Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Altın alınır mı, satılır mı?

Altın fiyatlarının kısa dönemde yükseleceği beklentileri iyice zayıfladı. Çünkü Güney Kıbrıs'taki banka krizi şimdilik çözüldü. Bu da altının ons (31.1 gram) fiyatını son sekiz günde 1605 dolardan 1543 dolara kadar düşürdü.
Peki bundan sonra altın fiyatları nasıl gelişebilir? Önce altın fiyatlarının artmasını destekleyecek olayları sıralayalım.
Hemen belirtelim ki, AAA not seviyesindeki ülke bonolarının miktarı yüzde 63 azaldı. Fitch, Moody's ve Standart and Poor's 2007'de 11 trilyon dolarlık bonoya AAA notu verirken, bu tutar şimdi 4 trilyon dolara geriledi. Bu duruma bakarak, beş yıl önce daha öngörülebilir bir dünya ekonomisi vardı diyebiliriz. Şimdi ise durum kaotik. Bu nedenle de gelişmekte olan ülke merkez bankalarının bono yerine altına yönelmesi kaçınılmaz oluyor.
Altın fiyatlarını destekleyecek diğer bir etken de rezerv para birimlerinden biri olan euroya güvenin azalmış olması. Gelişmekte olan ülkelerin bu nedenle döviz rezervlerinde tuttukları euroları elden çıkartıp altına yöneltmeleri düşünülebilir.
Hatta 2020'de euro bölgesinin dağılacağını ileri sürenler bile var. Goldman Sachs ekonomistlerinden Jim O. Neill euronun 2020'de var olmayabileceğini söylüyor. O halde bu belirsizlik nedeniyle de orta vadede altına yatırım çoğalabilir.
Ayrıca Güney Kıbrıs'ta yaşanan bankacılık krizi şimdilik çözümlenmiş olsa da banka mevduat sahiplerinde kalıcı bir tedirginlik yarattı. Bu nedenle de altın, dünyada mevduat riskini dengeleyen bir araç olarak kullanılmaya devam edecek gibi görünüyor. İşte bütün bu olumlu bekleyişler nedeniyle altının kısa dönemde fiyatı azalsa da bir süre sonra artacağı ileri sürülüyor. Hatta Eylül 2013'te eğer bir ons altın 1.800 doları bulursa, ardından 2.600 dolara kadar çıkacağı düşünülüyor.
Gelelim altın fiyatlarının gerilemesine yol açan olaylara... Bunlar da sırayla şöyle...
ABD ekonomisinde büyüme hızının 2013'ün ilk üç ayında yüzde 2.5 düzeyinde tahmin edilmesi, ABD'ye yabancı sermaye girişinin çoğalması ABD dolarını olumlu etkiliyor. Doların değerinin artması da altın fiyatlarını aşağıya doğru çekiyor.
Yine ABD enerji ithalatının kaya gazı üretimi nedeniyle azalması ABD dış ticaret dengesini olumlu etkiliyor ve bu da tabii doları pozitif etkiliyor. Dolara pozitif etki yapan bu değişkenler neticede altın fiyatlarını aşağıya ittiriyor. İşte bu nedenle, altının ons fiyatının 1.400 dolar düzeyine ineceğini ileri süren tahminciler var.
Yatırım bankası Goldman Sachs ise ABD ekonomisinin olumlu gelişme göstermesi nedeniyle altın fiyatları tahminini en son yaptığı revizyona göre 2013'ün ikinci yarısı için 1 600 dolar, 2014 için 1.450 dolar olarak düşünüyor. Bütün bu beklentilerin yanında dün Japon Merkez Bankası'nın varlık alımını 7 trilyon yen, yani yaklaşık 74 milyar dolar artıracağını söylemesi ve enflasyon hedefinin yüzde 2 olacağını ileri sürmesi altın fiyatlarının yine artmasına neden olabilir. Yine Kuzey ve Güney Kore arasındaki gerilim altına talebi çoğaltabilir.
O halde ne yapmalı? Altını olanlar, ellerinden bu altınları zararına çıkarmamalı. Çünkü bu dönemde yaşanan fiyat hareketi kısa vadeli olarak düşünülüyor. Beklemekte fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA