Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Faiz lobisi soykırımcı mı?

Türkiye ekonomisinde beklentilerin aksine ihracat artıp da cari açık azalınca faiz lobisinin asabı bozuldu.
Önce Avrupa'daki krizi kullandılar.
Türkiye Avrupa'ya ihracat yapamayacak ve batacak diye ortalığı karıştırmaya çalıştılar ama olmadı.
Türkiye, Avrupa yerine Asya, Afrika ve Ortadoğu'da yeni pazarlar bularak ihracatını geçen yıla göre yüzde 13.4 çoğalttı. Ardından Türkiye'de faizler geriledi. Ve faiz lobisi bu yüzden gitti Türkiye'yi ABD Senatosu'na şikâyet etti.
ABD Senatosu'na, "Türkiye, İran'a altın ihraç ediyor, bu yolla dış ticaret açığını kapatıyor. Aman bu altın ihracatını durdurun.
Yoksa cari açık azalırsa para kazanamayacağız" dediler. Pek çok ABD firmasının her türlü malı İran'a satmasını görmezden gelen ABD Senatosu, lobinin şikâyeti üzerine İran'a altın ve kıymetli metal transferini yasakladı. Halbuki US Census Bureau'nun verilerine göre, dört yıldır ABD firmalarının, ülkeden İran'a doğrudan ihracatı 1.4 milyar doları buluyor. 2012'nin ilk dokuz ayında da bu ihracat rakamı 212.4 milyon dolara ulaşıyor. Bir de çokuluslu ABD şirketlerinin diğer ülkelerdeki branşlarından İran'a sattıkları mallar var ki, bunların tutarı belli değil.
Yine Almanya "Federal Foreign Office" verilerine göre de Almanya'nın son dört yılda İran'a ihracatı 14.5 milyar euroyu buluyor. 2011 ihracatının 2.2 milyar eurosunu ileri teknoloji ürünleri oluşturuyor. Hal böyleyken, faiz lobisi, Türkiye'yi ABD'ye şikâyet ederek Türkiye'nin dış ticaret dengesini ve dolayısıyla ekonomisini bozmak istiyor ama İran'da da soykırıma kalkışıyor.
Çünkü İran gibi ülkelere uygulanan ekonomik yaptırımlar o ülke insanlarının başta çocuklar olmak üzere sağlık ve gıda ihtiyaçlarının karşılanmasını engelleyerek ölümlerine neden oluyor. Bu nedenle de bu türden ekonomik yaptırımlar dünyada artık "yeni soykırım" olarak tanımlanıyor. Hatta 12 Mayıs 1996'da Dışişleri Bakanı Madeleine Albright'ın, CBS televizyonuna verdiği röportajda, ABD çıkarlarını korumak amacıyla uygulanan ekonomik yaptırımlar nedeniyle Irak'ta 500 bin çocuğun öldüğünü kabul etmesi açıkça BM'nin soykırım tanımına giriyor. (Kaynak: Geoff Simons, Imposing Economic Sanctions, s.179) İran'ın insani ihtiyaçlarının önemli kısmını sınır komşusu Türkiye'den sağladığı düşünülürse, şimdi aynı ekonomik yaptırımlar nedeniyle İran'da çocuklar ölecek. Türkiye'yi altın ihraç ediyor diye Amerikan Senatosu'na şikâyet eden ve İran'a altın ihracını yasaklatan faiz lobisinin İran'da yol açacağı soykırımdan etkileneceğini hiç sanmıyoruz. Onun derdi yüksek faizden para kazanmak.
Bunlar katliama alışık zaten.
Dedeleri, geçmişte aynısını Ermenilere, Dersimlilere yapmıştı. Hatta "Reel faizler sıfıra yakın olsun" dediğinde, Başbakan Erdoğan'ın seçim konvoyuna da suikast yapılmıştı.
Önceki gün bir CHP'li milletvekili gönderdiği elektronik postada "İran'a altın satmanın ne kadar yanlış olduğunu" anlatıyordu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA