Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

CHP nerede? Çok fazla altın ithal ediyorlar

Dün Merkez Bankası, borç verme faizlerini yüzde 6.50'den yüzde 7.25'e yükselti. Böylece faiz lobisinin istediği oranda olmasa da bu artışla lobinin baskısına cevap verdi. Merkez yaptığı açıklamada aslında ilginç bir konuya değindi ve cari açığın altın ticareti hariç yatay seyrettiğini söyledi.
Bu konu önemli.
Çünkü geçen yıl altın üzerine büyük bir tartışma yaşamıştık. Şimdi bu altın konusunu ele alalım.
ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke "Altın fiyatlarından kimsenin anlamadığını" söyledi. Söyledi, çünkü altının onsu 1.180 dolara kadar gerilediğinde, Japonya'dan gelen haberler üzerine ons fiyatı 1.338 dolara yükseldi. Bazı uzmanlar, fiyatı gerilediğinde altına fiziki talebin özellikle Vietnam, Türkiye ve Çin'den geldiğini belirtiyorlar. Şimdi tahminciler, altının ons fiyatının 1.414 dolara yükseleceğini fakat tutunamayarak 1.150 doların altına gerileyebileceğini ileri sürüyor.
Gelelim altın konusunda yaşanan tartışmaya... Hatırlayacaksınız CHP geçen yıl altın ihracı nedeniyle Türkiye'yi ABD senatosuna şikâyet etti.
Ve Senato, Türkiye'nin altın ihracatına dolaylı yollardan yasak getirdi. Bu yaptırımı uygulatan CHP altının ihracattan sayılmayacağını ileri sürerek Hükümet'in altın ihracatıyla cari açığı olduğundan küçük gösterdiğini ileri sürdü.
Niye yaptık bu kısa açıklamayı?
Yaptık çünkü geçen yılın tam aksine bu yılın ilk altı ayında Türkiye son on beş yılın en çok altınını ithal etti.
Öyle ki bu yılın ilk altı ayındaki altın ithalatı 179.8 tona ulaşarak, geçen yılın toplam on iki aylık altın ithalatı olan 120.7 tonu geçti. Bu yılın ilk beş aylığı yayınlanan dış ticaret verilere göre altın ihracatı beş ayda toplam 3.6 milyar dolar oldu.
Oysa geçen yılın ilk beş ayında toplam 5.1 milyar dolar altın ihraç edilmişti. Yine geçen yılın ilk beş ayında altın ithalatı 2.7 milyar dolar tutarken, bu yılın ilk beş ayında altın ithalatı 7.8 milyar dolara ulaştı.
Bu rakama haziran ithalatı ilave edildiğinde altı ayda yaklaşık 10 milyar dolarlık altın ithal edildiğini söyleyebiliriz.
O halde CHP mantığına göre düşünürsek, bu yılın ilk beş ayında 31.9 milyar dolar olan cari açık tutarından altın ithalatını düşmek gerekiyor. Bu tutar düşüldüğünde, cari açık 24 milyar dolara geriliyor.
Ve cari açık bu yıl, geçen yılın aynı döneminde 26 milyar dolar olan düzeyinden 2 milyar dolar daha aşağıda bulunuyor.
Yine CHP'lilere göre, altın ihracatıyla geçen yıl ekonomiyi yapay olarak büyüten Hükümet bu yıl altın ithal ederek ekonomiyi yapay olarak küçültüyor olmalı.
"Peki bütün bunları anlatıyorsunuz mesele nedir?" diye soracaksınız herhalde.
Mesele şu: Geçen yıl "altın ihracattan sayılmaz, cari açığı altın satarak yapay olarak küçük gösteriyorlar, milli geliri yapay olarak çoğaltıyorlar" diyenler şimdi altın ithalatına suskunlar. Sanki bütün bu tutarsız eleştirileri onlar yapmadı. Sanki Türkiye'yi ABD senatosuna şikâyet edip engelleyenler onlar değil. Konuşun hadi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA