Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Kıbrıs'ın ardından Malta batarsa ne olur?

Güney Kıbrıs vergi cenneti olarak biliniyordu ve battı. Avrupa Birliği bu ülkenin bankalarını kurtaracak ama ihtiyaç duyulan paranın tümünü vermekten kaçınıyor. İhtiyaç duyulan paranın ancak 10 milyar eurosunu veriyor, kalan 6 milyar euronun ise mevduat sahiplerinden tahsilini istiyor.
G.Kıbrıs bankalarında toplam 26.8 milyar euro mevduat bulunuyor. Bunun 15.4 milyar euroluk kısmını Rusların mevduatları oluşturuyor.
O halde bu kurtarma planından en çok Rusların olumsuz etkileneceği açıkça ortaya çıkıyor.
G.Kıbrıs, Akdeniz'deki tek vergi cenneti değil. Yine bir ada devleti olan Malta da vergi cenneti olarak biliniyor. O da Kıbrıs gibi hem AB'ye üye hem de euro kullanıyor.
Bildiğiniz gibi vergi cennetlerinde yabancı yatırımcılardan vergi alınmıyor ya da az vergi alınıyor. İşte bu nedenle pek çok para sahibi vergi cennetlerinde yatırım yapıyor. Fakat hiç batmayacağı düşünülen vergi cennetleri batıyor. İşte G.Kıbrıs battı ve insanlar durup dururken mevduatlarının bir kısmını kaybedecek.
Peki G.Kıbrıs'ın ardından yine bir vergi cenneti olan Malta batar mı? Elimizde kesin veri yok ama IMF en son konsültasyon raporunda Malta'yı uyarıyor. Yabancı mevduat sahiplerinin çok olması nedeniyle dış şoklara açık olan bu ülkenin banka sermayelerini güçlendirmesini ve mevduatı şoklardan koruyacak önlemler alınmasını istiyor. Demek ki bu ülkenin bankacılık sistemi dış şoklara karşı kırılgan durumda.
Tabii hemen akla şu soru geliyor: Malta'da uluslararası yatırımcıların mevduat ve yatırım fonu olarak bulundurdukları para ne kadar?
Uluslararası yatırımcıların Malta'daki paralarının toplamı 46 milyar euroyu buluyor. Bu tutarın 26 milyar eurosunun mevduat olduğu biliniyor. Bu, G.Kıbrıs'taki uluslararası yatırımcıların mevduatıyla yaklaşık aynı.
O halde Malta bir dış veya iç şok gelip battığı takdirde, AB Kıbrıs'ta uyguladığı kurtarma planının benzerini uygulayabilir. Böyle bir batış halinde uygulanacak plandan Kıbrıs'ta en çok Ruslar zarar görürken, Malta'da Türkiye'den giden yatırımcılar zarar görebilir. Çünkü Türkiye'den giden pek çok yatırımcının Malta'da şirket kurup paralarını Malta bankalarında değerlendiği ileri sürülüyor. Hatta Türkiye'den özel sektörün bir cepten bir cebe (back to back) kredileri Malta'dan çok miktarda kullandığı biliniyor. Yine bazı büyük bankaların bavulla Kuzey Kıbrıs üzerinden Malta'ya para taşıdığı ileri sürülüyor.
Neye ve kime dayanarak bunu söylüyoruz? Hatırlayacaksınız geçenlerde bir büyük bankanın Lefkoşa şube müdürü 6 milyon lirayla kayboldu. Sonra anlaşıldı ki, banka, bavulla Kıbrıs'a para taşıyormuş. Bunu açıklayan da Kıbrıs Maliye Bakanı Ersin Tatar oldu. Ona göre, Türkiye'den bavulla Kıbrıs'a taşınan para daha sonra vergi cenneti Malta'ya gönderiliyormuş. Anlayacağınız, eğer G.Kıbrıs'ın ardından Malta da batarsa pek çok Türkiyeli yatırımcı mağdur olabilir. Bazıları Türkiye'de vergi vermeyelim derken birdenbire Malta'yı kurtarmak için ağır bir vergiyle karşılaşabilir. Aman dikkat.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA