Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Yüksek büyüme faiz lobisinin moralini bozdu

Dün açıklanan verilere göre nisan-mayıs-haziran aylarında ekonomi yüzde 4.4 büyüdü. Bu yılın ilk üç ayında da ekonomi yüzde 2.9 büyümüştü. Buna göre yılın ilk altı ayında Türkiye ekonomisi ortalama yüzde 3.7 büyümüş oldu. Bir de hemen hatırlatalım Türkiye ekonomisi 2009'un dördüncü çeyreğinden beri yani 45 aydır kesintisiz büyüyor. Ve aynı zamanda istihdam yaratıyor. Hatırlayacaksınız 2009'da yüzde 16.4'e çıkan işsizlik oranı 2013'ün mayısında yüzde 8.8'e geriledi. Ve 2009'da küresel mali krizin daraltıcı etkisiyle Türkiye'de 19.7 milyon kişi istihdam edilirken istihdam edilenlerin sayısı 2013 mayısında 26.1 milyona yükseldi. O halde küresel mali krizin etkisinden hızla sıyrılıp büyüyen ve istihdam yaratan bir ekonomi var Türkiye'de. Oysa Euro Bölgesi krizin etkisinden bir türlü kurtulamıyor. İşsizlik oranı hâlâ yüzde 12.1 düzeyinde Euro Bölgesi'nde. Türkiye'nin de dahil olduğu Gümrük Birliği ülkelerinde büyüme oranı yükselebilse biz daha iyi bir büyüme performansı gösterebileceğiz.
Gelelim büyüme oranına katkı yapan sektörlere... Turizm bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15.2 büyüyerek en hızlı büyüyen sektör oldu. Tabii mali sektör yüzde 7.5, inşaat yüzde 6.8, tarım yüzde 5, imalat sanayisi yüzde 2.5 büyüdü. Büyüyemeyen ve daralan tek sektör madencilik oldu bu dönemde.
Peki gayri safi yurtiçi hasıla ne oldu? Son bir yılı ele aldığımızda GSYİH 820 milyar dolara denk geliyor. Böylece fert başına gelirin 10 bin 846 dolara yükseldiğini söyleyebiliriz. O halde fert başına gelir performansı olumlu gelişiyor bu ülkede.
Gelelim Türkiye'nin kendi kategorisindeki yükselen ekonomilerle karşılaştırılmasına... Bu yılın ikinci çeyreğinde BRICS ülkelerinden Brezilya yüzde 1.9, Rusya yüzde 1.2, Hindistan yüzde 4.8, Çin yüzde 7.5, Güney Afrika yüzde 2 büyüdü. Yine Güney Kore yüzde2.3, Meksika yüzde 1.5, Polonya yüzde 0.8, Arjantin yüzde 3 büyüdü. O halde Türkiye'nin, yükselen ülkeler arasında Çin ve Hindistan'ın ardından büyüme performansı yüksek olan ülkelerden olduğunu ileri sürebiliriz.
Gelelim faiz lobisinin moralinin niye bozulduğuna... Faiz lobisi, küresel düzeyde toplumsal piramidin en altında bulunan kesimlerin tasarruflarını ucuza toplayıp yine bu dar gelirli kesimlere, onlardan topladığı paraları çok yüksek faizle satarak dar gelirlileri köle haline getiriyor. Bu sömürü düzenine karşı çıkan halkın seçtiği siyasetçilere yaşam hakkı tanımıyor. İşte bu haksız faiz sömürüsüne karşı çıkan Başbakan Erdoğan'a da tuzaklar kuruyor faiz lobisi. Dolayısıyla ekonomik beklentileri olumsuza çevirip ekonomik kriz çıkartarak Erdoğan'ı iktidardan uzaklaştırmak istiyor lobi. İşte bu nedenle büyüme rakamı beklenenin üzerinde gelince lobi elemanlarının morali bozuldu. Hemen söyleyelim Erdoğan mali disiplini sürdürdüğü sürece onların başarılı olması mümkün değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA