Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

"Terör her aileye bir ev bir araba kaybettirdi"

Başbakan Erdoğan ve Barzani'nin Diyarbakır buluşmasını eleştirenler var. Oysa bu bir barış buluşmasıydı. Oslo süreciyle başlayan barış görüşmelerinin bir aşamasıydı.
Peki niçin barış isteniyor? Şundan isteniyor: Terör silah tüccarlarına para kazandırıyor. Halk kaybediyor. Dünyada silah ticaretinin yıllık hasılatı 1.7 trilyon doları buluyor. Bu ticaretten nedense herkese demokrasi ve insanlık dersi veren zengin ülkeler kazanç elde ediyor. Hemen belirtelim, plastik mayın üretimini küresel yasaklama kararlarına rağmen bir türlü sonlandırmayan İngiltere'den "Yunanistan bu denizaltıları aldı siz de alın" zorlaması yapan Almanya'ya kadar zengin ülkelerin hepsi para kazanıyor. Tabii bu arada Türkiye'de, Irak'ta yaşayanlar kaybediyor. Hemen bir örnek verelim: Türkiye'de 1984'te büyükbaş hayvan sayısı 12 milyon 900 bin, koyun ve keçi sayısı 53 milyondu. Bu hayvan nüfusu 1984-2002 arasında yüzde 24 azaldı. Ve 2002'de büyükbaş hayvan sayısı 9 milyon 800 bine, koyun ve keçi sayısı 31.9 milyona geriledi. Büyük baş hayvan sayısı 2013'te 14 milyona, koyun ve keçi sayısı 34 milyona ancak ulaşabildi. Oysa terör nedeniyle dört bin köy boşaltılmasa ve meralar kapatılmasaydı şimdi hayvan nüfusu en düşük artış varsayımıyla yıllık yüzde 1'lik artışla büyükbaş hayvan sayısı 17.1 milyona, koyun ve keçi sayısı 70.4 milyona ulaşabilirdi. İşte terörün sadece hayvan nüfusuna verdiği zarar bu.
Gelelim terörün maliyetine... AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş dün önemli bir çalışmayı açıkladı. Buna göre Türkiye 28 yıl süren terör nedeniyle bir yıllık milli gelirini kaybetti. Kurtulmuş beş ay süren ve dünyada belki de tek detaylı çalışma olan bu raporu hazırlarken devletin bütün verilerine ulaştıklarını, dünyada terör olan ülkeleri incelediklerini belirtti. Böyle detaylı bir çalışmanın İngiltere'de bile yapılamadığını ileri sürdü. Ve Türkiye'de terör olmasaydı 28 yılda ortalama yüzde 4.07 yerine ekonomi yüzde 0.25 daha fazla büyüseydi yani büyüme yüzde 4.32 olsaydı 1.1 trilyon lira, 0.50 daha fazla büyüseydi yani büyüme yüzde 4.57 olsaydı 2.3 trilyon lira daha fazla gelir elde edilebileceğini belirtti.
Yine Türkiye terör nedeniyle kaybettiği parayla 20 yıllık enerji ithalatını karşılayabileceğini, 50 tane GAP inşa edebileceğini, her aileye bir ev bir otomobil verebileceğini söyledi. Dün telefonla görüşlerini aldığımız Numan Kurtulmuş "eğer terör olmasaydı Türkiye'nin 2012 yılı milli gelirinin 785 milyar dolar yerine 843 milyar dolara ulaşacağını ve Türkiye dünya sıralamasında 13'üncü büyük ülke olacaktı" dedi. Yine yapılan çalışmada terörün getirdiği sosyal çöküntü ve psikososyal maliyetlerin ölçülemezliği nedeniyle ilave edilemediğini, dolayısıyla 75 milyon vatandaşın terörden zarar gördüğünü belirtti.
Kısaca Numan Kurtulmuş akademisyen hassasiyetiyle önemli bir veriyi önümüze koydu. 28 yıllık terörün maliyetini ortaya çıkarttı. Hâlâ niye barış isteniyor, savaşalım diyenlere duyurulur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA