Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Obama ve Romney... Hangisi kazanacak?

ABD başkanlık seçimleri 6 Kasım'da yapılacak. İşte bu seçimin yüz yüze ilk tartışmasında adaylar bugün Denver Üniversitesi'nde karşı karşıya gelecek. Adaylar ardından ikinci yüz yüze tartışma için 16 Ekim ve son tartışma için de 22 Ekim'de karşılaşacaklar.
Peki adayların ekonomik vaatleri neler?
Demokrat Parti adayı Barack Obama, "2016 sonuna kadar imalat sanayisinde 1 milyon yeni istihdamın sağlanacağını, küçük işletmelerden ve işçiden 18 vergi kaleminin kalkacağını, milyoner ve milyarderlerden biraz daha fazla vergi alınacağını, ABD'nin Afganistan'da savaşa son verip 2014'te çekileceğini, savaşa verilen para yerine yol, köprü, okul yapılacağını, temiz enerjiye yatırım yapılacağını, kolej ücretlerinin yarıya indirileceğini, kolej öğrencilerinin ailelerine 10 bin dolar vergi indirimi yapılacağını, 100 bin yeni matematik ve yeni teknoloji, mühendislik öğretmeni alınacağını, düşük bir ücretle sağlık hizmetini yaygınlaştıracağını vaat ediyor.
Peki Obama'nın rakibi Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney ABD halkına neler vaat ediyor?
O da, "marjinal vergi oranlarında yüzde 20 indirim yapılacak, kurumlar vergisi yüzde 35'ten yüzde 25'e inecek, 200 bin doların altındaki faiz, temettü ve ticari kazançtan vergi alınmayacak, bürokrasi azalacak, devlet küçük, basit ve akıllı olacak, kamu harcamaları milli gelirin yüzde 20'sini aşamayacak ve ABD'ye özellikle Pasifik'te yeni pazarlar açılacak" diyor.
Bu vaatlerin ardından gelelim kamuoyu yoklamalarında çıkan sonuçlara...
USA Today/Gallup'un seçilmiş çeşitli gruplara göre 24-27 Eylül 2012'de yaptığı araştırma sonuçlarında, Obama 10 puan önde gidiyor. Çünkü orta gelirli ABD seçmeninin yüzde 53'ü Obama'yı, yüzde 43'ü Romney'yi destekliyor.
Yine aynı kamuoyu yoklamasına göre, kadınların yüzde 57'si Obama, yüzde 35'i Romney, erkeklerin yüzde 35'i Obama, yüzde 51'i Romney, küçük işletme sahiplerinin yüzde 47'si Obama, yüzde 47'si Romney, yüksek gelir gruplarının yüzde 20'si Obama, yüzde 75'i Romney, yatırımcıların yüzde 26'sı Obama, yüzde 67'si Romney, etnik azınlıkların yüzde 67'si Obama, yüzde 25'i Romney diyor.
Tabii bu gruplar içinde en önemli olanı orta gelir grubu. Çünkü bu grubun desteklediği aday ABD'de genellikle seçimi kazanıyor.
Anlayacağınız eğer seçmen tercihlerinde önemli bir değişiklik olmazsa Beyaz Saray'da Barack Obama dört yıl daha başkan olarak oturacak. Çünkü orta gelirli ABD seçmeninin yüzde 53'ü Obama'yı, yüzde 43'ü Romney'yi destekliyor.
Obama'nın fakirlerin yanında duran ve barışı öne çıkartan bir politika izlemesi sonucunda ABD başkanlığını kazanması halinde bu seçim dünya için de, Türkiye için de iyi olacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA