da oyun oynarken dalmış olabilir. Üzerinde çok durmayın. Evinizde tuvaletinizin kapısı ve ışığı olabildiğince açık olsun.

Ritm dersleri aldırın

İlkokula giden oğlum 'atlet' kelimesini 'ataelt' diye yazıyor. Bu bir sorun mudur? O.K./Rize

İşitsel sıralama ve bütünlemeyle ilgili bir sorunun işaretçisi olan bu tip hatalar dikkate alınmayabilir. Ancak bunu en az 10 kelimeden fazla kelimede yapıyorsa, dikkat etmek lazım. Bu hataları, özellikle kendi kendine heceleyerek yazarken yapıyorsa dikkatli olun. Aslında çocuk atlet kelimesini yazarken her sesin sırasını karıştırır. Haliyle sıralar karışınca da bu tarz hatalar yapmaya başlar. Çocuğunuza öncelikle; önce ve sonra kavramlarını öğretin. Ayrıca ritm dersleri aldırın. Mutlaka sıralama becerisini geliştirin. Örneğin; kalem kelimesini yazmadan önce sesleri tek tek çıkararak sırayla söylemesini isteyin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA