Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Cinsiyet farkını anlatın

5 yaşındaki oğlum, kız arkadaşının çamaşırını indirmiş. Sonra da birbirlerine cinsel organlarını göstermişler. Kızın annesi şikayet etti, ne yapmalıyım? R.M./Konya
Özellikle 4-6 yaş arası; cinselliğin sorgulandığı bir dönemdir. Özellikle 'çok ayıp', 'gösterilmez', 'söylenmez' gibi söylemler çocukta merak uyandırır. Ayrıca çocuklar bu yaş aralığında; kızlar ve erkekler arasındaki farkı, saklı olan şeyle anlamaya çalışırlar.

OLAYLARI ABARTMAYIN
4-6 yaş arasındaki çocukların birbirlerine 'saklı' olan şeyleri göstermeleri, bir sırrı paylaşmak gibi bir şeydir. Dolayısıyla çocuğunuz, cinselliği sizin gibi algılamaz. Çocuğunuza abartmadan ama basit bir dille kız ve erkek arasındaki farkı açıklayın. Ayrıca cinsel organını da; burun, bacak, saç gibi bir organ olarak tanımlayın. Yaşanan bu olayı abartarak ya da üzerinde durarak fazla dikkat çekmeyin. Bu arada çocuğunuzu izlemeyi de ihmal etmeyin. Eğer bu konuya çok fazla odaklanırsa bir uzmandan destek almanızı öneririm.

SPOR ÖZGÜVENİ GELİŞTİRİR
Aikido, karate, judo, tekvando gerçekten çocuklara önerilebilecek bir spor mu? K.N./Artvin
Genelde anne-babalar bu sporların çocukları daha kavgacı, daha geçimsiz ve huysuz yapacağını düşünürler. Ancak bu sporlar, amaçlarına uygun kullanılırsa çok faydalı olabilir. Özgüven sorunu olan ya da yaşıtlarından sürekli dayak yiyen çocuklar için en uygun spor aikidodur.

TERSTEN YAZMAYI ABARTMAYIN
İlkokul1. sınıfa giden kızım bazı harfleri ve rakamları ters yazıyor. Bu bir sorun mudur? H.P./Bursa
Özellikle ilkokul 1. sınıfta 'b-d-p-3-5-4-7-6-9' yazılımlarıyla ilgili ters ya da yanlış yazmalar söz konusu olabilir. Bunun nedeni, beynin görsel algı kısmının geç olgunlaşmasıdır. Ancak bu sorunlar genellikle öğretim yılının ikinci döneminde biter. Eğer çocuğunuz Mart-Nisan döneminde ters yazmaya devam edip noktalı harfleri karıştırıyorsa ciddi bir sorunun işareti olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA