Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Dolar El Kaide kadar tehlikeli

Amerikan Hazine Bakanı Tim Geithner ve Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke verdikleri beyanatlarda sürekli "güçlü dolar" istediklerini belirtiyorlar.
Ama Amerikan ekonomisinin bu iki tepe yöneticisinin isteklerinin tam aksine dolar değer kaybediyor.
Doların değeri bu yıl ne kadar düştü derseniz… Yılbaşından bu güne dek geçen sürede dolar, "euro, yen, sterlin" para sepeti karşısında yüzde sekiz oranında geriledi.
Gelelim doların niye değer kaybettiğine… 2008 krizinin ardından yüzde 10'a yaklaşan işsizlik oranını düşürebilmesi için, Amerikan ekonomisinin ihracat yapması gerekiyor.
Zira kendisi dev bir pazar olsa bile, sadece iç pazara üretim yapan hiç bir ekonomi istihdamı arttıramıyor. İşte bu nedenle ihracata bağlı olarak istihdamı çoğaltmak için ABD'nin de rekabetçi bir döviz kuruna ihtiyacı var.
Dolayısıyla Amerikan parasının patronları, doların değerini düşürüp, Amerikan mallarını ucuzlatarak ihracatı arttırmayı hedefliyorlar.
Anlayacağınız "güçlü dolar" mottosunun ardında, aslında ihracata rekabet gücü verecek bir dolar politikası izliyorlar. Bu politikanın gereği de tabii gevşek para politikası oluyor.
Peki Amerika kazanmaya çalışırken kim kaybediyor? Bu gevşek para politikasının faturası kime çıkıyor?
Bunun faturası, gelişmekte olan ülkelere enflasyon olarak çıkıyor. Çünkü ABD, düşük faiz politikası izleyerek ve sürekli para basarak gelişmekte olan ülkelere yönelik sıcak para akımına neden oluyor. Aşırı dolar girişi, bu defa başta Çin, Brezilya ve Türkiye olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin paralarını değerlendiriyor.
Paranın değerlenmesi, gelişmekte olan ülkenin rekabet gücünü azaltıyor. Ve ABD'nin ekonomik sorunu, para politikası üzerinden gelişmekte olan ülkelere aktarılıyor.
İşte bu nedenle de Amerikan Doları, El Kaide kadar tehlikeli hale geliyor. Çünkü dün öldürülen Usame Bin Ladin'in ardından, Asya ve Ortadoğu'da öngörülen jeopolitik istikrar nedeniyle ham petrolün varili ancak bir dolar gerileyebildi. Oysa Amerikan Merkez Bankası'nın izlediği gevşek para politikası, ham petrolün fiyatını yüzde elli oranında yükseltti. Anlayacağınız bütçe açığı fazla olan ve devlet borçları yükselen Amerika'nın parası dolar, küresel ekonomi için El Kaide kadar riskli görünüyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA