Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altın fiyatlarında İran sorusu

Altın fiyatlarında tahminler yeniden yükseliş yönünde değişti.
Hatırlayacaksınız geçen yıl sonuna doğru ABD Merkez Bankası para politikası kurulunun bazı üyelerinin parasal genişlemeye karşı görüş bildirmeleriyle altın fiyatlarında beklentiler düşüş eğilimine girmişti.
Fakat son günlerde pek çok analist, düşük faiz oranları ve merkez bankalarının parasal genişleme politikasını devam ettirecekleri beklentisinde.
İşte bu nedenle altına talebin artacağı düşünülüyor. London Bullion Market Association'ın tahminine göre altının onsu (31.1gr) 2013'te 1.913 dolara kadar yükselebilir. Hatırlayacaksınız altın en yüksek nominal değerine Eylül 2011'de ulaşmıştı ve onsu 1.920 dolara yükselmişti.
Gelelim altının enflasyondan arındırılmış reel değerinin ne olabileceği hesabına... Sovyetler Birliği'nin 1980'de Afganistan'ı işgalinin ardından oluşan fiyatlar dikkate alınıp enflasyondan arındırıldığında altının ons fiyatının günümüzdeki değeri 2.500 dolar olarak hesaplanıyor. Tabii bu hesap altının uzun dönemde enflasyona karşı koruyucu olmadığını da bize gösteriyor. Peki 2013'te altın fiyat beklentisi hangi bant içinde düşünülüyor?
Analistlere göre altının ons fiyatı 2013'te 1.529 ile 1.913 dolar alt ve üst sınırları içinde oynayabilir. Ortalama fiyatın ise 1.753 dolar olacağı tahmin ediliyor. Gelelim altın fiyatlarında İran sorusuna... Bazı analistler İran'ın petrol ve gaz satışlarında dolar transferinin bankalar üzerinden yapılamaması nedeniyle Çin ve Hindistan'ın İran'a petrol ödemelerini doğrudan altınla yapmasının altın fiyatlarını etkileyeceğini tahmin ediyor. "Acaba İran büyük tutarlarda altın satar mı?" sorusu gündeme geliyor. Çünkü İran'ın elindeki altınla bir süre sonra mal almak istediğinde büyük tutarlarda satışa geçebileceği düşüncesi altın fiyatlarını etkiliyor. İşte bu nedenle bazı analistler altın fiyatlarında hızlı yükseliş beklemiyor. Gelelim Türkiye'de altın fiyatlarına... Türkiye'de altın fiyatları küresel fiyatların yanında döviz kurundan da etkileniyor. Cumhuriyet altını fiyatlarını ele alırsak, serbest piyasada 2012 başında Cumhuriyet altını satış fiyatı 637 liraydı, dün akşam üzeri 643 liradan işlem gördü. Dolayısıyla Cumhuriyet altını fiyatlarında geçen yıla göre pek fazla bir değişme olmadı.
Peki bütün bunlara rağmen "altın alınır mı?" sorusu akla gelebilir.
Diğer ülkelerin riskini almaktansa Türkiye'nin riskini satın almak akılcıdır.
Ama bir miktar altın bulundurmak portföyün değerini dengelemek için gerekli olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA