Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Halk çocukları Merkez Bankası'nı daha iyi yönetiyor

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün, gecelik borç verme faiz oranını bir puan geriletti. Böylece faiz koridorunu daraltarak gecelik borç verme faiz oranını yüzde 12.5'ten yüzde 11.5'e düşürdü. Politika faizi olan bir haftalık repo ihale faiz oranını ise yüzde 5.75'te sabit bıraktı.
Peki Merkez Bankası niye gecelik borç verme faiz oranını düşürdü? Düşürdü çünkü dünyadan iyi işaretler geldi. Yunanistan'da gerginliğin kısmen azalması, Çin Merkez Bankası'nın munzam karşılıklarını geriletmesi ve ABD ekonomisinden gelen olumlu haberler, hepsi birden küresel piyasalarda olumlu bir etki yarattı.
Bir de Türkiye ekonomisinde izlenen disiplinli maliye politikasının yılın ilk ayında iyi sonuçlar vermesi ve bütçe fazlasının geçen yıla göre yüzde 70 artması enflasyon beklentisini azalttı. Zira bütçesinde sorun olmayan bir ekonomide enflasyonun yükselmesi de zorlaşır.
İşte bütün bu etkenleri dikkate alan Merkez Bankası, gecelik borç verme faizlerini bir puan gerileterek paranın fiyatını ucuzlattı. Böylece ekonominin büyüme ve istihdam yönünde gelişmesine olanak sağladı. Ayrıca dünyada paranın fiyatı çok düşükken Türkiye'de faiz lobisinin baskısıyla faizi yüksek tutmak da zaten açıklanabilir bir uygulama değildi.
Gelelim faiz koridorundaki daralmayla ilgili yapılan yorumlara... Faiz lobisinin elemanları, Merkez'in faiz indirimi karşısında hayli şaşırdılar. Hatta bu hamleyi hiç beklemediklerini itiraf ettiler. Merkez Bankası'nın faizleri yükseltmesi için dövize yaptıkları spekülatif atakların çok etkili olduğunu ve Merkez'i korkuttuklarını zannetmişlerdi. Ama Merkez, lobinin ataklarına dayandı ve onu püskürttü. Şimdi de faizleri düşürerek lobinin Türkiye ekonomisine bugüne dek verdiği zararları telafi edecek Merkez.
Gelelim faiz lobisinin elemanlarının durumuna... Hatırlayacaksınız AK Parti hükümetleri, Merkez Bankası'nın başına kendi istedikleri yöneticileri bir yıl öncesine kadar atayamadı. Bir önceki Cumhurbaşkanı hükümetin adaylarını inatla geri çevirdi. Sonunda Hükümet, faiz lobisinin desteklediği yüksek faiz-düşük kur politikasını savunanlarla çalışmak zorunda kaldı. Böylece ekonomide kaynak dağılımını bozan yüksek faizdüşük kur politikası on dört ay öncesine kadar devam etti.
Faiz lobisi kazandıkça kazandı. Dünyadaki ucuz parayı hep birlikte Türkiye'ye aşırı fiyatlardan sattılar. Bir de Türkiye'yi sürekli ithalata zorladılar. Ama daha sonra, faiz lobisinin istemediği halkın çocukları Merkez'in başına gelince işler farklılaştı. Yüksek faiz-düşük kur politikası değişti ve faiz lobisi Merkez Bankası'na savaş açtı. Hatta Merkez'in son dönemde izlediği faiz koridoru politikasını anlayamadıklarını bile ileri sürdüler bunlar. Ama nafile, sonunda bu politikayı anlamak, daha doğrusu kabullenmek zorunda kaldılar. Çünkü Merkez'i yöneten halkın çocukları başarılı oldu! İşte dün, gecelik borç verme faizlerinin bir puan indirilmesi, Merkez'in politikasının başarılı olduğunu herkese gösterdi.
Anlayacağınız, faiz lobiciği yapan ve kendilerini elit zanneden bazıları, iyi eğitimli halk çocukları karşısında yenildi. Daha da ötesi "biz olmazsak Hazine ve Merkez Bankası yönetilemez" diyenler, halkın çocuklarından iyi bir ders aldı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA